XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Rekviem egy élelmiszer-áruházért

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2023.05.30.
 Kedd
Ma Zsanett, Janka napja van.
Holnap Angéla napja lesz.
   EUR árfolyam
   370,76 Ft
   CHF árfolyam
   382,78 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 04. 21. 20:33     


Rekviem egy élelmiszer-áruházért
A Szövetség ABC-től a CBA-ig, és az Aldiig

Állt a Szent Imre tér sarkán egy élelmiszer áruház: hajdan Szövetség ABC névre hallgatott, majd utóbb a CBA lánc tagja lett. Amikor felépítették, az akkori Csepel Művekben dolgozó munkások jobb ellátását tűzték ki célul, s e feladat ellátásában évtizedekig nem volt igazi versenytársa. Bezárása előtti, utolsó évtizedében a multi plázák, bevásárlóközpontok, mall-ok, élelmiszer-áruházláncok hangárszerű raktáráruházaival és a hazai magánkereskedők tenyérnyi vegyesboltjainak családias kínálatával is fel kellett vennie a versenyt. 

Múlt időben fogalmaztunk, mert az áruház az év elején bezárt, helyén hamarosan Aldi üzlet nyílik.


Korábbi írásunkat megtekintheti itt.

 

Amikor 1961-ben (53 évvel ezelőtt) a csepeli Vaszil Kolarov Mgtsz gyászos eredményű zárszámadást produkált, felvetődött, hogy össze kellene vonni a kőbányai Champignon gombatenyésztő Tsz-el és a pákozdi tsz-ekkel. Így alakult meg és működött 1962-től egyre eredményesebben az összefogásból született csepeli Duna Tsz.

 

Aztán 1974-ben (40 évvel ezelőtt) napirendre került a Szövetség ABC megalakításának ötlete. Akkoriban Siklósi Imréné, Katika – 25 éves törzsgárdatagként – az Erzsébeti KÖZÉRT Vállalat csepeli, Kossuth Lajos utcai ABC-jének vezetője volt. Onnan helyezték át – csepeli kérésre – az új létesítmény vezetőjének.

 

Siklósi Imréné végig kísérte az ABC épületének 11 hónapos építési folyamatát: a 24 millió forintos beruházás annak idején sikertörténetnek számított. Megszervezte az árubeszerzést: a Duna Tsz húsüzemével, sütödéjével, zöldség- és gyümölcstermesztőivel tárgyalt, megállapodott a nagykereskedelemmel is. A Szövetség ABC 1975. február 27-én, 6 millió forintos árualappal nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt.

 

Az eredményt csepeliek tízezrei élvezhették évtizedeken át. 1986-ban például napi 12 ezer vásárlót regisztráltak (ekkorra árualapjuk már 14 millió forintosra emelkedett), s az üzlet mögötti bisztrójukban naponta hatszázan reggeliztek és négyszázan ebédeltek.

 

Az abc-vel szülőfaluja, Örkény általános iskolájában ismerkedett meg Katalin, aki pályakezdőként viszont csak a fővárosban, a FÜSZÉRT-nél talált munkát. 1949-ben ment férjhez Siklósi Imréhez, csepeli fűszer-vegyeskereskedés tulajdonoshoz. Férje nemcsak társa, hanem főnöke is lett az ezres vevőkörű boltban. Katalin már második fiával volt várandós, mikor megtudta: államosítani fogják az üzletet. Gyorsan eladták a berendezést és beköltöztek az épületbe, így megőrizhették a házat saját tulajdonukban.

 

Néhány hónapi anyaság után – 1954-ben – Katalin ismét munkába állt: a KÖZÉRT-nél helyezkedett el, s néhány hónap múlva már a Posztógyár melletti nagy bolt vezetője lett, ahol a kereskedő-tanulók képzését is rábízták. Az első csepeli ABC megnyitása is az ő nevéhez fűződik: a Kossuth Lajos utca – Ady Endre utca sarkán (ma: Spar), amely a KÖZÉRT-től később átkerült a Duna Tsz-hez.

 

Az ország első szövetkezeti élelmiszer-áruháza, a szövetség ABC nyitási előkészületeit Siklósiné férjével közösen tervezte. A nyitás után gyorsan híre ment a széles áruválasztéknak, a figyelmes kiszolgálásnak, s folyamatosan növekedett vevőtáboruk – a főváros minden pontjáról érkeztek ide vásárolni az emberek. Számtalan díjat nyertek a kiváló szolgáltatással.

 

Aztán eljött a rendszerváltás, s mielőtt a Duna Tsz csődbe jutott, 1991-ben önálló kft-ként kiváltak belőle. Fokozatosan szaporodtak a versenytársak, miközben a fizetőképes vásárlói kereslet csökkent. A jó helyen fekvő üzletre több cég is szemet vetett, s Siklósiéknak meg kellett küzdeniük a tulajdonjog megtartásáért. Sok álmatlan éjszaka árán, családi összefogással, a Siklósi testvérek (banki lízinghitellel) megvásárolták az édesanyjuk által létrehozott üzletet, melynek árát alaposan felverte a pályázók hada.

 

A Szövetség ABC és húszfős kis csapata egyre nehezebben, de még a 35. éves működési évfordulón – 2010-ben – is állta a versenyt, melyben komoly támaszt jelentett a nagybani beszerzés lehetősége. 2000-ben ugyanis az üzlet a CBA-hálózat tagja lett: az alsónémedi, I. számú régióhoz tartoztak. Sok fontos információt kaptak a hálózati központtól, s kéthetente akciót szerveztek a CBA támogatásával, 100-120 árura. A CBA-központ óriásplakátokkal és kóstolással egybekötött árubemutatókkal is segítette a bolt tevékenységét.

 

Saját, CBA-s márkás árukat is tartott a bolt (a hálózatban ez kötelező volt, mint ahogy a kiváló magyar termékek forgalmazása is – ezekből állt a kínálat 80 százaléka). A CBA-tagság miatt már nem hozták házhoz az árut: el kellett menni érte, s a szállítás költsége, továbbá az esetenkénti várakozás nem könnyítette meg a bolt helyzetét. Napi és heti mennyiséget szereztek be, s ez megszabta a beszerzési árat is.

 

Amikor 2010-ben, az akkor nyolcvan esztendős Siklósi Imrénével beszélgettem, (férjét már 11 éve eltemette), még mindig nem tudott elszakadni az üzlettől: ugyanúgy, mosolyogva ügyelt a dolgokra patyolatfehér köpenyében a 35 éves, hatezer árucikket kínáló üzletben, ahogy korábban megszokta. Ellenőrizte a boltot, a pénztárkönyvet, a forgalmat, konzultált a műszakvezetővel, áttekintette az árukészletet és az adminisztrációt. Büszke volt gyerekeire és unokáira, dédunokáira.

 

Időközben elérkezett a nemzedékváltás is: Siklósi István, Katika fia 1992-ben lépett be a céghez, s 2010-ben már ő volt az ügyvezető igazgatója az áruházat működető Duna-Szövetség Kft-nek. A sokéves tapasztalatot és a sikeres szakmai múltat eredményesen hasznosította. Édesanyja kereskedő szemlélete és nagyszülei hitvallása kíséri szakmai útján: „Szeresd a vevőt, légy velük tisztességes, becsületes. Olyan árut tegyél ki a pultra, amit te is megvennél!”

 

Siklósi István 1999-ben a Progresszív Magazin kereskedőversenyén elnyerte a legjobb magánkereskedő címet. 2000-ben pedig – a CBA tulajdonostársak választása alapján – ő lett a „Legjobb CBA-tulajdonos” cím birtokosa. 2009-ben pedig – a PICK Szeged Zrt. „Ideális csemegepult verseny 2009” című promóciójában (206 jelentkező bolt közül) – a csepeli bolt bejutott a 10 legjobb üzlet közé.

 

A hajdani Szövetség ABC utóda, a Szent Imre téri CBA 2010-ben havonta mintegy 70 millió forint forgalmat bonyolított, s naponta 3600-an tértek be vásárolni a boltba. Az épületben további önálló kereskedelmi egységek színesítették a kerületi kereskedelmet: óra-ékszer, fehérnemű, foto-optika szemvizsgáló, zöldség-gyümölcs szakbolt, patika és cukrászda, s hátul – az I-es gyárkapuhoz közelebbi sarkon – a söröző.

 

Ez négy évvel ezelőtt volt, s Katika már akkor jelezte, szerinte túl sok a bolt a kerületben, s ehhez képest kevés a fizetőképes vásárlói kereslet (a csepeliek egy része az elszegényedés útjára csúszott). Álláspontja szerint az önkormányzatnak előzetesen piacvédő korlátozást kellett volna érvényesítenie, s csak utána dönteni újabb engedélyek kiadásáról. Érzékelhető volt: a korábban a lakosságot kifogástalanul ellátó kereskedőket háttérbe szorították, lehetetlenné tették működésüket, s ezért sokan tönkrementek. A multi kereskedőláncokat támogatta az állam, adókedvezményeket kaptak, de cserébe működésükkel nem gyarapították hazánkat.

 

Az áruház működésének 35. évében, 2010-ben is Csepel egyik legszebb (az üzlet falait mozaikképekkel díszítették) és jól ellátott áruháza, kiváló dolgozói csapatával – Katika szavai szerint – „Küzdött, küszködött, s várták a fellendülést, a változást…”.

 

Nos, a fellendülés elmaradt, de a változás megérkezett: az Aldi tett egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Az üzletek bérlőinek már tavaly ősszel bejelentették: 2014. elejénl véget ér a bérleti viszony, mert a Duna Szövetség CBA bezár. Az épületet újjáépíti az új tulajdonos, és ott hamarosan megnyílik majd az első csepeli Aldi üzlet.

 

21. kerületi Hírhatár Online


További hírek

  Milliárdos kapta meg az állami gondozott gyermekek kastélyát
2023. 05. 22. 19:25 hirhatar.hu
  Az uniós ügyészek szervezete alelnökükké választották Polt Pétert
2023. 05. 14. 10:26 hirhatar.hu
  Keményebben kellene fellépni a forgalmat akadályozó autókkal szemben
2023. 05. 14. 10:26 hirhatar.hu
  Pintér Sándor vizsgálatot indított a Gálvölgyi-ügy miatt
2023. 05. 14. 10:26 hirhatar.hu
  A Szent István parkban búcsúznak Vágó Istvántól
2023. 05. 12. 11:26 hirhatar.hu
  Egy kancsal racka lett az atlétikai VB kabalaállata
2023. 05. 12. 11:26 hirhatar.hu
  A Mészáros Lőrincre bízott vagyon egy év alatt 200 milliárddal hízott
2023. 05. 12. 11:26 hirhatar.hu
  Reagáltaka pedagógus szakszervezetek Rétvári Bence államtitkár „közvéleményt megtévesztő állításaira"
2023. 05. 06. 13:17 hirhatar.hu
  Három strasbourgi ítélet is elmarasztaltja a kormány gyalázatos menekültpolitikáját
2023. 05. 06. 13:17 hirhatar.hu
  A honvédelmi miniszter közölte: alatta nem lesz meleg, gender vagy progresszív ideológiával fertőzött haderő
2023. 05. 06. 13:17 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport