. Ma Ervin napja van.
Ecsettel, ceruzával, fényképezőgéppel
2016-11-04 14:11:19
Ecsettel, ceruzával, fényképezőgéppel

Ecsettel, ceruzával, fényképezőgéppel

A Galéria 21 képviseletében Szegedi Péter, a Csepeli Munkásotthon munkatársa köszöntötte november 3-án délután a kiállítás-megnyitóra érkezett érdeklődőket. A program elején és végén Lengyel Géza, a Csepeli Munkásotthon Tamási Lajos Irodalmi klubjának vezetője saját verseinek előadásával  foglalta költői keretbe a képi látványt.

 

Végh Péter – akinek a csepeli Csillag presszó galériájában állandó kiállítása is látható - képzőművészeti munkásságát Erdei Kvasznay Éva, a Király-Erdei-Műhely művészeti vezetője méltatta. A kiállító alkotó, aki festő édesapja révén a művészet varázslata közepette cseperedett fel, s szívta magába az ábrázolás szenvedélyét, egy igen nagy hagyományú műhelyben – a Csepeli Munkásotthon képzőművész körében – tökéletesítette képességeit. Érdeklődése rendkívül sokrétű, ám a művészi képi ábrázolás nélkül nem tudja elképzelni életét.

Kedvenc témái: a természet, a lovak és a madarak. Grafikai és festői alkotásainak tökéletesítése érdekében elsajátította és művészi szintre emelte (később gyerekeknek tanította is) a fényképezés tudományát. A fotózás fekete-fehér korszakában érdeklődését a szociofotók keltették fel, s hosszú ideig dolgozott fotoriporterként is különböző lapoknak, köztük a gyári (s később a kerületi) Csepel Újságnak is.

 

 

Oberlander Sándor, a Stemmer Ferenc Fotóklub művészeti vezetője Végh Péter fotós munkásságát értékelte. Mint elmondta, a madarak és a lovak megörökítése a festővásznon nem egyszerű feladat, mert a kiszemelt alanyok nem hajlandók modellt állni: a pillanat megragadásához pedig hasznos segítséget nyújt a fényképezőgép.

Édesapjától örökölt, ellesett művészi képességeit továbbfejlesztve Végh Péter – öntevékeny művészeti közösségek tagjaként – igazi alkotóvá vált, mint ezt a kiállítás képei is tanúsítják.

A fotózás öröme nála társult az igényes komponálással és a szép pillanatok ábrázolásának igényével. A képzőművészet, a grafika és a festmények pedig alkalmat teremtenek a fotón megörökített pillanat továbbgondolására, a magasabb élvezetű képi megjelenítés megvalósítására.

 

 

 

A megnyitó ünnepség záróakkordjaként Végh Péter közeli barátja didzseridún (az ausztrál bennszülöttek ősi hangszerén) idézett néhányat a természet hangjai közül, s még az esőváró eszközt is megszólaltatta, felidézve vele a csordogáló vízerek lüktetését.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végh Péter kiállítása december 1-ig megtekinthető – a belépés díjtalan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 Kerületi Hírhatár Online - Bárány Tibor

Utoljára frissítve: 2016-11-04 14:38:44

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>