XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Horogkeresztes palackok a baptista imaház udvarán

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2023.03.21.
 Kedd
Ma Klaudia napja van.
Holnap Benedek napja lesz.
   EUR árfolyam
   398,93 Ft
   CHF árfolyam
   402,13 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 06. 07. 06:39     


Horogkeresztes palackok a baptista imaház udvarán
Támadás a Károli Gáspár utcában. A csepeliek elítélik a szélsőséges provokációkat.

Horogkeresztes palackok a baptista imaház udvarán

 

Öt palackot találtak a Károli Gáspár utcában, a Csepeli Baptista Gyülekezet imaházának udvarán – adta hírül szerda este fél tíz előtt néhány perccel az MTI.

 

Az egyik feltehetően savas folyadékot tartalmazott – tájékoztatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, Sass Oszkár a hírügynökséget, hangsúlyozva, – sem személyi sérülés, sem anyagi kár nem történt.

 

Este tizenegy órakor – amikor a tűzoltóság jelenlétében a BRFK szakértői a még dolgoztak a helyszínen – már az is tudni lehetett, hogy az imaház udvarán talált palackok közül az üresekre horogkereszt volt rajzolva.

 

Az ötödik palackba - az elsődleges vizsgálatok szerint – savat, valószínűleg sósavat töltöttek. Ez utóbbin semmilyen felirat, jelkép nem volt látható.

 

A Magyarországi Baptista Egyház megdöbbent a csepeli imaházát ért támadás miatt, amit szomorúsággal vett tudomásul; egyúttal arra kér minden Magyarországon élő embert, hogy egymás tiszteletére és szeretetére törekedjen - közölte az egyház sajtóosztálya csütörtökön az MTI-vel.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerda este közölte, hogy öt palackot dobtak be a csepeli Károli Gáspár utca baptista imaházának udvarára, az egyik feltehetően savas folyadékot tartalmazott, az üresekre horogkereszt volt rajzolva. Sass Oszkár sajtóügyeletes azt mondta: személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

 

A baptista egyház sajtóosztálya közleményben azt írta:

„ A Magyarországi Baptista Egyház Elnöksége megdöbbenve és szomorúsággal vette tudomásul a gyülekezetünket ért támadást. Kiállunk a Csepeli Baptista Gyülekezet mellett, és imádkozunk országunk békességéért, az elkövetőkért, hogy belátva tettük gonoszságát, bűnbánatra juthassanak. Kérünk minden Magyarországon élő embert, hogy egymás tiszteletére és szeretetére törekedjünk. Mi baptisták, minden erőnkkel ezt munkáljuk.”

(Forrás: MTI, baptist.hu.)

 

Június 7-én, csütörtökön, 14.01 perckor jelent meg az alábbi szöveg a csepel.hu-n

 

"Csepel lakossága minden szélsőséges provokációt elutasít

 

Alig telt el egy nap Schweitzer József nyugalmazott főrabbi, Széchenyi-díjas tudósunk rasszista indíttatású, alávaló megtámadása óta, s mi csepeliek is a saját bőrünkön érezhettük, hogy mennyire belénk mar a szélsőséges és rosszakaratú emberek előre kitervelt, provokatív támadása.

 

Csepelen a Károli Gáspár utcai baptista imaház udvarára ismeretlen tettesek horogkeresztes és waffen-ss-es jelekkel ellátott üres palackokat, illetve sav és alumíniumfólia keverékével töltött palackot dobtak. Ez utóbbi - az imaház lelkészének elmondása szerint - magától szét is durrant.

A csepeli emberek sokszor bizonyították, hogy elutasítják a szélsőséges nézeteket. 1944. december 4-6. között Csepel község elöljárósága, lakói és gyárának munkásai sikerrel akadályozták meg a település nyilasok általi kiürítését. Az 1956-os forradalom és szabadságharc során kerületünk lakói, katonák, munkások voltak azok, akik legtovább ellenálltak a külső és belső kommunista hordák támadásainak.

 

300 évvel ezelőtt, pontosan 1712. július 18-án Savoyai Jenő három sváb családnak adott lehetőséget a török dúlás utáni újjáépítésre. A XIX. század végén egy zsidó nagyiparosnak, báró Weiss Manfrédnak és családjának köszönhetően lett világhírű a csepeli ipar, s vált várossá Csepel. Kerületünkben az életünket, kultúránkat gazdagító svábok, zsidók, lengyelek, bolgárok, örmények, görögök és cigányok évszázadok óta élnek békében, egymást tisztelve a magyarsággal.

 

Csepel vallási tekintetben szintén nagyon sokszínű, de mindig az 1568-as tordai országgyűlés türelmi rendeletének szellemében működtek a különböző egyházak. A Csepeli Lelkészi Kör római katolikus, református, evangélikus, görög katolikus, baptista és zsidó felekezeteket összefogva immáron 22 éve közösen dolgozik a csepeli emberek üdvösségéért és jólétéért.

 

Fentieket olyan közös értékeinknek tartjuk, amelyekre okkal lehetünk büszkék.

 

Csepel valamennyi polgára nevében együttérzésemet fejezem ki, és támogatásomról biztosítom Schweitzer Józsefet, illetve a zsidó és a baptista felekezetek vallási vezetőit és tagjait. És szintén valamennyiünk nevében mélységesen elítélem a nyugalmazott főrabbit és az imaházat ért durva, aljas és gyáva támadást, és a leghatározottabban elutasítom az ilyen a szélsőséges provokációkat.

 

Egyben bejelentem, hogy Budapest-Csepel Önkormányzata csatlakozik Áder János, Magyarország Köztársasági Elnökének, a nemzetünk közös értékeinek tagadóit és meggyalázóit elítélő nyilatkozatához.

 

Németh Szilárd

Csepel polgármestere"


További hírek

  A magyar világsztár férje után nyomoz a rendőrség hűtlen kezelés vádjával
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Feltárult Hosszú Katinka titka
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Lovagkeresztet kapott a „lúgosorvost” mentegető orvos
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Nyomoz a rendőrség a Szálasi-emlékmű miatt
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Brutálisan elszabadulhatnak az árak májustól
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Bizarr szélsőjobboldali hakni az Edda zenekar nevével
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Varga Judit megerősítette, hogy válnak, bár pillanatnyilag férje törölte ezt a bejegyzést
2023. 03. 08. 17:23 hirhatar.hu
  Egy év alatt a Jobbikból a DK-ba ejtőernyőzött az országgyűlési képviselő
2023. 03. 08. 17:23 hirhatar.hu
  Magyarország költi a legtöbbet az egyházakra az egész Unióban
2023. 03. 08. 17:23 hirhatar.hu
  A Ficsak nem csak a farsangot tiltaná be, de az energiaitalokat is a dohányboltokba száműzné
2023. 03. 05. 12:37 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport