Kelt kalács húsvétra |
2013-03-24 10:43:53 |
Aki a kalácsot kedveli, rossz ember nem lehet, legfeljebb túlsúlyos. Tehát a fogyókúrázók inkább csak a készítésben, mint a kész mű elfogyasztásában jeleskedjenek!
Hozzávalók: 1 csomag szárított élesztő, 125 ml langyos tej, 80 g cukor, 500 g liszt, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 80 g sütőmargarin, só, 2 tojássárgája a kenéshez.
Elkészítése: A szárított élesztőt a tejjel és 1 teáskanál cukorral csészében elkeverjük, és lefedve körülbelül 15 percig pihentetjük. A lisztet tálba szitáljuk, és mélyedést nyomunk a közepébe. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a tojásokat. A kisebb darabokra vágott margarint a liszthalom szélére rakjuk, majd rászórjuk a vaníliás cukrot és a sót. Az egészet kézzel sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. (A lustábbak a kenyérsütő gép dagasztó programját használják, s ha a tészta kész, vegyék ki a gépből.)
A tésztát 3 egyforma része osztjuk, és mindegyiket mintegy 60 cm hosszú rúddá formázzuk. A három rúdból copfot fonunk, majd koszorúvá alakítjuk. A két végét összenyomjuk. A koszorút kizsírozott sütőlemezre fektetjük, letakarjuk konyharuhával, és hozzávetőlegesen 20 percig kelesztjük. A sütőt 200 °C fokra felmelegítjük, s a koszorút körülbelül 30 perc alatt aranysárgára sütjük.
20 perc sütés után megkenjük a simára kevert tojássárgájával, majd készre sütjük. Végül kivesszük a sütőből, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat! |