. Ma Ervin napja van.
Arcok és arculatok
2019-11-07 08:36:32
Arcok és arculatok

Arcok és arculatok


Meglepő, hogy a baloldali tradíciókkal rendelkező Csepelen a választások alkalmával nem tudta a többséget megszerezni a széleskörű összefogás. Az első értékelések mindjárt arról szóltak, hogy a fiaskó oka abban mutatkozik, hogy nagy volt a választást megelőző zűrzavar, és hibás volt az év eleji polgármester-jelölt váltás.

 

Tegnapra kiderült, hogy ez egy igen bonyolult kérdésre adott igen leegyszerűsítő válasz. A jelenség ugyanis mélyenszántó tartalmi kérdéseket takar. Nem egy politikai jelenséggel, hanem a szereplők túlzott politikai flexibilitásával állunk szemben.

A magyar nép, - és benne a csepeliek is - azt látják, hogy az a diktatúra határait feszegető Fidesz politika, nem jó az országnak. A vele szemben megalkotott heterogén politikai összeborulás viszont nem adott semmilyen garanciát arra, hogy a Fidesz ellenesség népi akarata, a kerületi politikai struktúrában is megjelenjen. A hatalmi manipulációkat, és az egyéni érvényesülésben rejlő egzisztenciális elemeket feltranszformálta a kialakult patthelyzet.

Csepelen a Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő által is támogatott, (és a Fidesz által is nagy jóindulattal nézett) Pákozdi József személyében megjelenő Bucka szövetség lett a mérleg nyelve. A választási kampányban azt mutatták, mintha ez a közösség is abban lenne érdekelt, hogy leváltsa a Fideszt. Olyan másfajta alakulatnak mutatták magukat, amelyik Takács Mónika személye mellett kitartva egy pártoktól, és politikai elvektől független népi mozgalomként szerepel.

 

A tegnapi nap nagy tanúsága, hogy ez alapvető tévedés!

A Bucka szövetség laza alig érezhető elvi alapja, (inkább szabadossága) a gyakorlati adok-kapok rendszerben teljesen felőrlődött. A kompromisszumkészség mutatásában elment odáig, hogy feladta a Fidesz bírálatának korábban hirdetett elemeit, és kézzelfogható haszonszerzés vált a politikai tőke beváltásának eszközévé. Ez volt az első lépés, ami megrepesztette a demokratikus közösséget összetartó laza háló burkát.

A korábban szövetkező pártok, - határozott ellenerővé válása helyett - periférikus, felaprózott epizódszerepbe kényszerültek. Az alakuló képviselő-testületi ülésre kiderült, hogy a Bucka a Fidesz része! Nem rés, hanem bástya a hatalmi struktúrájában. Az alakuló ülésre kiderült paktum szerint, nem ellenszere, és fékező ereje, sokkal inkább fenntartója, és erősítője az antidemokratikus, - esetenként önkénybe hajló - csepeli fideszes hatalomgyakorlásnak.

 

Aki a Buckára szavazott, azt hitte, hogy egy új politikai alakulatra szavazott. Az alakuló ülésen szembesülhetett vele, hogy erről szó sincs. Az elveket háttérbe szorító alakulat mögött nincs politikai innováció, ezért a gátak és erkölcsi határok nélküli szervezet hamar, és egyértelműen a Fidesz uszályába került. Úgy látszik, hogy annak feltétlen, és kritikátlan kiszolgálójává vált.

Így kiderült, hogy a Bucka kiválásával nincs politikai erő a Fidesz agresszivitás megállítására. Azoknak a szervezeteknek a képviselői, akik korábban az együttműködésben látták fennmaradásuk és káderállományuk fenntartását, elbizonytalanodtak. Ezek az erők, a politikai eljelentéktelenedéstől való félelem miatt, - az alakuló KT ülésen - különállásuk jeleinek feltranszformálásában, a hatalomhoz való, egyre gyorsuló közeledésben vélték megtalálni új arcukat.

 

A Munkásotthon igazgatója pedig diszkréten megkérte az ellenzéki tömörülés tagjait, hogy ezentúl üléseit, megbeszéléseit ne az épületben tartsák.

 

Az alakuló képviselő-testületi ülés végére egyértelművé vált, hogy a következetesen kitartó Fidesz politika ellenzői a DK, az MSZP, és a Momentum politikusaiból alakult képviselői kör maradt.

A 18 fős képviselő-testületből tehát hat főre (1/3-ra) zsugorodott a tartalmi változást akarók köre.

 

Pedig az idei pártokat is megmérő csepeli EU-s politikai választáson ez a grémium magában több szavazatot kapott, mint az itteni Fidesz!

 

Úgy látszik, nem csak ingyen vacsora nincs, de a nagyvonalúságnak, a toleranciának, és a bizalomnak is meg kell fizetni az árát. Nem kicsit, nagyon!

 

2019-11-07 HGy

Forrás: Facebook

További híreink
Munka vagy ellehetetlenítés?!
"Az elmúlt napon a Momentumos ellenzéki képviselőtársam Dukán András Ferenc facebook hivatalos oldalán közzétett egy bejegyzést, miszerint konzekvensen együtt szavaztam a...
2019-11-13 21:23:29, Hírek, Vélemény Bővebben
Botrányosan rossz közlekedési kapcsolatok...
Horváth Gyula önkormányzati képviselő a reménybeli atlétikai fejlesztések kapcsán foglalta össze gondolatait közösségi oldalán.
2019-11-13 21:11:19, Hírek, Vélemény Bővebben
Csepel - a Buckai Szövetség nézőpontjából...
Egy DK-s és egy Momentumos vélemény után most újabb nézőpontból szemlélhetjük meg a november 6-ai csepeli képviselő-testületi ülést... Volt-e valós szándéka az ellenzé...
2019-11-08 15:31:51, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>