XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Társadalmi párbeszéd

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.08.23.
 Péntek
Ma Bence napja van.
Holnap Bertalan napja lesz.
   EUR árfolyam
   327,64 Ft
   CHF árfolyam
   300,55 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 08. 20:22     


Társadalmi párbeszéd
Az utóbbi négy esztendő önkormányzati történései is azt bizonyítják, hogy eredményesebb és hatékonyabb lehetne Csepel, ha a térségben működő civil szellemi tőkét és aktivitást a következő – a jelenlegi nem teszi – önkormányzat behívná (beengedné) a városi döntések rendszerébe, és intézményesen is biztosítaná a társadalmi párbeszéd erőterét.

A demokratikus baloldali ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok úgy gondolják, hogy a civil szféra konkrét közösségi szolgáltatásokkal (akár a gazdaság, akár a kultúra, vagy a szociális ágazatok szereplőiként) is hozzájárulhat a csepeliek jobb életminőségéhez, az erőforrások jobb kiaknázásához. Az ehhez szükséges új gondolkodásmód és segítő közreműködés megalapozására dr. Szabó Szabolcs, Csepel-Soroksár országgyűlési képviselője egy beszélgetésre invitálta a csepeli civil szervezetek reprezentánsait - adta hírül a hirKOMP.

 

A szeptember 30-án délutánra, a Rákóczi Kert Civil közösségi Házba összehívott esemény hatékonyságát kissé rontotta, hogy ugyanerre az időpontra Németh Szilárd polgármester gyorsan összehívott a polgármesteri hivatalba egy hasonló rendezvényt, civil szervezetek részére. Ennek ellenére mintegy harmincan eljöttek a Rákóczi Kertbe (az önkormányzat 112 civil szervezetet tart nyilván saját honlapján, a Csepeli Civil Iroda 2011-es listáján még 220 szervezet szerepelt).

 

Az Együtt – PM csepeli alkotó műhelyében „Társadalmi párbeszéd” koncepciót készít, melyet jó szívvel ajánl az eljövendő önkormányzat részére. Szeretnék, ha a sokszínű helyi civil szervezetekkel közösen, a kölcsönös bizalom légkörében gondolkodnának egy 21. századhoz méltó – egymást tiszteletben tartó – csepeli társadalmi párbeszéd kialakításáról.

A beszélgetés szóvivője dr. Szabó Szabolcs, a házigazda mutatta be a meghívott előadókat: Lotz Károlyt, Csepel díszpolgárát, az OECD korábbi magyarországi nagykövetét, volt minisztert; Kuti Éva nonprofit szakterületi kutatót (aki korábban az Általános Vállalkozási Főiskola tanára volt), Horváth Gyulát, a korábbi önkormányzat civil ügyekért is felelős vezetőjét, és Kulinyi Márton szakértőt, témafelelős munkatársat. Bevezetőben a meghívott előadók mondtak – saját tapasztalataik összegzésével – vitaindító gondolatokat.

 

A tanácskozás záró részében – a tervezettnél kissé hosszabbra sikerült az eszmecsere, mert bőven volt mondanivaló – a résztvevők fejtették ki, mit gondolnak a civilek és az önkormányzat együttműködéséről, együttműködési lehetőségeiről?

 

A sokszínű hozzászólások tömör összefoglalásaként megállapítható: a helyi civil társadalom látásmódját, munkáját és – igen –, kritikáját szeretnék hasznosítani a jobb önkormányzás, a csepeliek érdekében. A szervezők is (s mint kiderült a beszélgetés résztvevői is így gondolkodnak) a minőséget, a többlet értéket, és nem a párthűséget akarják segíteni. Ehhez fognak – ha lehetőséget kapnak rá – szervezeti és pénzügyi segítséget szervezni.

 

Újfajta gondolkodásmód, paradigmaváltás szükséges, szakterületenkénti civil grémiumok fokozatos kialakításával, amelyeknek stratégiai partnerséget biztosítanának önkormányzati közügyekben. Létrehoznának egy – szakterületenként 5-10 millió forintos támogatási lehetőséget tartalmazó – pályázatot „a 21. századért” címmel. Itt a kiírásban, a zsűrizésben is, valamint a koncepciók kidolgozásában is feladatuk lenne a grémiumoknak, amelyek észrevételeikkel, javaslataikkal is segíthetnék az önkormányzat munkáját. Az együttműködéshez az önkormányzat erőforrást és erőteret biztosítana.

 

A rendszer kiépítését a koncepció készítői két éves, többlépcsős folyamatként gondolják megvalósíthatónak. Első lépésként egy Társadalmi Párbeszéd irodát hoznának létre, majd egy éves „bizalmi előfutam” után, (amely a pályázatok szakmai alapját adhatja) kerülne sor a „grémiumok” felállítására.

 

Forrás: hirkomp.hu


További hírek

  Milyen tokot tervezzünk Apple iPhone 6S-re?
2019. 08. 21. 22:18 21keruleti-hirhatar.hu
  Van egy órád? - augusztus 30-án is...
2019. 08. 07. 14:06 21keruleti-hirhatar.hu
  Nyári véradási akció!
2019. 07. 04. 10:46 21keruleti-hirhatar.hu
  Ingyenes felnőttképzés Csillagtelepen
2019. 06. 18. 12:43 21keruleti-hirhatar.hu
  Iparitanuló képzés Csepelen
2019. 05. 20. 21:42 21keruleti-hirhatar.hu
  Légy igazi hős!
2019. 05. 20. 20:59 21keruleti-hirhatar.hu
  Ez a nap a családoké lesz!
2019. 05. 20. 20:32 21keruleti-hirhatar.hu
  Találd meg magadban a hőst! Adj vért!
2019. 05. 01. 18:39 21keruleti-hirhatar.hu
  Sárkányok és madarak népe - a Csepel-sziget keltái
2019. 05. 01. 17:49 21keruleti-hirhatar.hu
  Gondolatok...
2019. 04. 25. 00:55 21keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport