XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Társadalmi párbeszéd

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.04.24.
 Szerda
Ma György napja van.
Holnap Márk napja lesz.
   EUR árfolyam
   321,2& Ft
   CHF árfolyam
   281,32 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 08. 20:22     


Társadalmi párbeszéd
Az utóbbi négy esztendő önkormányzati történései is azt bizonyítják, hogy eredményesebb és hatékonyabb lehetne Csepel, ha a térségben működő civil szellemi tőkét és aktivitást a következő – a jelenlegi nem teszi – önkormányzat behívná (beengedné) a városi döntések rendszerébe, és intézményesen is biztosítaná a társadalmi párbeszéd erőterét.

A demokratikus baloldali ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok úgy gondolják, hogy a civil szféra konkrét közösségi szolgáltatásokkal (akár a gazdaság, akár a kultúra, vagy a szociális ágazatok szereplőiként) is hozzájárulhat a csepeliek jobb életminőségéhez, az erőforrások jobb kiaknázásához. Az ehhez szükséges új gondolkodásmód és segítő közreműködés megalapozására dr. Szabó Szabolcs, Csepel-Soroksár országgyűlési képviselője egy beszélgetésre invitálta a csepeli civil szervezetek reprezentánsait - adta hírül a hirKOMP.

 

A szeptember 30-án délutánra, a Rákóczi Kert Civil közösségi Házba összehívott esemény hatékonyságát kissé rontotta, hogy ugyanerre az időpontra Németh Szilárd polgármester gyorsan összehívott a polgármesteri hivatalba egy hasonló rendezvényt, civil szervezetek részére. Ennek ellenére mintegy harmincan eljöttek a Rákóczi Kertbe (az önkormányzat 112 civil szervezetet tart nyilván saját honlapján, a Csepeli Civil Iroda 2011-es listáján még 220 szervezet szerepelt).

 

Az Együtt – PM csepeli alkotó műhelyében „Társadalmi párbeszéd” koncepciót készít, melyet jó szívvel ajánl az eljövendő önkormányzat részére. Szeretnék, ha a sokszínű helyi civil szervezetekkel közösen, a kölcsönös bizalom légkörében gondolkodnának egy 21. századhoz méltó – egymást tiszteletben tartó – csepeli társadalmi párbeszéd kialakításáról.

A beszélgetés szóvivője dr. Szabó Szabolcs, a házigazda mutatta be a meghívott előadókat: Lotz Károlyt, Csepel díszpolgárát, az OECD korábbi magyarországi nagykövetét, volt minisztert; Kuti Éva nonprofit szakterületi kutatót (aki korábban az Általános Vállalkozási Főiskola tanára volt), Horváth Gyulát, a korábbi önkormányzat civil ügyekért is felelős vezetőjét, és Kulinyi Márton szakértőt, témafelelős munkatársat. Bevezetőben a meghívott előadók mondtak – saját tapasztalataik összegzésével – vitaindító gondolatokat.

 

A tanácskozás záró részében – a tervezettnél kissé hosszabbra sikerült az eszmecsere, mert bőven volt mondanivaló – a résztvevők fejtették ki, mit gondolnak a civilek és az önkormányzat együttműködéséről, együttműködési lehetőségeiről?

 

A sokszínű hozzászólások tömör összefoglalásaként megállapítható: a helyi civil társadalom látásmódját, munkáját és – igen –, kritikáját szeretnék hasznosítani a jobb önkormányzás, a csepeliek érdekében. A szervezők is (s mint kiderült a beszélgetés résztvevői is így gondolkodnak) a minőséget, a többlet értéket, és nem a párthűséget akarják segíteni. Ehhez fognak – ha lehetőséget kapnak rá – szervezeti és pénzügyi segítséget szervezni.

 

Újfajta gondolkodásmód, paradigmaváltás szükséges, szakterületenkénti civil grémiumok fokozatos kialakításával, amelyeknek stratégiai partnerséget biztosítanának önkormányzati közügyekben. Létrehoznának egy – szakterületenként 5-10 millió forintos támogatási lehetőséget tartalmazó – pályázatot „a 21. századért” címmel. Itt a kiírásban, a zsűrizésben is, valamint a koncepciók kidolgozásában is feladatuk lenne a grémiumoknak, amelyek észrevételeikkel, javaslataikkal is segíthetnék az önkormányzat munkáját. Az együttműködéshez az önkormányzat erőforrást és erőteret biztosítana.

 

A rendszer kiépítését a koncepció készítői két éves, többlépcsős folyamatként gondolják megvalósíthatónak. Első lépésként egy Társadalmi Párbeszéd irodát hoznának létre, majd egy éves „bizalmi előfutam” után, (amely a pályázatok szakmai alapját adhatja) kerülne sor a „grémiumok” felállítására.

 

Forrás: hirkomp.hu


További hírek

  Nyitott gyárak hétvégéje lesz a CSM-ben, június 29-30-án
2019. 04. 06. 16:01 21keruleti-hirhatar.hu
  Tessék mondani, ez a tábla mit nem jelez?
2019. 04. 06. 15:32 21keruleti-hirhatar.hu
  Az önkormányzatnál minden rendben: elég egy belső ellenőr...
2019. 04. 06. 14:47 21keruleti-hirhatar.hu
  A csepeli kerékpárgyártásról
2019. 04. 06. 14:24 21keruleti-hirhatar.hu
  Vadkacsák, vizenjárók, vizitúra-vezetők
2019. 04. 05. 18:53 21keruleti-hirhatar.hu
  Salusinszky Gyula streetfotói a MÚOSZ-ban
2019. 03. 13. 23:59 21keruleti-hirhatar.hu
  Vér, vér, vér - adj, adj, adj
2019. 02. 12. 21:30 21keruleti-hirhatar.hu
  Ady Endrére emlékeztek
2019. 01. 26. 18:39 21keruleti-hirhatar.hu
  Már tíz éve nincsenek köztünk…
2019. 01. 07. 18:11 21keruleti-hirhatar.hu
  Ingatlanpiac, 2018
2018. 12. 26. 16:09 21keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport