XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - A többség ereje - 1.

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.06.19.
 Szerda
Ma Gyárfás napja van.
Holnap Rafael napja lesz.
   EUR árfolyam
   395,57 Ft
   CHF árfolyam
   416,5& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 03. 08. 01:23     


A többség ereje - 1.
A Közös Ország Mozgalom képviselőjelölteknek szervezett vitafórumot a Csepeli Munkásotthonba, „A többség ereje – Ki képviseljen bennünket Csepelen és Soroksáron?” címmel, március 7-én, szerdán este.

A szervezők előzetesen így tájékoztattak a rendezvényről az egyik közösségi oldalon:

 

„Az áprilisi választások legfontosabb kérdése, hogy a kormányváltó TÖBBSÉG képes lesz-e közös erővel megakadályozni a Fidesz újabb győzelmét, hogy ne Orbán Viktor vezesse tovább Magyarországot. Ehhez azonban fontos, hogy TE is megismerd az induló képviselőjelölteket!

Ezért szervezünk választási vitafórumot, amelyre meghívtuk


Szabó Szabolcs – Együtt

Németh Szilárd – Fidesz-KDNP

Bereczki Miklós – Jobbik

Tenk András – LMP

Bangóné Borbély Ildikó – MSZP-Párbeszéd

Dukán András Ferenc – Momentum


képviselő-jelölteteket.

Jól működő demokráciákban a választásokat a jelöltek nyilvános vitája előzi meg, ahol a politikusok kiállnak a választók elé, ütköztetik érveiket és bemutatják programjukat. Ez teremti meg a lehetőséget arra, hogy a jelöltek megosszák velünk elképzeléseiket a választókörzet és az ország jövőjéről, valamint bemutassák azon intézkedéseket, amik a körzetben élők életszínvonalának javítását tűzik ki célul.


A fideszes médiagépezetben azonban az ellenzéki politikusoknak nincs esélyük arra, hogy azokról a kérdésekről beszéljenek, amik a választók valós problémáit feszegetik. A Közös Ország Mozgalom által szervezett vitafórumon erre adunk lehetőséget a jelölteknek, ahol elsősorban a helyi ügyekre koncentrálva mutathatják be a programjukat.


Ahogy azt már korábban bejelentettük, közvélemény-kutatást indítunk Budapest 17. számú egyéni választókörzetében is, hogy megtaláljuk a legesélyesebb ellenzéki jelöltet. Bővebb információ a közvélemény-kutatásról itt:

https://kozosorszagmozgalom.hu/kozvelemenykutatas/

A jelöltek vitája elsősorban NEKTEK, a választókörzet lakóinak szól. Gyertek el, hallgassátok meg a helyi jelölteket és kérdezzetek tőlük! Vitassuk meg együtt Csepel és Soroksár problémáit, helyét és szerepét Magyarországon! Mondd el TE is, milyen jövőt szánsz a körzetednek!”

 

Zsúfolásig megtelt a Csepeli Munkásotthon erre az eseményre összenyitott földszinti táncterme és üvegterme. Jelentős sajtóérdeklődés kísérte az eseményt.

 

A Közös Ország Mozgalom képviseletében Gulyás Márton vállalta magára a moderátor-műsorvezető szerepét. Mielőtt megszólította a jelenlevőket, a mozgalom videóját játszották be.

Ennek néhány utolsó mondatát idézzük:

…ahogy a szíve diktálja. De az egyéni körzetekben az eszünket is használnunk kell! A szavazatok megosztásával, taktikus felhasználásával megállítható a fideszes kétharmad, és minden visszanyert egyéni választókerülettel tovább korlátozhatjuk a Fidesz hatalmát, egészen a végső győzelemig.

Ezért javasoljuk, hogy párt- és egyéb szimpátiáktól függetlenül, az egyéni körzetekben voksolj a legesélyesebb ellenzéki jelöltre!”

 

Gulyás Márton a video után köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a mozgalom „A többség ereje” kampányának ez a soron következő és egyben utolsó képviselő-jelölti vitafóruma. Az utóbbi másfél hónapban több ilyen vitafórumot tartottak országszerte, ahol képviselő-jelölteket hívtak el azért, hogy a nyilvánosság előtt megmérettessenek, számot adjanak elképzeléseikről, vitázzanak egymással. Azaz úgy tegyenek, mintha tényleg egy demokratikus rendben küzdenének azért, hogy képviseljék az egyes szavazókörökben élőket.

Ezeket a vitákat az úgynevezett demokráciákban szokás megtartani a választásokhoz közeledve. Általában ezért tartják fenn a különböző közmédiákat, közmédiumokat a fejlett civilizációkban.

Magyarországon – bár kimagasló mértékben dotálja a köz ezeket a médiumokat, és elég nagy lehetne az elérésük – sajnos egyetlen ilyen vitát sem szerveztek mindezidáig.

Azt remélik ebben a kevesebb, mint egy hónapban, ami hátra van még a választásokig, ez változni fog, és belátják azt, hogy az lenne a fő feladatuk, hogy a közt tájékoztassák, nem pedig az, hogy a hatalmat szolgálják.

 

Gulyás Márton hangsúlyozta, hogy a maguk szerény eszközeivel, a Közös Ország Mozgalom keretein belül próbálták ezeket a demokratikus deficiteket valamelyest enyhíteni, és ilyen képviselő-jelölti vitákat összeszervezni.

E vitáknak sok jellemzője volt, például az, hogy sokan eljöttek, érdeklődtek, s kifejezték azt, hogy szükség lenne ilyen fajta véleményütköztetésekre ahhoz, hogy majd a szavazófülkében megalapozott véleményt lehessen formálni arról, hogy kit tekintünk esélyes jelöltnek, : ki az, akire rá merjük bízni a képviseletünket a következő négy évben.


– Volt még egy fontos tapasztalata – nézek a kollégáimra, hogy megérkezett-e a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltje? Nem látok el egészen hátulra, azért kérdezem, van-e ebben esetleg változás? Senki nem látja?

Na! Ez így volt minden egyes korábbi fórumunkon is! Én megértem egyébként Németh képviselő úr esetleges félelmét, hogy nemzetbiztonsági kockázatokkal egy teremben tartózkodván, nem szeretné saját testi épségét kockáztatni…

Pedig én tényleg mindent megtettem, s megígértem neki, hogyha eljön, akkor semmilyen veszélynek nem lesz kitéve, s ugyanolyan elbánásban fog részesülni, mint bármelyik más képviselő-jelölt.

A viccet félretéve: a hatalom egyetlen képviselője sem vette a fáradtságot, hogy egyetlen vitafórumra is eljöjjön. Nemcsak a mi vitafórumainkra. Számtalan helyen látjuk az országban azt, hogy nem vállalják a legminimálisabb számadást sem a nyilvánosság sem a köz számára! Ez pedig olyan legitimációs deficitet teremt, ami független attól, hogy milyen eredménnyel zárul majd a voksolás (reméljük, reméljük, hogy a változásban reménykedőknek kedvezővel). De ha adott esetben folytatódik is az, ami nyolc éve uralkodik ebben az országban – az, hogy a nyilvánosság előtt ilyen szinten nem vállalja a hatalom a számadást és a beszámolást arról, hogy mit tervez a rábízott hatalommal – az most már tényleg el kell, hogy gondolkoztasson mindannyiunkat arról, hogy lehet-e ezt még demokratikus hatalomgyakorlásnak nevezni, avagy nem?

 

Éppen ezért – folytatta Gulyás Márton – van még egy hónapunk arra, hogy mi, akik változást akarunk, odategyük magunkat (ezért szervezzük a vitafórumokat).

Ezért szervezzük többek között azokat a közvélemény-kutatásokat is, amelyeknek több eredménye már kijött.

Csak röviden reagálnék azokra a jóindulattal megfogalmazott kritikákra, melyek azt kérdezték, nem félő-e, hogy ezek az eredmények túlzóak a Fidesz javára? Biztos jól mértünk-e?

Ezek a mérések pontosak! Nem kérdés, hogy a Fidesz felül van mérve, nagyságrendileg húsz százalékkal. Mi nem tudjuk a megkapott válaszokat manipulálni, mert mi nem a Századvég vagyunk, és nem a Nézőpont Intézet! Mi a valóságot közvetítjük, úgy, ahogy az a rendelkezésünkre áll.

 

 

Minden ellenzéki szavazónak három tanulságot érdemes ebből levonnia.

 

Az első: Hódmezővásárhely radikálisan átírta a politikai térképet Magyarországon! Egy olyan felszabadultság lett úrrá az ellenzéki oldalon,, amit, ha nem használunk ki, csak magunkra vethetünk! Ezzel élnie kell minden változást akarónak! Ez a legfontosabb!

 

A második: Minden egyes körzetben azt lehet látni, hogyha vannak is erős ellenzéki jelöltek, ha nem változik az a térkép, amit itt látunk (a Nemzeti Választási Iroda közlése szerint ebben a választási körzetben 41! képviselő-jelölt fog küzdeni április 8-án a mandátumért), akkor szétforgácsolódhat az ellenzék ereje..

Most ne vegyük ide a kamu-pártokat. Csak azokat a politikai szervezeteket vegyük ide, akik tényleges politikai tevékenységet folytatnak: nagyjából itt láthatóak ők a meghívottak között. Van még egy-két párt, akik már koordináltak, s éppen ezért nem delegáltak most ide jelöltet, vagy pedig jelezte azt, hogy nem kíván részt venni a fórumon. Nagyságrendileg ennyi párt van, akik tényleges politikai tevékenységet végeznek, és van olyan társadalmi támogatottságuk, ami miatt egyáltalán szóba jöhetnek, mint potencionális kihívói a Fidesz-KDNP-nek.

 

A harmadik: Ha őközöttük nem alakul ki valamifajta együttműködés a következő, kevesebb, mint egy hónapban, akkor lényegtelen, hogy hova húznák az alsó kulcsát a progresszív adóztatásnak, vagy, hogy először a tanárok bérét rendeznék, vagy inkább az egészségügyet tennék rendbe. Nem számít, hogy a minimálbért adómentessé tennék, vagy valami más módon próbálnának enyhíteni a dolgozói szegénységen. Lényegtelen lesz, mert hiába lesznek megint többségben a legtöbb szavazókörzetben azok, akik a Fidesz hatalmának megállítását akarják, a sok ellenzéki szavazat a sok ellenzéki jelölt között szét fog osztódni!!! Szét fog aprózódni!!!

Azért szervezzük e vitákat, hogy az Önök segítségét kérjük, s egyben a pártok felé azt a kérést minél hangsúlyosabban megfogalmazzuk: hozzák létre az együttműködésnek azt a keretét, amely lehetővé teszi azt, hogy ami Hódmezővásárhelyen meg tudott történni, az április 8-án az egész országban megtörténjen!

 

Ennyi felvezetés után az est valódi főszereplői következtek, akik vállalták a számadást a nagy plénum előtt elképzeléseikről.

Elfoglalták helyüket a pulpituson Bereczki Miklós (Jobbik-Magyarországért), Bangóné Borbély Ildikó (MSZP – Párbeszéd), Tenk András (LMP), Szabó Szabolcs (Együtt), Dukán András Ferenc (Momentum) képviselő-jelöltjei.

 

 

Valamennyien azonos mennyiségű idővel rendelkeztek, hogy a gondolataikat kifejtsék.

 

Az első körben minden képviselőjelölt egy vitaindítóval kezdett – ezeket tudósításunk második részében olvashatják majd.

 

(Folytatjuk.)

 

21. kerületi Hírhatár Online - Bárány Tibor

Fotók: Bárány Tibor

Forrás: facebook.com

 

 


További hírek

  Rónai Egon elismerte, hogy hibázott a Magyar Péter interjúval
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Magyar Péter: a Tisza Párt készen áll az előrehozott választásokra is
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Várkonyi Andrea a Mészáros Alapítvány kuratóriumának új elnöke
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport