. Ma Ervin napja van.
HÉV-re, aztán nyeregbe!
2014-09-10 11:53:03
HÉV-re, aztán nyeregbe!

HÉV-re, aztán nyeregbe!

Na, ebből is kimaradtunk! Pedig kerékpárúttal már el vagyunk látva, de Csepelt nem méltatták arra (pedig a járművek itt készültek, a rendszert itt szerelték), hogy bekerüljön a MOL Bubi projekt első lépcsőjébe.

A boldog belvárosiak hétfő óta tekerhetnek (ráadásul kedvezményesen!) a bérbringákon. Igaz, vártak rá fél évet – ennyit csúszott az eredetileg tavaszra meghirdetett átadás: szoftvergondok miatt meghosszabbodott a tesztidőszak –, de most aztán: nyeregbe! A csepelieknek HÉV-re kell ülni, mert a legközelebbi bázis a Boráros téren található.

 

A rendszer a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, a Budapesti Közlekedési Központ beruházásában valósult meg. Ahogy az ismert, a rendszer integrációját a BKK-val kötött közbeszerzési szerződés keretében T-Systems Magyarország Zrt. végzi, ők felelnek az adatkommunikációért és a speciális szoftvermegoldások integrációjáért, a főbb rendszerelemeket pedig alvállalkozóként a német Nextbike GmbH – mint számos más nagyváros hasonló rendszerének fejlesztője – szállította, míg a kerékpárokat a magyar Csepel Zrt. szerelte össze.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztés több mint egymilliárd forintba kerül.
A „Budapesti Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer kialakítása” c. projektet az EU Regionális Fejlesztési Alapja a Széchenyi 2020 keretében támogatja.
A projekt összköltsége nettó 1,059 millió forint, amelyből 900 millió forint az EU-s támogatás, az önrészt pedig a Fővárosi Önkormányzat nyújtja a BKK-nak.
A rendszer üzemeltetését fő szponzorként a MOL támogatja, ezen felül a felhasználók által megváltott jegyek és bérletek bevételei és a Fővárosi Önkormányzat támogatása biztosítja a rendszer fenntartását.

A rendszer névadó szponzora a BKK-val kötött szerződés alapján a MOL, amely így jelentős, évi százmillió forintos nagyságrendben hozzájárul az üzemeltetés költségeihez. A MOL célja a környezetbarát közlekedés támogatása, a kerékpáros közlekedés népszerűsítése.76 gyűjtőállomás és 1100 almazöld kerékpár várja a kerekezőket.

 

Jegyet venni hétfőtől a főbb gyűjtőállomások érintőképernyős felületein és a MOL Bubi weboldalán lehet, míg bérletet a BKK ügyfélközpontjaiban. Bérlet vásárlásához érdemes előzetesen regisztrálni az interneten.

 

A MOL Bubi közbringa-rendszert jeggyel vagy bérlettel lehet igénybe venni. A rendszeres felhasználóknak érdemes elgondolkodni a MOL Bubi Start, féléves vagy az éves MOL Bubi bérlet megvásárlásáról.

 

A megvásárolt jegy vagy bérlet érvényességi ideje alatt a rendszert alkalmanként maximum 30 perces időtartamban további díj fizetése nélkül bármikor használhatja. 30 percen túl már díjat kell fizetnie.

 

A 24 órás, a 72 órás és a 7 napos jegy egységesen 100 forintba kerül – átmenetileg, indulási kedvezményként.

A bérletekhez is olcsóbban juthatunk hozzá a kezdeti időszakban: a féléves 8000, az egész éves 12000 forintért kapható, a Start bérletre nincs kedvezmény, az 3000 forint.

 

A gyűjtőállomáson érintőképernyős termináloknál, a molbubi.bkk.hu weboldalon keresztül bankkártyával vásárolhat 24 órás, 72 órás és/vagy hetijegyet.

A jegy megvásárlásakor az ön bankkártyáján - kerékpáronként - 25.000 Ft-ot előzetesen zárolnak. A jegy érvényességi idejének lejártakor – tehát 24 óra, 72 óra vagy 7 nap múlva – történik az elszámolás: ebből az összegből levonják a megvásárolt jegy árát, ha 30 percen túl használta a biciklit, akkor annak a díját, valamint az áfás számla postázási költségét, amennyiben az ügyfél ezt előzetesen kérte. Az összeg felszabadítása – a bankkártyát kibocsátó kártyatársaság és bankjának eljárásrendjétől függően – várhatóan a jegy érvényességi idejének lejártát követő 4-15. banki napon belül lehetséges.

 

Eseti/alkalmi felhasználók a rendszert úgy tudják használni, hogy mobiltelefonszámukat és a PIN kódjukat megadják a kerékpár hátulján lévő elektronikus felületen (pinpad). Ekkor a gyűjtőállomás dokkoló állásából a kerékpár kivehető.

A szerződés aláírását, illetve a MOL Bubi Start vagy féléves/éves bérlet árának kifizetése után vehető át a rendszer használatára jogosító MOL Bubi kártya. Ezt követően a megadott mobilszámra SMS-ben megküldik a PIN kódot.

MOL Bubi kártya használata esetén a kártyát a kerékpár hátulján található érzékelőhöz kell érinteni. Amennyiben otthon hagyja MOL Bubi kártyáját, a rendszert mobiltelefonszáma és PIN kódja segítségével is használhatja. A dokkolón villogó zöld fény és sípszó jelzi, amint a kerékpár kivehető. Ezt követően kihúzható a kerékpár a dokkolóból.

A kerékpárok használati díja biztosítási díjat nem tartalmaz.

A kerékpározás befejezése után elegendő bármelyik gyűjtőállomáshoz visszahelyeznie a MOL Bubi kerékpárt, és ha a zárral rögzítette, a bérlés véget ért. Vigye a kerékpárt bármely gyűjtőállomáshoz, és a kormánynál fogva, kissé megemelve helyezze be egy szabad dokkolóba. Villogó zöld fény és sípszó jelzi a sikeres visszaadást. Kérjük, hogy minden esetben ellenőrizze a kerékpár megmozgatásával, hogy azt stabilan rögzítette a dokkoló állásban, és onnan nem távolítható el! Ez nagyon fontos, mert ellenkező esetben a rendszer úgy érzékeli, hogy útközben csak megállt valahol, és a használati idő/díj tovább pörög.

Forrás: bkk.hu

Utoljára frissítve: 2014-09-12 19:42:43

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>