. Ma Ervin napja van.
Sárga túró
2013-03-24 10:52:54
Sárga túró

Sárga túró

Ezzel az étellel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találkoztam, s az itt olvasható két (sós és édes) recept az eredeti recept némileg módosított változata. Boldogult anyósom – Isten nyugosztalja – minden húsvétkor megalkotta sárgatúró költeményét, amelyet elkészülte után gondosan elrejtett a kamrában, hogy maradjon belőle hétfőre is, mikor jönnek majd a locsolók… Veje, lánya és a két fiú-unoka, azaz mi, igencsak imádtuk.

 

Hozzávalók:

1 liter tej, 15 tojás, só, őrölt kömény, fehérbors, ételízesítő, fokhagyma, metélő hagyma.

 

Elkészítése:

A tejet felforraljuk, beleöntjük a jól felvert (én a gépi habverőre esküszöm) tojásokat, és folytonos keverés közben közepes tűzön együtt forraljuk. Beleteszünk 2 csapott evőkanál sót, 1 teáskanál őrölt köményt, 1 teáskanál fehérborsot, 1 teáskanál ételízesítőt, 1 fej apróra vágott fokhagymát. Amikor jól összesűrűsödik, beleöntünk 1 marék apróra vágottmetélő hagymát (snidlinget), és levesszük a tűzről. Ezután formára vágott tüllzacskóba öntjük, fellógatjuk, és hagyjuk kicsöpögni 1 éjszakát. Másnap szelhető, és olyan állagú lesz, mint a sajt.

 

E kifejezetten hagyományos húsvéti ételből – aki édesszájú – elkészítheti a másik változatot is, melyhez 1 liter tej, 10 tojás, 10 dkg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor és 10 dkg mazsola szükséges.

 

Ezt sem nehéz elkészíteni: a hideg tejbe beleöntjük a felvert tojásokat, majd együtt melegítjük állandó keverés mellett. Amikor elkezd sűrűsödni, beletesszük a kristálycukrot, majd a vaníliás cukrot. Ha besűrűsödött, belekeverjük a mazsolát és levesszük a tűzről. A fentiek szerint leszűrjük, lecsöpögtetjük.

 

Jó étvágyat kívánok!

Utoljára frissítve: 2013-03-24 18:06:16

További híreink
Korszerű LED meghajtók a zavartalan világítás biztosításához
A LED meghajtók praktikus és hathatós segítséget jelentenek annak kapcsán, hogy a korszerű LED szalagok használatából valóban a legtöbbet tudjuk kihozni. A bejegyzés kere...
2020-09-17 21:17:18, Hírek, Színes2 Bővebben
Nyugodt és biztonságos nyugdíjasévekre vágyik? Itt a megoldás!
Nyugodt és biztonságos nyugdíjasévekre vágyik? Itt a megoldás! Amíg fiatalok vagyunk, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez az állapot mindig fennmarad, és keveset ...
2020-03-09 09:42:29, Hírek, Színes2 Bővebben
Kelt kalács húsvétra
Fonott tésztakoszorú.
2013-03-24 10:43:53, Hírek, Színes2 Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>