XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Csepelen lakni jó!

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.07.21.
 Vasárnap
Ma Dániel napja van.
Holnap Magdolna napja lesz.
   EUR árfolyam
   391,11 Ft
   CHF árfolyam
   404,72 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 01. 06. 10:10     


Csepelen lakni jó!
Kerületünk biztonságos?

Csepelen lakni jó (a minap történt érkszerbolti tolvajlás ellenére), Sümegen és Budafokon is egész nyugodt az élet, viszont Budapest belvárosában és Jász-Nagykun-Szolnok megyében burjánzik a bűnözés, az ország legkeletibb falvaiban pedig eléggé elharapózott az erőszak a rendőrség új bűnügyi térképe szerint.

 

Nagyon szubjektív dolog, hogy valaki a lakóhelyén mennyire érzi biztonságban magát. Egy paranoiásabb városlakó például minden sarok mögött a sötétből előugró késes rablókat sejthet, miközben mondjuk egy egész életében ugyanabban a faluban élő embernek  eszébe sem jut, hogy a kertkapuját akár csak beriglizze maga után. Ha egy kihalt környékre téved, biztosan többször néz hátra a válla fölött az, akit már támadtak meg az utcán, mint az, aki már kapta vissza az elhagyott pénztárcáját a becsületes megtalálótól.

 

A biztonságérzet relatív, százféle faktor befolyásolhatja a tévéhíradótól a környéken előforduló rendőrjárőrök számáig. Az átlagpolgárnak pedig eddig nem volt lehetősége, hogy megnézze, a valóságban mennyire veszélyes a környék, ahol lakik. December közepén azonban hatalmas adatbázist nyitott meg a nyilvánosság előtt a rendőrség: a bűnügyi térképen mindenki kikeresheti, hogy az őt érdeklő környéken hány és milyen bűncselekmény történt az elmúlt időszakban.

 

Kétféle térkép van, az egyikből kiderül, hogy hol és hányszor történtek például lopások, kocsifeltörések, erőszakos bűncselekmények, rongálások egy kiválasztott időszakban. Itt mindenki megkeresheti akár a saját utcáját is. A másik fajta térkép az egy-egy bűncselekménnyel való fertőzöttséget mutatja: ezen a térképen össze lehet hasonlítani egymással a megyéket vagy a járásokat például aszerint, hogy hol a leggyakoribbak az utcai rablások.

 

Akit az ilyesmi érdekel, a sötétebbre-világosabbra színezett területeket vagy a ponttérképeket nézegetve órákat tölthet kutakodással az adatbázisban. Sok esetben nem éri meglepetés, de egy csomó adat hihetetlennek tűnik majd. Például, amikor ráébred, hogy a bűncselekmények elkerülése szempontjából jobb, ha Csepelen lakik, mint ha a Budai Vár mellett.


Tizenegy veszélyes fővárosi kerület

A legveszélyesebbek közé sorolható Budapest tizenegy kerülete: az I., V., VI., VII., VIII., IX. (tehát a legbelső kerületek), valamint a X., XII., XIII., XIV. és XXIII. kerületek.

A XXI. nincs közöttük!

Csepel biztonságos

Budapestnek azért nem lehet a nyomába érni, ha a bűncselekmények gyakoriságáról van szó. A kerületek között viszont elég nagyok a különbségek. Az I. és az V. kerület, vagyis a pesti és a budai belváros gyakorlatilag minden bűncselekmény-kategóriában a legfertőzöttebb területek közé tartozik. Ugyanez a helyzet a Nagykörutat övező VI., VII., VIII. kerületekkel is. Ezek a belső kerületek csak egyvalamiben nem hozták a legrosszabb adatokat: kocsikat az egész városban mindenütt nagyon sokat lopnak, kivéve az V., VI. és VII. kerületet.

 

Budapesten a XVI. kerület a legnyugodtabb környék, de a XXII. is a legjobbak közé tartozik. A XIX. kerület - Kispest és a Wekerle-telep - nem rossz környék, de nagyon sok személy elleni erőszakos bűncselekmény történik itt. A legtöbb betöréses lopás a IX. és a X. kerületben történik, ellenben leginkább a III., IV., X., XI., XIII. és XXI. kerületben vannak biztonságban a lakások a betörőktől.

Az adatokból az is kiderül, hogy a VIII. kerület a közhiedelemnek megfelelően valóban nem tartozik a legbiztonságosabbak közé, de semmivel sem rosszabb, mint a szomszédos kerületek.

 

Nagy meglepetés viszont Csepel, amely a többi kerülethez viszonyítva szinte minden kategóriában átlag alatti fertőzöttséget mutat. Itt viszonylag kevés a lakásbetörés, a közterületen elkövetett bűncselekmény és minden más is.

Az V. kerületben például egy év alatt vagy 150 erőszakos bűncselekmény történt, míg egész Csepelen csak körülbelül 120. Pedig a Belváros-Lipótváros területe 3,4 négyzetkilométer, Csepelé pedig 25,7, és háromszor annyian is lakják, mint az V. kerületet.


Eddig csak a rendőrség láthatta

A bűnügyi térkép eddig is létezett, de nem volt nyilvános, a korábban nyilvánosan  is elérhető rendőrségi statisztika csak a befejezett ügyeket tartalmazta. Az újonnan közzétett adatbázis a Robotzsarunak is nevezett számítógépes rendőrségi nyilvántartáson alapul, és az elrendelt bűnügyi nyomozások szerepelnek rajta. Azaz a megoldatlan ügyek is, amelyekből jóval több van, mint lezártakból.

 

A statisztikából kikereshető bűncselekmények többek közt ezek: közterületen elkövetett bűncselekmények, személy elleni erőszakos bűncselekmények, lopások; vagy ezeknél szűkebb kategóriák, például a betöréses lopások, az autófeltörések, rongálások, rablások vagy kifosztások, garázdaságok. A kereshető bűncselekmények közé nem került be például a csalás, amely sokszor olyan statisztikai adatokat produkál, hogy félreérthetővé válna a térkép. Például lehet, hogy egy csaló tízezer csalást követ el az otthoni számítógépéről, ez pedig nagyon torzítaná a bűnügyi térképet. Érzékeny adat lehet például egy nemi erőszak helyszíne, és hasonló okok miatt a kábítószerrel visszaélés sem szerepel a térképen. Az adatok mindig harminc nappal késleltetve jelennek meg a statisztikában, vagyis egy lehívott térkép a harminc nappal azelőtt érvényes adatokat tartalmazza.

 

Forrás: origo.hu


További hírek

  Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Pénzért erőszakolt erdei túrák
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Sziget – FutureGrounds: Gondolj a jövőre!
2024. 07. 18. 12:48 hirhatar.hu
  Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Kilép az MSZP-ből a második került újraválasztott polgármestere, Őrsi Gergely
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Keresem az okot
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Schadl a börtönben ülve is megkeresett vagy 189 milliót
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Egy lapra feltenni mindent
2024. 07. 02. 18:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport