XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Prinz Eugen

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.10.13.
 Vasárnap
Ma Kálmán napja van.
Holnap Helén napja lesz.
   EUR árfolyam
   331,87 Ft
   CHF árfolyam
   301,79 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 10. 09. 14:06     


Prinz Eugen
Idén ünnepeljük Savoyai Jenő születésének 350. évfordulóját (október 18.) A francia származású hadvezér a török kiűzésében jeleskedett, de emellett egy pompás barokk kastélyt is építtetett Ráckevén.

Idén ünnepeljük Savoyai Jenő születésének 350. évfordulóját (október 18.) A francia származású hadvezér a török kiűzésében jeleskedett, de emellett egy pompás barokk kastélyt is építtetett Ráckevén. Az évfordulóhoz kapcsolódva hangzott el „Ki volt Csepel-sziget egykori birtokosa? - 350 éve született a Savoyai Jenő!” címmel Dr. Bolla Dezső történész helytörténeti előadása a sétáló utcai könyvtárban október 8-án délután.


Aki részt vett az előadáson megtudhatta dr. Bolla Dezsőtől, hogy a ráckevei Savoyai-kastély építtetője, Savoyai Jenő a Habsburg-család legjelesebb vezére, a hadtörténet egyik legkitűnőbb lángelméje volt. Az ő érdeme elsősorban, hogy a Habsburg Monarchia győztes nagyhatalommá vált a 17. század fordulóján. Katonai zsenialitásának köszönheti elsősorban hazánk is, hogy felszabadult a török iga alól és a Habsburg Birodalom része lett. Savoyai Jenő egy kis termetű férfi volt, aki óriási parókát viselt, s csak egy szenvedélynek hódolt, a tubákolásnak. Magyarországi birtoka a Csepel-sziget volt, itt építtette a ráckevei kastélyt. (Mellesleg az előadás végén egy kis francia is konyakot is kóstolhatott.)

 

Áder János Ráckevére látogat. (A Savoyai-év záróünnepségének díszvendége lesz.)

-------------------------------

A történelem iránt érdeklődő tudja, hogy a 350 éve, 1663-ban, Párizsban született Savoyai Jenő (Eugen von Savoyen) 73 évet élt. Eredeti francia nevén Eugène-François de Savoie-Carignano gróf, a franciaországi Carignan hercege, német-római császári hadvezér. A német nyelvű történeti írások leggyakrabban Prinz Eugen néven említik. Savoyai Jenő herceg volt korának egyik legkiválóbb hadvezére. Egyebek között a porosz hadsereg is számos alapvető mintát kölcsönzött tőle, így a poroszok jól bevált aknaharcászata is Savoyai Jenőtől származik.

 

Savoyai Jenőnek nagy szerepe volt abban, hogy a Habsburgok monarchiája győztes nagyhatalom lett , s hogy a török hódoltságból kiszabadult Magyar Királyság a Habsburg birodalom tartománya lett. Személyes hősiességét és katonai szaktudását ellenfelei is tisztelték, császárai nagyra becsülték, saját katonái pedig szinte bálványozták.

A kis termetű férfi a kor szokása szerint óriási parókát viselt, egyszerűen öltözködött, a pompát kerülte, a feltűnéstől idegenkedett és csak egy szenvedélynek hódolt, a tubákolásnak. Az ajándékokat visszautasította, és esküdt ellensége volt a protekciónak. Haláláig megmaradt agglegénynek, és szabad idejét a tudománynak és a művészeteknek szentelte.


Bellyén a 18. század első felében vadászkastélyt építtetett, de csak ritkán tartózkodott ott. Savoyai Jenő egész életét annak szentelte, hogy festmények és rézmetszetek, inkunábulumok, kivilágított kéziratok és könyvek átfogó gyűjteményét hozza létre, amely bécsi palotájában tekinthető meg. A különböző hadszínterekről folytatott levelezést művészekkel és iparművészekkel, kertépítőkkel, építőmesterekkel és korának vezető személyiségeivel. Vásárlásai írták az osztrák művészeti és -kultúrtörténetet, és kikényszerítette, hogy a francia XIV. Lajos király gyűjteményének egyes részei Bécsbe kerüljenek. A herceg természettudományos érdeklődése, amelyben a filozófus és tudós Gottfried Wilhelm Leibniz tanácsait kérte ki, egzotikus állat- és növénygyűjteményében tükröződik.

 

Savoyai a visszafoglalt területek közé tartozó Csepelt és Ráckevét 1698-ban vásárolta meg, hogy ott uradalmat létesítsen. A kastély tervezésével a korszak neves építészét, Johann Lukas von Hildebrandtot bízta meg 1702-ben. Alaprajzát illetően a francia Vaux-le-Vicomte kastélyra hasonlít, kialakításában azonban annál jóval szerényebb, földszintes épület. A homlokzati kialakítás részletei emellett olasz hatást is tükröznek. A terveket a salzburgi származású Mayerhoffer András valósította meg és a kastélyt 1720–1722 körül fejezték be.


A  főhomlokzatot a timpanonba foglalt Savoyai családi címer koronázza meg. Alatta az erkélyt tíz, mitológiai alakokat ábrázoló értékes barokk kőszobor díszíti, mesterük ismeretlen.


A Dunára nyíló oldalszárnyakhoz kapcsolódó istállókat szintén Mayerhoffer valósította meg 1750 körül. Érdekes módon a megbízó, Savoyai Jenő sosem tartózkodott az épületben, és lánya is csak rövid ideig használta. 1814-ben a kupolás középső rész leégett, az új, ma is látható kupolát már klasszicista stílusban készítették el a régi helyett. A 19. század második felében a kastélyt már csak gazdasági célokra használták, állapota gyorsan romlott. A II. világháborús pusztítás után a 70-es években állították helyre és azóta étteremként és kastélyszállóként üzemel.

 

 

 

Forrás: wikipedia.hu, Dercsényi Balázs: Magyar Kastélyok, 21. kerületi Hírhatár, wien.info


További hírek

  Ha ősz, akkor véradás!
2019. 10. 11. 09:58 21keruleti-hirhatar.hu
  Csepel közigazgatási változásai, fejlődése
2019. 09. 26. 10:41 21keruleti-hirhatar.hu
  Utazási élményeink
2019. 09. 05. 15:22 21keruleti-hirhatar.hu
  Milyen tokot tervezzünk Apple iPhone 6S-re?
2019. 08. 21. 22:18 21keruleti-hirhatar.hu
  Szeptember 6-án is: van egy órád?...
2019. 08. 07. 14:06 21keruleti-hirhatar.hu
  Nyári véradási akció!
2019. 07. 04. 10:46 21keruleti-hirhatar.hu
  Ingyenes felnőttképzés Csillagtelepen
2019. 06. 18. 12:43 21keruleti-hirhatar.hu
  Iparitanuló képzés Csepelen
2019. 05. 20. 21:42 21keruleti-hirhatar.hu
  Légy igazi hős!
2019. 05. 20. 20:59 21keruleti-hirhatar.hu
  Ez a nap a családoké lesz!
2019. 05. 20. 20:32 21keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport