XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Társadalmi párbeszéd

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.07.12.
 Vasárnap
Ma Izabella napja van.
Holnap Jenő napja lesz.
   EUR árfolyam
   353,73 Ft
   CHF árfolyam
   332,79 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 08. 20:22     


Társadalmi párbeszéd
Az utóbbi négy esztendő önkormányzati történései is azt bizonyítják, hogy eredményesebb és hatékonyabb lehetne Csepel, ha a térségben működő civil szellemi tőkét és aktivitást a következő – a jelenlegi nem teszi – önkormányzat behívná (beengedné) a városi döntések rendszerébe, és intézményesen is biztosítaná a társadalmi párbeszéd erőterét.

A demokratikus baloldali ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok úgy gondolják, hogy a civil szféra konkrét közösségi szolgáltatásokkal (akár a gazdaság, akár a kultúra, vagy a szociális ágazatok szereplőiként) is hozzájárulhat a csepeliek jobb életminőségéhez, az erőforrások jobb kiaknázásához. Az ehhez szükséges új gondolkodásmód és segítő közreműködés megalapozására dr. Szabó Szabolcs, Csepel-Soroksár országgyűlési képviselője egy beszélgetésre invitálta a csepeli civil szervezetek reprezentánsait - adta hírül a hirKOMP.

 

A szeptember 30-án délutánra, a Rákóczi Kert Civil közösségi Házba összehívott esemény hatékonyságát kissé rontotta, hogy ugyanerre az időpontra Németh Szilárd polgármester gyorsan összehívott a polgármesteri hivatalba egy hasonló rendezvényt, civil szervezetek részére. Ennek ellenére mintegy harmincan eljöttek a Rákóczi Kertbe (az önkormányzat 112 civil szervezetet tart nyilván saját honlapján, a Csepeli Civil Iroda 2011-es listáján még 220 szervezet szerepelt).

 

Az Együtt – PM csepeli alkotó műhelyében „Társadalmi párbeszéd” koncepciót készít, melyet jó szívvel ajánl az eljövendő önkormányzat részére. Szeretnék, ha a sokszínű helyi civil szervezetekkel közösen, a kölcsönös bizalom légkörében gondolkodnának egy 21. századhoz méltó – egymást tiszteletben tartó – csepeli társadalmi párbeszéd kialakításáról.

A beszélgetés szóvivője dr. Szabó Szabolcs, a házigazda mutatta be a meghívott előadókat: Lotz Károlyt, Csepel díszpolgárát, az OECD korábbi magyarországi nagykövetét, volt minisztert; Kuti Éva nonprofit szakterületi kutatót (aki korábban az Általános Vállalkozási Főiskola tanára volt), Horváth Gyulát, a korábbi önkormányzat civil ügyekért is felelős vezetőjét, és Kulinyi Márton szakértőt, témafelelős munkatársat. Bevezetőben a meghívott előadók mondtak – saját tapasztalataik összegzésével – vitaindító gondolatokat.

 

A tanácskozás záró részében – a tervezettnél kissé hosszabbra sikerült az eszmecsere, mert bőven volt mondanivaló – a résztvevők fejtették ki, mit gondolnak a civilek és az önkormányzat együttműködéséről, együttműködési lehetőségeiről?

 

A sokszínű hozzászólások tömör összefoglalásaként megállapítható: a helyi civil társadalom látásmódját, munkáját és – igen –, kritikáját szeretnék hasznosítani a jobb önkormányzás, a csepeliek érdekében. A szervezők is (s mint kiderült a beszélgetés résztvevői is így gondolkodnak) a minőséget, a többlet értéket, és nem a párthűséget akarják segíteni. Ehhez fognak – ha lehetőséget kapnak rá – szervezeti és pénzügyi segítséget szervezni.

 

Újfajta gondolkodásmód, paradigmaváltás szükséges, szakterületenkénti civil grémiumok fokozatos kialakításával, amelyeknek stratégiai partnerséget biztosítanának önkormányzati közügyekben. Létrehoznának egy – szakterületenként 5-10 millió forintos támogatási lehetőséget tartalmazó – pályázatot „a 21. századért” címmel. Itt a kiírásban, a zsűrizésben is, valamint a koncepciók kidolgozásában is feladatuk lenne a grémiumoknak, amelyek észrevételeikkel, javaslataikkal is segíthetnék az önkormányzat munkáját. Az együttműködéshez az önkormányzat erőforrást és erőteret biztosítana.

 

A rendszer kiépítését a koncepció készítői két éves, többlépcsős folyamatként gondolják megvalósíthatónak. Első lépésként egy Társadalmi Párbeszéd irodát hoznának létre, majd egy éves „bizalmi előfutam” után, (amely a pályázatok szakmai alapját adhatja) kerülne sor a „grémiumok” felállítására.

 

Forrás: hirkomp.hu


További hírek

  Osztálykirándulás helyett perre mennek a pécsi gimnazisták
2020. 07. 08. 17:54 hirhatar.hu
  Zsinagógában került hálatáblára Orbán Viktor neve
2020. 07. 07. 18:02 hirhatar.hu
  615 milliót adott a kormány a ciszterci rend siófoki apartmanházára
2020. 07. 07. 18:00 hirhatar.hu
  Nem megy börtönbe a fideszes pedofil ex-diplomata
2020. 07. 06. 19:53 hirhatar.hu
  Félmilliárd forint közpénzt kap a Kurultáj nevű ősmagyar revü
2020. 07. 05. 17:38 hirhatar.hu
  Lesz baj: Nem taxizhat, akinek priusza van
2020. 07. 03. 19:58 hirhatar.hu
  Szikora Róbert szereti Orbán Viktort – nem kicsit, de nagyon
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Elárverezték a „vasalódeszkás” tanár híres szemléltetőeszközét
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Plusz 20 milliárdot kap kormánypropagandára a köztévé
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu
  109 millió forintot hozott az 52 milliárdból épült állami tesztpálya
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport