XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Kupa Koppány emléke és Somogy-ország

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2021.02.28.
 Vasárnap
Ma Elemér napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   361,01 Ft
   CHF árfolyam
   329,23 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2011. 05. 14. 15:33     


Kupa Koppány emléke és Somogy-ország
A minap turisztikai szakújságírók társaságában Somogy megyében jártunk, ahol a Csepel újság egykori munkatársa, Gyócsi László újságíró – ma már harmincnál is több kötetet a háta mögött tudó író – kalauzolt bennünket szülőföldjén, Somogyországban, Kupa Koppány hajdani birodalmában, Somogyváron és környékén (Erdély mellett ez könyveinek másik kedvenc témája. A falusi vendéglátással és az önkormányzatok kistérségi összefogásával ismerkedtünk Szőlősgyörökön és Somogyváron, s tettünk egy kis kitérőt Öreglakra is, Gyócsi László szülőfalujába.

A minap turisztikai szakújságírók társaságában Somogy megyében jártunk, ahol a Csepel újság egykori munkatársa, Gyócsi László újságíró – ma már harmincnál is több kötetet a háta mögött tudó író – kalauzolt bennünket szülőföldjén, Somogyországban, Kupa Koppány hajdani birodalmában, somogyváron és környékén (Erdély mellett ez könyveinek másik kedvenc témája.

A falusi vendéglátással és az önkormányzatok kistérségi összefogásával ismerkedtünk Szőlősgyörökön és Somogyváron, s tettünk egy kis kitérőt Öreglakra is, Gyócsi László szülőfalujába.

 

Kalauzunk sok-sok kutatást összegző elbeszéléséből megtudtuk, mi is az a Szentesica? A somogyvári forrás (melynek völgybéli helyszínén hajdan az ős-Balaton hullámzott) a regék szerint történelmi jelentőségű: István király, miután legyőzte a lázadó (Kupa) Koppányt, itt pihent meg és mosta le magáról a csata mocskát, s jelképesen itt vezekelt rokona megöletése miatt, majd megáldotta a forrást. A helyiek és a zarándokok ezt követően csodatévő, gyógyító hatást tulajdonítottak a forrásnak.

Koppány vezér emlékét a forrásnál tíz éve emlékmű őrzi: két kopjafa között egy tarsolyra vésve az Árpád-ház családfája lett megörökítve.

 

Somogyváron, a Kupavári hegyen található Szent László történelmi emlékhelye. Móring József Attila polgármester – aki diákként részt vett a régészeti feltárásban – mutatta be a település kezelésében lévő emlékhelyet, amely az 1995 óta itt álló alabárdos király-szoborral együtt vonzza a látogatókat.

 

A legenda szerint (melyet régészeti és történeti kutatások alátámasztottak, megerősítettek) Szent László király alapította 1091-ben (talán nem véletlenül Koppány ősi birodalmában) a bencés apátságot, ahova a franciaországi Saint-Gilles-i apátság szerzeteseit hívta meg. Ők vetették papírra az apátságban a legkorábbi magyar nyelvű szövegemléket, a „Halotti beszéd és könyörgés”-t. Szent Egyed volt a somogyvári apátság egyik védőszentje. László, a lovagkirály negyven évig nyugodott halála után az apátság falai között, s csak szentté avatásakor szállították el hamvait.

Somogyvár – köszönhetően a magyar és az európai szellem ötvöződésének – fél évezreden át az országrész szellemi-közigazgatási központja volt. A hajdan legyőzött és felnégyelt Koppány vezér ma élő utódai büszkék arra, hogy a szülőfalujuk annak idején Somogyország közepének számított. Az itt feltárt rom - Pusztaszer és Mohács után - nemzetünk harmadik történelmi emlékhelye.

Az apátság régészeti feltárása – Bakay Kornél irányításával – 1972-ben kezdődött. Csaknem két évtizednyi munka után, az alapítás 900. évfordulóján, 1991-ben nyitották meg a romokat a látogatók előtt (kilenc évvel később a romok között mutatta be a kaposvári rock színház az István, a király rockoperát.).

A Kupavári hegytető 1983-tól történelmi emlékhely. 1989 óta a település minden évben megrendezi a bazilikát alapító Szent Lászlóhoz kapcsolódó Kupavári Napok rendezvénysorozatot, melyen püspöki misét tartanak, majd színes programok várják az érdeklődőket. Így történik ez idén is, az alapítás 920. évfordulóján, június 24-26 között.

A hajdan hatalmas diófa-erők övezte vidéken – a lengyeltóti kistérségben – található Gyugy település 1231-ben felszentelt Árpád-kori (a közelmúltban szépen felújították) templomát és a hozzá vezető emelkedő úton az önkormányzat által pályázati pénzből 2000-ben kialakított Nemzetünk Csillagainak emlékösvényén felállított 21 stációt Jelenka György polgármester mutatta be. Meglátogattuk a település másik nevezetességét, az Örökkévalóság Parkját, s benne a temető érdekes ravatalozóját és igényes urnafalát.


További hírek

  Romló adatok: 4948 új fertőzött, 107 beteg elhunyt
2021. 02. 27. 10:12 hirhatar.hu
  Orbán faluja egymaga több támogatást kapott, mint az összes ellenzéki vezetésű város
2021. 02. 24. 18:17 hirhatar.hu
  Ellenzéki előválasztás: Karácsony Gergely a legnépszerűbb a Medián szerint
2021. 02. 24. 18:17 hirhatar.hu
  2971 fővel nőtt a fertőzöttek száma, elhunyt 108 beteg
2021. 02. 21. 21:24 hirhatar.hu
  Ingyenes vidéki lapdömpinggel készül a kormány a választásra
2021. 02. 21. 21:24 hirhatar.hu
  Fekete-Győr András a Momentum miniszterelnök-jelöltje
2021. 02. 21. 21:24 hirhatar.hu
  A Momentum a zuglói feszültség után Budakeszin is önállósodik Szél Bernadett jelölésével
2021. 02. 20. 11:39 hirhatar.hu
  Kósa és a hülyeség
2021. 02. 20. 11:39 hirhatar.hu
  786 százalékkal nőtt a képviselők vagyona 9 év alatt
2021. 02. 18. 20:04 hirhatar.hu
  Zacher: Több mint fél év telhet el a teljes nyitásig, de a maszkot utána se felejthetjük el
2021. 02. 15. 20:29 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport