. Ma Ervin napja van.
Nemzetiségi találkozó Ráckevén
2014-04-16 16:44:31
Nemzetiségi találkozó Ráckevén

Nemzetiségi találkozó Ráckevén

Kevés olyan sokszínű település-csokor található országunkban, mint a Csepel-sziget összesen 20, különböző falujában, városában. E települések művelődési- és fesztivál programjaiban találkozhatunk minden évben közkedvelt rendezvényekkel: Halásztelek, Szigetszentmiklós, Szigethalom és – természetesen a sziget déli részén elterülő – Ráckeve sem maradhat ki ebből a sorból.

 

Például Szigetszentmiklóson most ért véget a „hidegvérű munkalovak” erdei és egyéb fizikai erőt és ügyességet igénylő bemutatója.

 

A fesztiválok legfontosabb célja – a vetélkedés mellett – a nemzetiségek és a hazaiak kultúrájának, nyelvének, vallásának, szokásainak és gasztronómiájának a megismerése.

 

Ács Károly helyi birtokosról, a XIX. század második felének nagy szülöttjéről (aki 1843-ban Petőfivel is találkozott itt) Ráckevén művelődési házat neveztek el: az intézményt 2003-ban, kiváló kulturális szervező munkájáért a Pest Megyei Népművelők Egyesülete által 1996-ban alapított Fekete Dió Díjjal tüntették ki.  

Ács Károly szervezőként részt vett az 1848/49-es forradalomban és szabadságharcban. E tevékenységéért a szabadságharc bukása után először halálra ítélték, majd – az ítéletét enyhítve – hat évre börtönbe került.

 

Szabadulása után parlamenti képviselő lett, majd néprajz-kutatással foglalkozott. Amikor Petőfivel találkozott, elmesélte neki az 1844-ben, a helybeli Horváth Nepomuk János Ráckevén eltemetett huszártiszt történetét: ebből írta Petőfi a János vitézt.

A gazdag helyi birtokos, Ács Károly halála után vagyona egy részét szülőfalujára, Kisbankháza községre hagyta, hogy abból gazdasági iskolát létesítsenek a helybeliek számára, a másik részét pedig, tudományos és nyelvművelő célra a Magyar Tudományos Akadémiának adta.

 

Ráckeve városát kezdettől fogva, még a mai napig is sok nemzetiség lakja békében. Ők – az Ács Károly Művelődési Ház segítségével –, több visszatérő rendezvényt bonyolítanak, többek között az évente ismétlődő Nemzetiségi Találkozójukat. 

Április 27.-én, vasárnap, bolgár, cigány, horvát, német, szerb és szlovák nemzetiségiek mutatkoznak be Ráckevén. Természetesen a helyi magyar nemzetiségű kultúrcsoport sem marad távol.

 

A Szegedi Kis Istvánról elnevezett sétányon lesz kirakodóvásár, díszes népviseleti bemutató és a helyi kisvonat a vendégeket elszállítja az ország egyetlen látogatható hajómalmához, a szerb templomhoz, a tűztorony kilátóhoz, vagy akár a Keve Galériába, ahol Kun Pál festőművész munkáit nézhetik meg.

Közben a színpadokon gyerekek és felnőttek együttesei muzsikálnak, és énekkarok is fellépnek. A gasztronómia rejtelmei után érdeklődök a résztvevő nemzetiségek jellegzetes ételeit is megkóstolhatják.

 

Az egész napos kulturális program nagy Nemzetiségi Gála műsorral ér véget.

 

Veér Jenő - 21. kerületi Hírhatár Online


Fotók: Bárány Tibor



Utoljára frissítve: 2014-04-23 12:35:05

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>