XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Válasz a vádakra!

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.05.28.
 Kedd
Ma Emil, Csanád napja van.
Holnap Magdolna napja lesz.
   EUR árfolyam
   384,57 Ft
   CHF árfolyam
   387,54 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 03. 26. 21:47     


Válasz a vádakra!
"A Csepeli Munkásotthon Kulturális Központ – az Alapítvány alapító okiratában megfogalmazottak értelmében –, hűen szolgálja az itt élő lakosok kulturális igényeinek mind jobb teljesítését."

Válasz a Csepel.info-n 2015. március 16-án, név nélkül megjelent írásra (Útépítésre fordítják a Munkásotthon visszautasított 30 millióját).

 

Tisztelt Csepel.info és nevét vállalni nem merő cikkíró!

 

2010-től nincs együttműködés a Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány között, annak ellenére, hogy a Csepeli Munkásotthon Kulturális Központ – az Alapítvány alapító okiratában megfogalmazottak értelmében –, hűen szolgálja az itt élő lakosok kulturális igényeinek mind jobb teljesítését.

 

Az Alapítványunk kuratóriuma – miközben törekszik az Önkormányzattal a párbeszédre és az együttműködésre, ezzel egy időben határozottan kiáll a Csepeli Munkásotthon érdekeiért. 2010-től a helyi önkormányzat vezetése és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány Kuratóriuma között nem jött létre egyetlen megbeszélés sem, leveleink válasz nélkül maradtak.

 

Míg az előző (Németh Szilárd) polgármester még csak szóba sem állt velünk a mostani legalább tárgyalásokat folytatott a kulturális központ igazgatójával, viszont olyan feltételeket szabtak, amit az önállóságát megtartani akaró – soha ne függjön semmilyen pártvezetésű önkormányzattól – Csepeli Munkásotthon Alapítvány pont a csepeli lakosság érdekében nem fogadhat el.

 

Már a szocialista városvezetés idején is előfordult, hogy szerették volna hatáskörükbe vonni az intézményt, ezt a kuratórium akkor sem fogadta el. Most pedig, ugyanezt próbálja elérni 2010 óta az önkormányzat.

 

Németh Szilárd volt polgármester regnálása alatt, a még meglévő alapítóktól, jogi úton, alapítói jogot kívánt szerezni. A Bíróság kezdeményezésüket elutasította.

Majd Vida Istvánnal közösen aláírt kérvényükben a jelenlegi kuratórium és felügyelőbizottság feloszlatását kérték azért, hogy Ők kapjanak jelölési jogot az új tagok tekintetében. A Fővárosi Bíróság ezt a próbálkozásukat is elutasította.

 

A jelenlegi polgármester látszólag demokratikusabban lépett, 30 millió forintért próbálta megszerezni az Alapítványt, hiszen a feltételek a következők voltak:

- 2 fő delegálása a 3 fős Felügyelő Bizottságba

- 2 fő pedig az Alapítvány kuratóriumába.

 

Ez a javaslat a Polgári Törvénykönyv idevonatkozó részével is ellentétes. Akiket pedig szeretnének hozzánk küldeni: Németh Szilárd, volt polgármester, jelenleg országgyűlési képviselő, akitől polgármesteri idején csak gyalázkodást, fenyegetést kaptunk; Dobos Sára, Németh Szilárd közvetlen munkatársa volt; Süle László az önkormányzat egyik cégének újdonsült igazgatója; Vida István a Csepeli Hírmondó kiadója, aki évek óta jelenít meg rólunk szóló, támadó cikkeket.

 

Miért csodálkoznak, hogy törvénybe ütköző és emberi méltóságunkat sértő feltételeket nem akarunk elfogadni? Szó sincs arról, hogy félnénk az üvegzsebtől, mi ért is félnénk? Hisz eddig sem segített, csak vádaskodott az Önkormányzat. A 30 millió forintért semmiféle kulturális és együttműködési feltételt nem kértek, csak helyeket az irányításban.

 

Akkor most ki dolgozik lelkiismeretesen? Az Alapítvány, aki munkaterv alapján, szigorú költségvetéssel, kis fizetésű, de odaadó munkatársakkal küzd Csepel kulturális életének, hagyományainak, történelmének, közművelődésének ápolásáért, vagy az olyan önkormányzat, akinek mindez nem fontos, csak az, hogy saját pártkatonákat delegáljon civil szervezetbe, ráadásul olyanokat, akiket már előre borítékolni lehetett (az előzőkben már említett okok miatt), hogy az itt dolgozók számára, emberi magatartásuk miatt elfogadhatatlanok.

 

Ezért is döntött úgy a kuratórium egyhangúan, hogy a csepeli polgárok és az alapítvány függetlenségének megőrzése miatt (és persze annak jogszabályba ütközése miatt is) elfogadhatatlan.

 

Az Alapítványunk kuratóriuma a 2015 januárjában az Önkormányzat képviselő-testülete által tárgyalt közművelődési megállapodás tervezetet abban a formában nem tartja elfogadhatónak.

 

Távolról sem az üvegzsebtől való félelem miatt. Hanem három olyan pont van az anyagban:

– a kuratóriumi tagság,

– a FEB tagságot érintő feltételek elfogadhatatlansága és az

– együttműködési megállapodás kidolgozatlansága,

mely elemek miatt a kuratórium egyhangú döntéssel utasította el a megállapodást.

 

Ugyanakkor újra kihangsúlyozzuk, hogy a már 2014. április 24-én, az önkormányzat részére megküldött és válasz nélkül maradt állásfoglalásunkban megfogalmazottak mentén nyitottak vagyunk a megegyezésre.

 

A Csepeli Munkásotthon Alapítvány önálló jogi személy, a Kulturális Központ elfogadott éves munkaterv és költségvetés alapján dolgozik és gazdálkodik. Kérem, higgyék el, hogy a működés 95 éve alatt a kulturális központ megtanult dolgozni, és tudjuk, hogy az átvett pénzekkel, hogyan kell elszámolni. Pályázatok kapcsán történt pénzügyi elszámolásainkat, több esetben, dicséretben részesítették.


2010 óta a kuratórium minden elküldött levele az Önkormányzathoz megválaszolatlan maradt.

 

Kérdés: milyen együttműködésre számíthat valójában az Alapítvány? Üvegzsebről beszélhetünk: Alapítványunk minden adata nyilvános, olvasható a Kulturális Központ és az Országos Bírói Hivatal honlapján is. A támogatások, pályázatok kapcsán történt pénzügyi elszámolásaink, minden esetben megfeleltek az előírásoknak. Ha valaki ért a kultúrához, a közművelődéshez, akkor az tudhatja, hogy egy ilyen nagyméretű intézményt fenntartani milyen nehéz. A mi intézményünk évek óta, önkormányzati támogatás nélkül, jó szervezéssel, lelkiismeretes, erőn felül dolgozó munkatársakkal éri el az eredményeket.

 

Minden évben elkészítjük a közhasznúsági beszámolókat, ezt nyilvánosságra is hozzuk, de csak a számlánkra vagy pénztárunkba beérkezett pénzekkel tudunk elszámolni.

 

Amit nem adtak, azzal nem!

 

Mindezek tükrében csodálkozunk és nem értjük a Csepel.infon megjelent írást, miszerint alapítványunk titkolózik és félünk az üvegzsebtől.

Megjegyezzük, hogy az elmúlt években, konzorciumi formában Alapítványunk együttműködött a helyi önkormányzattal a „Csepel Kapuja” pályázat keretében és abban is mindennel határidőben elszámoltunk.

 

Alapítványunk a leghatározottabban tiltakozik a Csepel.infon megjelent írás tendenciózus, valótlanságokat és feltételezéseket tartalmazó írása ellen, ugyanis az a valós tényeket hamis színben tünteti fel, ezzel azt sejteti, hogy az Alapítvány gazdálkodása nem átlátható, titkolnivalója van, az Önkormányzat által nagyvonalúan felajánlott együttműködést és támogatást, emiatt nem meri elfogadni.

 

Az írás egyoldalú, az a legalapvetőbb objektivitást és pártatlanságot is mellőzi.

 

Mindezekre figyelemmel kérjük a Csepel.info-n megjelent írások szerzőit és a kiadót is arra, hogyha a Csepeli Munkásotthon Alapítványt érintően a cikkel összefüggésbe hozható konkrét példával tudnak szolgálni, úgy azt hozzák nyilvánosságra, vagy hagyják abba a méltatlan és elfogadhatatlan vádaskodásukat!

 

Ellenkező esetben most már rágalmazás miatt bírósághoz fogunk fordulni.

 

A Csepeli Munkásotthon Alapítvány kuratóriuma nevében:

 

Nagy József

Kuratórium elnök

 


További hírek

  Kizárták az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán tusványosi beszéde miatt
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Több villamos lesz Budapesten
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Tíz éve szellemtanya a battonyai szellemfalu
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu
  Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget
2024. 05. 16. 18:26 hirhatar.hu
  Cserhalmi György is nekiment Vidnyánszkynak Kulka miatt
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Kalandozás a Börzsöny nyugati felén
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Eladták Kádár János egykori sofőrjének palotáját
2024. 05. 12. 10:08 hirhatar.hu
  Udvaros Dorottyát 22 év után kirúgták a Nemzeti Színházból
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport