XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Szemesnek áll a világ!

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2021.01.18.
 Hétfő
Ma Piroska napja van.
Holnap Sára napja lesz.
   EUR árfolyam
   360,63 Ft
   CHF árfolyam
   335,37 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 12. 05. 17:35     


Szemesnek áll a világ!
Ha nyitott szemmel járunk a világban, és eleget szemlélődünk, felnyílhat a szemünk, és új összefüggéseket, új lehetőségeket láthatunk meg. Így tett Molnár József is, a P92 IT Solutions Kft. ügyvezető igazgatója, az alsópetényi Prónay-kastély tulajdonosa, aki meglátta az elhanyagolt kastélyban a lehetőséget, felújította, szállodává alakította, majd egy pályázat révén az elmúlt évben lézerszemészeti klinikát alakított ki a kastély mellett, a három hektáros parkban felépített épületben.

Az egészségturisztikai fejlesztés ünnepélyes átadása december 4-én volt a Nógrád megyei Alsópetényben, a Prónay kastélyban, ahol az exkluzív rendezvényhelyszín és kereskedelmi szálláshely funkció most már szemészeti beavatkozások helyszínévé is vált.


 

Az avató rendezvényen Molnár József felidézte az előzményeket. A XVIII. századi kastély-együttes a háború után elhanyagolttá vált. Molnár József cége 2009-ben megvásárolta és felújította: exkluzív rendezvényközpontot alakítottak ki. A programokat főként a „nagykastélyban” tartják, ahol öt különböző nagyságú teremben van lehetőség különféle létszámú események megtartására, s a 10 szállodai szoba mellett négy lakosztály is a vendégek rendelkezésére áll. A „kiskastélyban” szállásfunkciókat hoztak létre – a létesítményt korhű bútorokkal rendezték be.

A felújításkor a XXI. századnak megfelelő funkciókat is beépítettek, wellness-részleget is létrehoztak. Az építkezés olyan jól sikerült, hogy különféle díjakat is elnyertek vele. A vendégházaknál is igyekeztek megtartani a falu jellegéhez illő építkezési módot – 3 vendégházuk van, 10 szobával. Büszkék arra, hogy Alsópetényben a vendégéjszakák száma a két esztendővel ezelőtti nulla közeléből 2014-re csak a falusi vendégházaknál több mint 800 vendégéjszakára emelkedett, s az év végére kb. elérhetik az ezer vendégéjszakát.  

 

Egy egészségturisztikai pályázat (ÉMOP-2.1.1/E-12-2012-0002) keretében támogatást nyertek el és szálláskapacitás-bővítést hajtottak végre: az addig működött 10 szoba mellé további 14 szobát létesítettek. Arra is gondoltak, hogy a főként hétvégékhez kötődő rendezvényeik mellé hét-közbeni, programozható vendégkört is kerítsenek. Ehhez jött kapóra ez az egészségturisztikai fejlesztés, ahol egy piackutatás után úgy gondolták, hogy leginkább a lézer-szemsebészet lenne az, ami a vendégkörüket növelni tudná.

3-4-5 napos csomagok kapcsolásával szeretnének oda csábítani vendégeket. Maga a műtéti beavatkozás néhány másodperc, az előkészítéssel együtt is mindössze fél óra, de előző nap vizsgálat, a műtét után egy utóvizsgálat, egy kontroll mindenképpen javasolt, célszerű. A létesítményt tapasztalt, egészségügyben dolgozó csapattal együttműködve működtetik. A szolgáltatáshoz tartozik a repülőtéri transzfer Alsópeténybe és vissza a repülőtérre – ez a csomagban benne foglaltatik.

Vendégkörük eddig is jórészt külföldről származott. Szeretnék ezt tovább bővíteni, és külföldről is (németországi és északi országokból érkező) – lehetőség szerint – vendégeket idehozni, Alsópeténybe. A bővítéssel együtt összesen 24 szállodai szoba mellett, a kastély területén még négy, másik lakosztály is van, illetőleg kint a faluban még további, 10 – falusi vendéglátáshoz kapcsolódó – szálláslehetőséget (3 felújított parasztházban) is kialakítottak.

 

A lézerszemészeti klinika létrehozásával a vendégkör szélesítésére és a legmodernebb technika meghonosítására törekedtek, megfelelő együttműködő partnerekkel: az Abott Medical, és a Medicontour különféle eszközeit telepítették a létesítményben. Az új épületben egy szemészeti vizsgálót hoztak létre, ahol meghatározható, milyen beavatkozást javasolhatnak a pácienseknek, s ezt követően el tudják végezni a látásjavító beavatkozást, illetve a szürkehályog-kezelést. Az orvosi részleg mellett egyéb kiegészítő lehetőségeket is létrehoztak: van jól felszerelt konyha, egy nagy rendezvényterem, illetve többfunkciós terem (jóga, masszázs, stb.) lehetőségek is adottak.

 

 

 

A lézerszemészeti klinikán femtosecundumos látásjavítóval az éleslátást tudják javítani (a legmodernebb technológiával a másodperc tört része alatt végezhető ez a beavatkozás – minél rövidebb ideig „bántják” a szemet, annál kevesebb maradandó károsodást okozunk a szemen). A szürkehályog-műtétnél is a legmodernebb eszközöket alkalmazzák.

Maga a fejlesztés mintegy 1,1 milliárd forint volt, abból 745 millió forintos támogatásban részesültek, amely nélkül nem jött volna létre ez a létesítmény. Az új létesítményt 2013 őszén kezdték el építeni, s 2014 nyarán készült el maga az épület. Egy közbeszerzés után a szükséges berendezéseket is megvették, s ezeket a partnerek installálták: most már készen állnak arra, hogy a beavatkozásokat, műtéteket elvégezzék.

 

 

Mártonné Máthé Kinga, Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója szerint Alsópetény egy olyan különleges helyszín az észak-magyarországi régióban, amely a turizmus szempontjából tökéletes példája annak, hogy egy előzetesen jól átgondolt stratégiai döntés hogyan tud valóban minőséget teremteni, és hogyan tud ebben a régióban egy komoly, új terméket létrehozni. A turisztika terminológia szerint ugyanis ez a helyszint turisztikai termék. Ez az orvosi turizmus területén egy olyan tökéletes attrakció, amely hazánkban párját ritkítja: ezzel a technológiával Magyarországon nem rendelkezik senki más. Sőt, Közép-Kelet Európában, illetve Európában sem túl gyakori…

Igen, Alsópetény jó hely: minőségi szolgáltatás jött létre egy négycsillagos, négycsillagos superior kategóriában. Továbbá nagyon körültekintő módon, a helyiek bevonásával, a faluban másutt is épültek fejlesztések: olyan falusi turisztikai szolgáltatás jelent most meg a piacon Alsópetényben, amely hiánycikk volt – óriási rá a kereslet! Ezekkel a szolgáltatásokkal az alsópetényiek, és az alsópetényi Prónay-kastély véglegesen felkerültek az észak-magyarországi turisztikai szolgáltatási térképre.

Bízunk benne, hogy a fejlesztés és a beruházás eredményeként komoly eleme lesz ez a régiónak! Reméljük pár év múlva a valóság visszaigazolja a beruházás összes gondolatát és komoly vendégéjszaka szám növekedés lesz itt.

 

 

 
Balla Mihály, országgyűlési képviselő (Fidesz, Nógrád megye 2. számú választókerülete) szerint is még nagyon sok a kiaknázatlan lehetőség Nyugat-Nógrádban. Néhányan már ráéreztek arra (pl:: Bánk, vagy a Prónay-kastély, vagy a környékbeli szállásadók, vendéglátók), hogy egy órányi távolságra a fővárostól, a gyönyörű vidéken, jó szolgáltatást kereső vendégeket ki kell szolgálni. Festői szépségű táj ez, ahol évszázadok óta nagy hagyománya van a vadász-turizmusnak (valamikor a vadászatoknak), és alapvetően itt, az ország legerdősebb térségében egyre több ilyen kis gyöngyszem szálláshelyet lehet találni. Tény és való, hogy a Prónay kastély, a maga lehetőségeivel, szolgáltatásával, az egészségturizmussal egybekapcsolt fejlesztési eredményével kiemelkedik a térség és a környék szolgáltatásai közül.

Szerencsére az utóbbi években egyre több lehetőség nyílt fejlesztésekre, s talán elérkezünk majd oda, hogy egyre többen fedezik fel Nyugat-Nógrádot, nemcsak vendégként, hanem befektetőként is. Alsópetény, Bánk, Berkenye, Nyugat-Nógrád, Belső-Cserhát, Mátraalja – mind olyan terület, ahol, ha a vállalkozók megtalálják benne a fantáziát, nagyon sok jó eredményt lehet elérni. Fontos az is, hogy a megyét most már a turizmus sokféle iránya jellemzi, hiszen az egészségturizmus mellett egyre nyomatékosabbá válik – a bakancsos-turizmuson túl – a vallási turizmus is. A Mátraverebély, Szentkút környékén található szakrális helyekre, búcsú-helyszínekre is fel lehet fűzni vendégéjszakákat, konferenciákat, találkozókat, sokak számára fontos együttléteket. Nyugat-Nógrád egy csodálatos vidék! Kitűnő gasztronómiával, csodálatos népi hagyományokkal rendelkezik, s erre alapozva egyre több település, egyre több féle rendezvénnyel próbál meg idecsalogatni vendégeket.

 

 

Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő (Fidesz, Nógrád megye 1. számú választókerülete), a megyei önkormányzat közgyűlésének korábbi elnöke végig figyelemmel kísérhette és végig segíthette ezt (és az ezt megelőző) fejlesztést. Bízik benne, hogy ez az együttműködés példaértékű lehet mindenki más számára, és ez a fejlesztés tovább folytatódhat majd.

Mi nógrádiak, - mondta a képviselő -  akik ide születtünk, vagy itt lakunk, nagyon sok mindenre büszkék lehetünk: a gyönyörű természeti környezetre, a Börzsönytől – a Cserháton át, Karancs-medvesen keresztül – a Mátra észak-nyugati vonulatáig, azokra az emberekre is, akik személyes munkájukkal naggyá tették ezt a (méretében kicsi, ám szívünknek oly fontos) megyét. Gondolok itt Mikszáth Kálmánra, vagy Madách Imrére, gondolom, ebben a körben ezeket az embereket nem kell külön bemutatnom. Vagy gondolok itt például a végvár-rendszerre, amely Nógrádtól kezdve, bujákon át felkúszott egészen Salgóig, Somoskőig. Vagy említhetném például a népviseletet, Hollókőt, a Kulturális Világörökség részét, vagy Ipolytarnóczot. Azt szoktam mondani, hogy aki időutazáson akar részt venni, annak szintén Nógrádba kell eljönnie, mert akkor mintegy 23 millió éves időutazáson vehet részt. Sorolhatnám még a rendezvényeket, a palóc emberek vendégszeretetét, vagy Szécsény városát, ahol 1705. szeptember 20-án vezérlő fejedelemmé választották Rákóczi Ferencet. Említhetném még Rajeczki Benjámint, Csohány Kálmánt, vagy Zenthe Ferencet, vagy Tolnay Klárit, akik bearanyozták a mögöttünk hagyott évszázadokat. Fontos célkitűzésünk volt a mögöttünk hagyott években, hogy ha már egy ilyen varázslatos világban élünk, s látjuk, hogy milyen csodálatos lehetőségeket rejt magában a turizmus, akkor tegyünk is azért, hogy a megye turisztikai infrastrukturális feltételein javítsunk, növeljük a szolgáltatások színvonalát. Elmondhatom, hogy a közös erőfeszítéseknek köszönhetően jelentős előrelépést sikerült elérnünk. Olyan fejlesztéseket tudtunk közösen elindítani, mint Hollókő falu megújulása, Szentkút, nemzeti kegyhelyünk megújulása, az Ipoly-erdőhöz kapcsolódó öko-turisztikai fejlesztések, Drégely várához kapcsolódó fejlesztések, a maczonkai vízi-paradicsomhoz kapcsolódó fejlesztések, vagy kisebb attrakciók, beavatkozások, szervezetfejlesztések, a leader-forrásokhoz kapcsolódó falusi fejlesztések. Ebbe a körbe illeszkedik és kapcsolódik be az a fejlesztés is, amelynek az átadó ünnepségén vagyunk.

 

 

Ezt követően ünnepélyesen felavatták a létesítményt: a nemzeti színű szalagot Tömösvári Szilvia, a kastélyigazgató mellett Balla Mihály és Becsó Zsolt vágták át.

 

Herczku Iván, a femtoVision Kft. tulajdonosa (az Abott Medical Optics magyarországi képviselője) ismertetett meg bennünket a lézerszemészeti klinika tudnivalóival.

Három vizsgálószobában zajlanak az előzetes vizsgálatok, s van egy műtő is: ott található a fentosecundumos lézerberendezés és a szürkehályog kezelésére alkalmas készülék is. E gépek és berendezések magyar fizikusok találmányai, s nagyon örülünk, hogy e találmányok így egyben, ma Magyarországon segíthetik a gyógyulást.

Juhász Tibor fizikus és Bor Zsolt – Bólyai- és Széchenyi-díjas – professzor, akadémikusok a 90-es években Magyarországon kitaláltak egy gondolatot, hogy ilyen lézert kellene létrehozni. De sajnos e gondolat megvalósítására Magyarországon akkor nem volt alkalmas a helyzet, ezért kimentek Amerikába, és ott – pályázati támogatások segítségével – valósították meg az álmukat 1995-ben. Majd 1996-ban elhoztak Magyarországra ebből a készülékből egy mintadarabot. Ez a prototípus hazánkban, a Focus Medical Klinikán kutatásokon ment keresztül, és innen indult el világhódító útjára. 1998-ban kapták meg az engedélyt, s 2001-re már 200 darab ilyen lézer működött a világban. A hazai 18 klinikából mindössze 2-3 olyan van, ahol ezt az újfajta technológiát alkalmazzák.

Az itt lévő berendezésből nincs több Magyarországon, sőt még a régióban is csak néhány. Ma még nagyon ritka! Ezek ma a legmodernebb lézeres berendezések. A fentosecundum kifejezést talán úgy lehetne megérteni, hogy egy másodperc alatt nyolcszor kerüli meg a Földet. Tehát egy korrekciós beavatkozás nagyjából 13-16 másodperc alatt zajlik le.

A mai kor technológiájával a világban óránként 5-600 ember kezelése és műtéte történik meg. Máig több tízmillió ember esett át ezeken a szemműtéteken, s ma nyugodt szívvel mondhatjuk azt, hogy ezek a kezelések biztonságosak, és nem marad maradandó, akár negatív következménye egy esetleges komplikációnak. Ezzel a technológiával már nemcsak a rövidlátást és a túllátást lehet korrigálni, hanem az úgynevezett időskori olvasószemüveget is, s az eddig általános több perces műtétek lerövidülnek néhány másodpercre, s mind a két szemet együtt operáljuk.

Az Ivisine berendezés például néhány másodperc alatt több ezer vizsgálatot végez a szaruhártya felszínén. Régen 1 diopriánként ugrottak a szemüvegek, aztán jött a fél dioptria, a negyed dioptria. Ez a készülék több ezer mérőpontot határoz meg a szaruhártyán és egy szoftver segítségével ebből számol ki egy olyan lépésmechanizmust, amit a lézernek el kell végeznie. Ettől jobb és pontosabb, mint a többi! Az orvosnak magában a műtétben nincs tevőleges ténykedése. Ide lefekszik a páciens, az orvos megfogja a fejét, rálép erre a pedálra, rálép arra a pedálra. Ez a feladata az orvosnak a műtőben. A szoftver-vezérelte lézer pedig dolgozik, a kiszámolt adatok szerint.

Az orvosi tudásnak ott van igazán jelentősége, szerepe, hogy a jelentkező betegről, a vizsgálatok nyomán eldöntse, szüksége van-e erre a beavatkozásra, vagy nem.

 

 

Dr. Élő Gábor, Medicontour Kft. vezetője kiegészítette az elhangzottakat. Ezekkel a fentosecundumos lézer berendezésekkel a deffinitív ellátást végzik. Ezt meg kell, hogy előzze egy gondos kivizsgálás, ehhez viszont döntően japán és német gyártmányú, csúcsminőségű készülékeket kellett beszereznie a klinikának. E berendezések is itt vannak, melyekkel speciális szervünknek, a szemnek a minél tökéletesebb vizsgálata lehetséges. A femto-lasik berendezés I-lasik típusa van itt, ez valóban csúcstechnológia – itt akár a műtét után haza lehet menni, de kényelmesebb, ha marad még néhány napot a vendég és élvezi a kastély kényelmét. (Itt már nincsenek azok a kötelezettségek, hogy 3 hónapig nem lehet napsütésre menni, nem lehet szoláriumba menni és napszemüveget kell használni.) Ez a módszer ma a világszínvonal csúcsa, ettől nem kell félni, minél újabb a technológia, annál kisebb a komplikáció-veszély és annál kisebb a trauma.

 

Érdekes dolog, sokan sejtjük, de nem tudjuk pontosan az adatot: a környezetből származó információk körülbelül 75 százaléka a szemünkön keresztül éri el agyunkat. Ezért is kiemelten fontos a látásunk, s annak minősége! Ennek pontos feltérképezésére mód van az itt elhelyezett eszközökkel, ahol a szemfenék vizsgálatára, a szemnyomás vizsgálatára, illetve a szem fénytörő közegeinek minőségére és állapotára szolgáló vizsgálatokra is lehetőség van. A műtőben pedig szürke-hályog ellátására alkalmas berendezés is van. Tehát, azoknak a betegeknek, akiknek a saját szemlencséje elszürkül, szemlencséje cserére szorul: ilyen körülmények között, szintén a legmagasabb minőségű műszerek segítségével ők is kezelhetők.

 

A mai lézeres szemműtétek már korántsem olyanok, mint a tíz-húsz évvel ezelőttiek, hiszen a tudomány és a technika, a technológia erősen fejlődött. Anno a debreceni egyetem világhírű magyar professzora azt mondta, hogy a szemlencse-műtét az a dolog, amelyet az anyósán elvégezne, de az édesanyján nem. Azóta sok idő eltelt, s ma már a szemlencse műtét az egyik legbevettebb műtéti eljárás. A mi, legmodernebb lézereink már annyira finom és annyira pici energiadózisokkal végzik a kezelést, hogy hegesedés nem fordul elő! Ezek az új, 4-500 herzes ismétlésű készülékek mindenféle szöveti károsodás nélkül képesek elvégezni ezt a kezelést, illetve femtosecundum alatt megy egy lézer-impulzus. Nagyon rövid idő alatt akkor energia, mint Paks teljes energiája. Tehát ennyire koncentrált energia, viszont nagyon pici darabokat szeletel le a szaruhártyából. A hegesedés a korábbi technológiáknál azért volt, mert energiát közlünk a szemmel, amely hegesedéssel járt. Ahogy a tojásfehérje kicsapódik a forró zsírban, a hő minden más szövetre is ilyen hatással van, kollagulál. Itt már annyira pici az egy lövés hőtermelése, hogy nem történik kollaguláció. Emiatt nincs is később hegesedés. A szöveti hőmérséklet csak néhány tized-fokkal emelkedik meg. Szinte már csak a szöveti termo-relaxációt kell megvárni, ez korlátozza a kezelés idejét. Így is számolják, hogy egy dioptria mennyi idő alatt vehető el. Sajnos ma még hazánkban is működik még egynéhány, 15-20 éves készülék, amelyekkel nem ilyen eredmény érhető el. Tehát valahol a betegekre is egy kis utánajárás és nehéz döntés vár, hogy melyik helyet válasszák…

 

Az állófogadás előtt Gulyás Csilla hárfaművész adott ízelítőt a zenetörténet hárfára írt darabjaiból.

 

 

21. kerületi Hírhatár Online

Fotók: Bárány Tibor


További hírek

  A jövő héten kevesebb Pfizer-vakcina érkezhet
2021. 01. 17. 11:49 hirhatar.hu
  Meghalt Sas József
2021. 01. 17. 11:49 hirhatar.hu
  Orbán megkezdte a választási kampányt – 25 éves korig szja-mentességet ígér
2021. 01. 16. 18:05 hirhatar.hu
  Bayer bukhatja a budavári filléres lakását
2021. 01. 15. 21:28 hirhatar.hu
  Orbán Gáspár ifjú katonaként 40 milliós angliai akadémiai tanulmányokba kezdett
2021. 01. 15. 21:28 hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinchez köthető villába költözött Várkonyi Andrea cége
2021. 01. 13. 19:51 hirhatar.hu
  Magyarul is megnézhető lesz az Orbánról szóló „Herr Diktator” című film
2021. 01. 13. 19:51 hirhatar.hu
  Lemondott Deutsch Tamás
2021. 01. 11. 19:41 hirhatar.hu
  34 millió forint közpénzt kapott a Magyar Nemzet főszerkesztője
2021. 01. 11. 19:41 hirhatar.hu
  Egymás hegyén-hátán tárolták a halottakat, vizsgálat indul Szentendrén
2021. 01. 09. 17:23 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport