. Ma Ervin napja van.
Díszpolgár lesz a Magyar Gitárkirály (is)!
2012-07-06 09:37:13
Díszpolgár lesz a Magyar Gitárkirály (is)!

Díszpolgár lesz a Magyar Gitárkirály (is)!

A képviselő-testület döntött a július 18-án átadandó díszpolgári címekről.

 

A  várhatóan ünnepélyes keretek között bekövetkező ceremónián  Dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Kovács István szabadfogású birkózó világbajnok, olimpiai bronzérmes, a Lacza Márta - Dékány Ágoston grafikus és festőművész házaspár, Laurencz László kézilabda mesteredző, Radics Béla rock zenész (posztumusz), Dr. Sárdy József gyermekorvos (posztumusz), Szegedi Lujza tanárnő és Vezér Endre helytörténész.

 

Foto: Benkő Imre

 

 

x x x

 

Harminc éve, 1982. október 18-án halt meg Radics Béla pazar tudású gitáros, a hazai rockzene egyik legendás alakja.

1946. február 5-én született Budapesten. Szakmunkásképző iskolában dízelmotor-szerelőnek tanult, apjával együtt járt dolgozni a Hajógyárba. Kamaszkori szívideg-gyulladása következtében megúszta a katonaságot.

Egy tévéműsor - az abban hallott Bill Haley-szám (Rock az óra körül) - hatására határozta el, hogy megtanul gitározni: beiratkozott a Szent István körúti zeneoktatói munkaközösségbe, s az apjától kapott drága dobozgitáron rengeteget gyakorolt. Először munkahelye, a Magyar Acélárugyár bigbandjében játszott, majd 1963-ban csatlakozott az Atlantis együtteshez, mely akkor már keresett és ismert beatzenekar volt. Egyre nehezebben tudta összeegyeztetni a kétműszakos munkaidő-beosztást a fellépésekkel, ezért felmondott a gyárban.

 

Az Atlantis jó megélhetést kínált, 1965 nyarán megjelent az együttes négyszámos lemeze, de Radics Béla nehezen tűrte az irányítást, önálló zenekart alapított. Ez a kísérlete nem volt hosszú életű, visszament az Atlantisba, majd rövid ideig a Pannónia és a Sankó zenekarokban pengette a gitárt. 1968 tavaszán létrehozta a Sakk-Matt együttest, amely már sikeresnek bizonyult, törzsközönsége őrjöngve figyelte, ahogy R. B. Kapitány (szerette ezt a titulust) keze futkározott a gitárnyakon a Cream-nótákban, ahogy foggal pengetett a Hendrix-számokban. A csapatban kiéleződött ellentétek miatt ez a próbálkozása is zátonyra futott, ezután létrehozta a szintén rhythm and bluest játszó Tűzkerék együttest, de ez sem lett hosszú életű.

1972-ben elfogadta a megalakuló első magyar heavy szupergroup, a Taurus Ex-T: 25-75-82 ajánlatát, ahol olyan muzsikusokkal játszhatott, mint a Metróból érkező Brunner Győző dobos, a Neotonból átigazoló Som Lajos basszusgitáros (aki később a Piramis megalapítója) és Balázs Ferenc billentyűs(a Korál későbbi vezetőe). Ilyen erejű zenét magyar előadóktól addig nemigen lehetett hallani. 72 nyarán felléptek a Kisstadionban a Free együttessel, illetve egy dunai hajón játszottak rendszeresen, ahol az indulás előtt a rakparton és a belvárosban "Bélát a pártba, Taurust a kormányba" jelszavakat skandált a tömeg. Ez már sok volt a kultúrpolitika akkori irányítóinak, nagylemezt nem készíthetett az együttes, mindössze egy kislemezük jelenhetett meg, rajta Radics legismertebb szerzeményével, a Zöld Csillaggal. A Som helyére lépő Zoránnal próbálták "szelídíteni" az együttest, de ez már előrevetítette a közelgő véget.

A Taurus 1974-es feloszlása után Radics visszahúzódott a nyilvánosságtól, legendás Gibsonját a falra akasztotta, s legtöbbet az angyalföldi kocsmákban lehetett látni. 1975-ben újraélesztette ugyan a Tűzkerék nevű zenekart, 1977-ben az ifiparkban egy nosztalgia koncerten ismét tízezer ember előtt játszhatott, 1978-ban a tv-ben is felléphetett, de egyre jobban befelé fordult és módszeresen halálra itta magát egy angyalföldi szoba-konyhában. 1982 májusában még fellépett a Budai Ifjúsági Parkban, ekkor már - állapota miatt - nem sok köze volt a zenéhez annak, amit produkált. Fél év múlva, 36 évesen meghalt. Sírján ez áll: "Minden idők legjobb magyar gitárosa".

 

Forrás: stop.hu, MTI.

Utoljára frissítve: 2012-07-06 09:45:26

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>