. Ma Ervin napja van.
A Munkásotthonról pro és kontra
2015-02-01 16:07:38
A Munkásotthonról pro és kontra

A Munkásotthonról pro és kontra

A január 29-ei képviselő-testületi ülés napirendén szerepelt – sürgősségi előterjesztéssel - a Csepeli Munkásotthon és az önkormányzat kapcsolatának témája (31. napirendi pont, 38. számú előterjesztés).

Az ülésről január 30-án, kora délután a csepel.hu tudósítást közölt.
Néhány óra múlva, még aznap este Takács Mónika (MSZP) önkormányzati képviselő saját közösségi oldalán reagált a csepel.hu tudósítására. (A képviselői gondolatokat mi is közzétesszük.)


A tájékozatlanság nem bűn, csak roppant kellemetlen.

Bűnné válik azonban abban az esetben, ha rosszindulattal párosul és célpontjává ártatlan és védtelen emberek, csoportok, szervezetek válnak.

2015. január 30-án megjelent egy cikk a csepel.hu, Budapest XXI.Kerület Csepel Önkormányzata honlapján "30 millió forint a Csepeli Munkásotthonnak - ülésezett a képviselő-testület" címmel, Kitzinger Adrienn aláírásával.

 

"A baloldal nem akar üvegzsebet" alcím alatt a szerző valótlan állításokat fogalmaz meg az alapítvány működésével és a képviselő-testületi ülésen elhangzottakkal kapcsolatban.

 

Talán nem árt tudni, hogy a Csepeli Munkásotthon Alapítvány 2012. február 1-től 2014. június 30-ig konzorciumi tagként részt vett a "Csepel Kapuja" Szociális célú Városrehabilitációs pályázaton, mely pályázat esetében a konzorcium vezető az önkormányzat volt és a 85 százalék uniós finanszírozás mellett a 15 százalék önrészt biztosította a konzorciumi tagok részére. A teljes időszakra járó több, mint 24 millió forint támogatási összeg felhasználását az önkormányzat által megbízott könyvvizsgáló, minden hónapban ellenőrizte és rendben találta, a kifizetési kérelmeket a Pro Régió elfogadta. Ezen kívül a minisztérium által jóváhagyott állami működési támogatás, az NKA és egyéb pályáztató szervezetek által nyújtott támogatások is határidőben maradéktalanul elszámolásra és elfogadásra kerültek. Nem is történhetne másképp, hiszen a teljes körű elszámolás feltétele további pályázatokon való indulásnak. Tehát az alapítvány mindennemű elszámolási kötelezettségének eleget tett határidőben. 

 

A testületi vita egyetlen egy szóval sem tért ki arra, hogy az alapítvány ne számoljon el a közpénzekkel, hiszen ez alapvető kötelessége. 

 

Vita a következők miatt alakult ki:

 

Az Önkormányzat által előterjesztett "Közművelődési Megállapodás" tartalmazza a támogatás fejében elvárt közművelődési feladatellátást (megjegyzem ez a típusú megállapodás erre való) és ezen felül további feltételeket támaszt, miszerint
- 5 tagú kuratóriumba 2 főt jelöl az önkormányzat
- 3 tagú Felügyelőbizottságba 2 főt jelöl az önkormányzat.

 

Az Alapítvány álláspontja szerint 2 főt befogad a kuratóriumba és 1 főt a felügyelőbizottságba, mivel jó kapcsolatra törekszik az önkormányzattal, de fontos számára intézményi autonómiája (tegnap ebbe, belegabalyodott a nyelvem párszor :)) ).

 

Miért nem szavaztam meg a javaslatot?
Először is, mert nálam jobban talán senki sem ismeri az előzményeket. Továbbá az Alapítvány álláspontját teljes mértékben elfogadhatónak tartom és az, nem egyezett a megállapodásban foglaltakkal.

A kerület érdekében önkormányzati képviselőként is, tiszta fejjel és szívvel felvállalom a döntésemet. Álláspontom szerint akár 1-1 fő delegált is elég az Alapítvány teljes működésének és gazdálkodásának megismeréséhez, feltéve ha szakmailag hozzáértő delegáltról és nem pártkatonáról beszélünk.

A teljes gazdálkodás önkormányzat általi ellenőrzésére pedig nincs szükség, hiszen az megbízott szervekkel végeztetve, további súlyos kiadásokat jelentene közpénzből, úgy, hogy az önkormányzatnak erre nincs is hatásköre.

 

A döntés az Alapítvány kuratóriuma kezében van, bízom benne, hogy jól, megfontoltan hozzák meg.

 

Végezetül: SOSEM ADTAM EL PÉNZÉRT A LELKEMET ÉS NAGY TISZTELETET VÁLT KI BENNEM, HA BÁRHOL EZT TAPASZTALOM!

 

Ui.: Kitzinger Adrienn munkáját én erkölcsileg nem szeretném megítélni, mert nem rendelkezem kellő információkkal róla, viszont elvárom, hogy megfelelő felkészültséggel, a tények pontos és hiteles közlésével végezze munkáját az önkormányzat honlapján.

 

Takács Mónika

 

Forrás: facebook.com, csepel.hu

 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>