Sárga túró |
2013-03-24 10:52:54 |
Ezzel az étellel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találkoztam, s az itt olvasható két (sós és édes) recept az eredeti recept némileg módosított változata. Boldogult anyósom – Isten nyugosztalja – minden húsvétkor megalkotta sárgatúró költeményét, amelyet elkészülte után gondosan elrejtett a kamrában, hogy maradjon belőle hétfőre is, mikor jönnek majd a locsolók… Veje, lánya és a két fiú-unoka, azaz mi, igencsak imádtuk.
Hozzávalók: 1 liter tej, 15 tojás, só, őrölt kömény, fehérbors, ételízesítő, fokhagyma, metélő hagyma.
Elkészítése: A tejet felforraljuk, beleöntjük a jól felvert (én a gépi habverőre esküszöm) tojásokat, és folytonos keverés közben közepes tűzön együtt forraljuk. Beleteszünk 2 csapott evőkanál sót, 1 teáskanál őrölt köményt, 1 teáskanál fehérborsot, 1 teáskanál ételízesítőt, 1 fej apróra vágott fokhagymát. Amikor jól összesűrűsödik, beleöntünk 1 marék apróra vágottmetélő hagymát (snidlinget), és levesszük a tűzről. Ezután formára vágott tüllzacskóba öntjük, fellógatjuk, és hagyjuk kicsöpögni 1 éjszakát. Másnap szelhető, és olyan állagú lesz, mint a sajt.
E kifejezetten hagyományos húsvéti ételből – aki édesszájú – elkészítheti a másik változatot is, melyhez 1 liter tej, 10 tojás, 10 dkg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor és 10 dkg mazsola szükséges.
Ezt sem nehéz elkészíteni: a hideg tejbe beleöntjük a felvert tojásokat, majd együtt melegítjük állandó keverés mellett. Amikor elkezd sűrűsödni, beletesszük a kristálycukrot, majd a vaníliás cukrot. Ha besűrűsödött, belekeverjük a mazsolát és levesszük a tűzről. A fentiek szerint leszűrjük, lecsöpögtetjük.
Jó étvágyat kívánok! Utoljára frissítve: 2013-03-24 18:06:16 |