XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Regényes történelem

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.04.06.
 Hétfő
Ma Vilmos, Bíborka napja van.
Holnap Herman napja lesz.
   EUR árfolyam
   364,42 Ft
   CHF árfolyam
   345,44 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 12. 01. 18:27     


Regényes történelem
A hódoltság kora.

Gyócsi László író-újságíró – a Csepel újság hajdani munkatársa – november 29-én, pénteken Csepelen a Nagy Imre Általános Művelődési Központ Könyvtárában tartott író-olvasó találkozó kapcsán előadást saját művei témájáról. A rendezvény keretében ,,Regényes történelem: A hódoltság kora” címmel hangzottak el gondolatai, amelyet könyvbemutató követett. Az eseményen történelem iránt érdeklődő diákok is részt vettek.

 

A Gyócsi László által művelt műfaj, a történelmi regény a gyakorlott előadóként is ismert író prezentációjában igazából egy végtelen meseként jelenik meg, amelynek nincs vége, csak átmenetileg megszakad, amikor a könyvtáros jelzi, lejárt az idő (meg a közönség is cihelődni kezd, hogy nekik dolguk van…).

A következő író-olvasó találkozón – a szerzővel sűrűn találkozhatunk az ország különböző pontjain, – ahol kis közösségek érdeklődő tagjai fogadják, sokszor már jó ismerősként üdvözölve, aztán hömpölyög tovább a mese a magyar történelemről.

 

Tekintsék meg Galériánkban az előadáson készült fotókat.

 

Gyócsi László szinte lubickol a témában: alapos ismeretanyaggal rendelkezik az éppen tárgyalt korszakról, melynek csak egy töredékét rögzíti könyveiben, az információk zömével előadásait színesíti. Ezzel a módszerrel jutottunk most el 1091-től, a Szent Egyed apátság és bazilika alapításától, majd Koppány vezér emlékétől (Hercegét siratja a Szentesica) kiindulva egészen a közelmúlt Bakay professzor által vezetett ásatásáig, illetve Somogyvár történelmi emlékhellyé alakításáig.

 

Az írót akkor a legélvezetesebb végighallgatni, ha az érdeklődő résztvevő maga is tett már hosszabb-rövidebb kalandozásokat a történelmi múlt feltárásában, s így a rá öntött információk egyes cseppjeit be tudja illeszteni a múlt zegzugos folyamatának hullámverésébe.

 

A Tibetben őrzött magyar rovásírásos történelmi emlékektől ugyanis egy pillanat alatt Onogur bolgár fejedelemhez, azaz Csaba királyfihoz ugrunk, majd máris Buda törökök általi elfoglalásánál, és a kis János Zsigmond gyermek fejedelem fejére nyomott szultáni csóknál járunk. Majd enyingi Török Bálint küzdelmes életéről tudunk meg részleteket, Fráter György cselszövéseiből kapunk izelítőt.

 

A fő téma persze Szulejmán élete és halála volt (s ennek most nem a tv-sorozat adja az apropót), melyről most ír könyvet Gyócsi László. A Bécs elfoglalását tervező, de e célt soha el nem érő török szultán seregét igazából csak az egri és a szigetvári vár állította komoly feladat elé. 1566, Szigetvár ostroma nemcsak a hős Zrínyi Miklósnak és várőrségének jelentette az utolsó napokat, hanem Szulejmán szultánnak is, aki Zrínyi előtt egy nappal költözött át az örök vadászmezőkre. Szigetvár alatt a török sereg akkora veszteségeket szenvedett el, hogy Szigetvárt (győzelmük ellenére) bátran nevezhetjük a törökök Mohácsának.

Ahol Szulejmán szívét eltemették (testét bebalzsamozva tovább vitték, s csak negyven nap múlva tették közzé addig titkolt halálát), Szigetvár mellett egy halotti emléket, türbét emeltek a törökök. Később ez a név a magyar nyelvben átalakult, s ma e területet hívják Turbéknak, Szigetvár egyik külvárosában.

 

A török hódoltság korát, a három részre szakadt ország Habsburg birodalomhoz tartozó részének és a vazallusként túlélő erdélyi fejedelemségnek történelmi eseményei, vagy a törökök pusztításának borzalmas öröksége őrzi: az anatóliai kadarka szőlő, az orgona, a padlizsán, a füge, a török búza (kukorica) is a török révén honosodott meg országunk területén – nem is beszélve számtalan jövevényszavunkról.

 

Gyócsi László, aki lelkes somogyi lokálpatrióta és Öreglak szülötte, előadása után a Némák sikolya című történelmi kisregényét ajánlotta a résztvevők figyelmébe: a török leszármazott néma ikerpár tűzhalálának regényes történetének emlékét Váralján a „Kukakereszt” mellett most már Gyócsi László könyve is őrzi.

 

21keruleti-hirhatar.hu


További hírek

  Vér, ami semmi mással nem pótolható!
2020. 04. 01. 15:51 21keruleti-hirhatar.hu
  Csepel - képes levelezőlapokon
2020. 03. 22. 16:23 21keruleti-hirhatar.hu
  Véradás - vészhelyzetben
2020. 03. 12. 18:55 21keruleti-hirhatar.hu
  Nyugodt és biztonságos nyugdíjasévekre vágyik? Itt a megoldás!
2020. 03. 09. 09:42 21keruleti-hirhatar.hu
  A (galamb)szárnyra kelt, ám kissé szárnyaszegett dicsőség
2020. 02. 29. 13:27 21keruleti-hirhatar.hu
  A csepeli rendőrség 100 éve
2020. 02. 25. 22:03 21keruleti-hirhatar.hu
  A martin-acélgyártás Csepelen
2020. 02. 19. 22:34 21keruleti-hirhatar.hu
  Február 14 - véradás a Csepel Plázában!
2020. 02. 11. 16:12 21keruleti-hirhatar.hu
  Szállodahajók a Duna-Majna-Rajna csatornán
2020. 02. 05. 18:06 21keruleti-hirhatar.hu
  Mackós véradás: február 1.
2020. 01. 31. 14:45 21keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport