. Ma Ervin napja van.
Tervezéstől a megszületésig
2016-03-28 00:15:33
Tervezéstől a megszületésig

Tervezéstől a megszületésig

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) hívta életre, 1962 óta tartják meg március 27-én annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.
A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjenek a színészek, színházi dolgozók előtt, s kérjék a közönség szeretetét, támogatását.

 

 

 

 

A Színházi Világnap alkalmából megrendezett csepeli kiállítás megnyitóján Szegedi Péter, a házigazda képviseletében köszöntötte a jobbára a fotóklub tagjaiból és vendégekből álló közönséget, s felkonferálta az Egressy Béni Zenei Középiskola diákját, aki gitáron adta elő a nyitó-, majd a program végén a záró-zeneszámot.

 

Majd Hűvösvölgyi Ildikó, Kossuth-díjas színművésznő idézte fel a Turay Ida Színház előadásainak történetét saját élményei alapján is, s mondott méltató gondolatokat a díszlet- és jelmeztervezés folyamatáról.

 

A gondolat megvalósításának rögös útját pedig az egyik alkotó, Darvasi Ilona, a Turay Ida Színház alapító igazgatója, díszlet- és jelmeztervező (a Csepeli Munkásotthon Kulturális Központ igazgatója) mutatta be, a tervrajzokon és maketteken illusztrálva az alkotás folyamatát.

 

 

 

 

Később Berta Béla, a Stemmer Ferenc Fotóklub titkára  beszélt a színházi fotózás nehézségeiről és szépségeiről.

 

 

 

A kiállítás-megnyitó programja Hűvösvölgyi Ildikó előadásával folytatódott: Weöres Sándor: Az éjszaka csodái című versét adta elő.

 

 

 

Végül a kiállítók egy kis harapnivalóra és üdítőkre invitálták a megjelenteket.

 

A kiállítás április 14-ig megtekinthető!

 

Utoljára frissítve: 2016-03-28 01:04:45

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>