. Ma Ervin napja van.
Valami bűzlött Csepelen
2016-07-23 07:36:00
Valami bűzlött Csepelen

Valami bűzlött Csepelen

Pénteken délután tűz keletkezett Csepelen, az Intermetall színesfémgyűjtő telepén, a Budafoki úton. Észak-Csepelt, Ófalut, a városközpontot sűrű, bűzlő füst öntötte el, amely a közúti közlekedést is zavarta.

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint elektronikai hulladék kapott lángra. A veszélyes hulladék zárt területen több méter magasan állt. A fővárosi hivatásos tűzoltók két tűzoltógépjárműve, a Katasztrófavédelmi Mobil Labor és a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat is a helyszínre vonult.

 

 A fővárosi rajok négy vízsugárral és egy vízágyúval megakadályozták a tűz továbbterjedését. A tűzoltást egy munkagép is segítette, amely szétválasztotta az izzó részeket, segítve ezzel a lángok mielőbbi eloltását.

 

A Katasztrófavédelmi Mobil mérései szerint a levegőbe erősen mérgező gáz – az első gyanú alapján (a csepel.info állítása szerint) foszgén - került, ezért (tekintve a szélirány gyakori változását) a környékbeli lakóházaknál a tűzoltók elzárkóztatást rendeltek el – a környéket hangosbeszélős autók járták, akik a lakosságot felszólították: zárjanak be ajtót-ablakot, a légkondícionáló berendezéseket kapcsolják ki, s ne hagyják el lakásaikat.

 

A foszgén (vagy karbonil-klorid) a szénsav származékának, dikloridjának tekinthető szervetlen vegyület. Képlete COCl2. Erős méreg. Színtelen, dohos szénára emlékeztető,[1] fojtó szagú gáz. Víz hatására hidrolizál, apoláris oldószerekben (benzolbantoluolban) jól oldódik. Hűtéssel könnyen cseppfolyósítható. A vegyipar műanyaggyártásra használja. A foszgén erős méreg. A tüdőben bomlik el, nagyon kis koncentrációban (0,1%) belélegezve is 6-8 óra múlva tüdővizenyőt okozhat, ami halálos lehet. Mérgezés esetén alkoholt kell belélegeztetni, ami megköti a foszgént. A foszgén erős méreg. A tüdőben bomlik el, nagyon kis koncentrációban (0,1%) belélegezve is 6-8 óra múlva tüdővizenyőt okozhat, ami halálos lehet. Mérgezés esetén alkoholt kell belélegeztetni, ami megköti a foszgént.)

 

A Katasztrófavédelmi Mobil Labor a helyszínen folyamatosan méréseket végzett, de egészségre ártalmas szintet nem mutattak ki. A tűzben senki nem sérült meg. 

 

Este háromnegyed nyolcra a tüzet eloltották, s feloldották a lakosságvédelmi intézkedést. Azonban a  bűz még megmaradt a környéken,  s még szombaton reggel is érezhető volt a levegőben.

 

Az utólagos híradásokból kiderült: nem foszgén, hanem más vegyület (a csepel.info szerint foszfin) szabadult fel az égés során. Ezt  csak a tűz közvetlen közelében tudták kimutatni a mobil labor műszerei.

 

(A foszfin vagy foszfor-hidrogén egy szervetlen foszforvegyület, amelynek összegképlete PH3. Az ammóniáéhoz hasonló szerkezetű molekulákat alkot. Színtelen, kellemetlen szagú gáz. Vízben alig oldódik. Erősen redukáló hatású. Erős méreg.)

 

 

Miután tegnap este az elzárkóztatást feloldották, már nincs szükség a nyílászárók zárva tartására.

Sok csepeli család azonban – a terjengő bűz miatt - egész éjszaka zárt ablakoknál aludt, amely a közel harminc fokos hőségben igen kellemetlenül érintette a környék lakóit.

 

Kíváncsian várjuk, ki a felelős a tűzért? (Az önkormányzat hivatalos honlapján még szombaton reggel is csak csütörtöki híradások voltak olvashatóak…)

 

Forrás: http://fovaros.katasztrofavedelem.hu/;  http://www.langlovagok.hu/; csepel.info

 Fotók: langlovagok.hu

 

21 keruleti Hírhatár Online

Utoljára frissítve: 2016-07-23 07:54:08

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>