XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Olimpiai hév

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.06.19.
 Szerda
Ma Gyárfás napja van.
Holnap Rafael napja lesz.
   EUR árfolyam
   395,57 Ft
   CHF árfolyam
   416,5& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 03. 09. 21:39     


Olimpiai hév
Egy majdani, tervezett olimpia kapcsán ismét napirendre került a csepeli hév sorsa. Villamos legyen belőle, vagy maradjon meg a gyorsvasút? A kormányzati szándék világos, ám ezzel nem mindenki ért egyet.

Csaknem negyven napirendi pontot tárgyalt meg 2016. január 27-i rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Elfogadták – egyebek mellett -  a 2024. évi, tervezett budapesti olimpia mestertervét, amely a világverseny helyszíneit is meghatározza.

 

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés 21 igen, egy nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett a 2024. évi, tervezett budapesti nyári olimpiai és paralimpiai játékok mestertervét (master plan), valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz benyújtandó garancialevelet.

A Tarlós István főpolgármester és Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés emlékeztet rá, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a kormány, az Országgyűlés és a Fővárosi Közgyűlés is egyetértett abban, hogy Budapest pályázzon a 2024. évi játékokra. A helyszín-kiválasztási javaslat készítése során a legmesszebbmenőkig figyelemmel voltak a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepcióban, a Budapest 2020 integrált településfejlesztési stratégiában, valamint az elmúlt években elfogadott, tematikus fejlesztési programokban foglaltakra. A vizsgálatok egyértelműen megmutatták, hogy Budapest településszerkezete kiválóan alkalmas az olimpiai játékok megrendezésére, a tervezett olimpiai helyszíneken kitűnő feltételek biztosíthatók, a – hangsúlyozottan nem csak az olimpia miatt – szükséges fejlesztések a városszerkezet hiányzó elemeit pótolni tudják. A helyszínek kiválasztásának fő szempontja volt, hogy azok az olimpiától függetlenül illeszkedjenek a meglévő fejlesztési tervekhez, az adott terület olimpiai helyszínként extra fejlesztés nélkül vagy minimális fejlesztéssel bevonható legyen, valamint maximalizálható legyen a helyszín utóhasznosítása.

 

A tervezett olimpiai szerkezet két térségből és hét klaszterből áll. A Duna-térséghez tartozik az Olimpiai Park, a Margitszigeti és az Óbudai-sziget klaszter, a városfejlesztési térséghez pedig a Hősök tere, a Puskás, a Vásárközpont és a Népliget klaszter. Ezeken kívül vannak különálló helyszínek is, mint az Etele tér, a Testvérhegy és a Nagytétényi Lőtér.

 

Központi olimpiai helyszín a Kvassay-zsilip térségében

 

 

A központi helyszín az Olimpiai Park klaszter lenne, amely magába foglalja a legnagyobb nézőközönséget vonzó atlétikai stadiont, az olimpikonok és kísérőik számára kialakított olimpiai falut és további versenyhelyszíneket. Az Olimpiai park klaszter a Kvassay-zsilip térségében, az észak-csepeli szigetcsúcson, valamint Pesten a Soroksári út mentén elterülő alulhasznosított, részben használaton kívüli területeken, Budán pedig a Kopaszi-gát park területén és fejlesztési területén helyezkedik el. A szerkezet hangsúlyos elemei a Duna-parti helyszínek, ahol a látogatók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a folyóval, így kiszolgálásukban nagy szerep jut a vízi közlekedésnek is.

Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes a vitában elmondta: részletes és mindenre kiterjedő anyag készült, hét nagy klasztert jelöltek ki úgy, hogy Budapesten belül 7,5 kmsugarú körben el tudják helyezni a fő olimpiai helyszíneket. Hozzátette: a dokumentum illeszkedik a főváros településfejlesztési terveihez, valamint rövid, közép és hosszú távú városfejlesztési céljaihoz.

– Az olimpiai pályázat illeszkedik a fővárosi fejlesztési tervekhez. Budapest alkalmas az olimpia megrendezésére. Az utóhasznosításra is nagy hangsúlyt fektettünk, hogy rentábilis legyen az olimpia – hangsúlyozta. Kérdésre válaszolva azt mondta: alapvető fontosságú az olimpiával kapcsolatban a felszíni kötöttpályás közlekedés. Szeneczey Balázs a csepeli HÉV eseteges átalakításával kapcsolatban, kérdésre válaszolva közölte: az az elv nem sérülhet, hogy a csepeliek ugyanannyi idő alatt – és lehetőleg átszállás nélkül – érjenek be a belvárosba, mint eddig.

 

A csepeli HÉV sorsa

 

Már február 1-én nyílt levelet írt a PM csepeli szervezete a főpolgármesternek és Csepel polgármesterének, amiben 8 kérdést tettek fel, hogy tisztán láthassanak az ügyben. Sajnos a mai napig nem érkezett válasz ezekre, de nem adják fel a reményt, hogy lehet értelmes párbeszédet folytatni a csepelieket ilyen húsba vágóan érintő kérdésben.

 

Ezért Hudák János önkormányzati képviselő egy előterjesztést nyújtott be a február 25-ei testületi ülésre, amely a csepeli HÉV sorsáról, jövőjéről szól. Remélte, hogy az ülésen mód lesz arra, hogy megismerjék azokat a terveket, amelyekről Borbély Lénárd korábban beszélt és amelyek meggyőzték őt arról, hogy jó ötlet villamossá alakítani a HÉV-et.

A képviselő úgy gondolja: a csepeli lakosok és az agglomerációban élők érdekét az szolgálná, ha a régóta halogatott 5-ös metró megvalósítási munkálatai kezdődnének meg a villamossá alakítás helyett. Továbbá a csepeli képviselő-testületnek kötelessége a csepeliek hosszú távú érdekeit szolgáló megoldást támogatni, ezért javaslatot tett arra, hogy a testület nyilvánítsa ki elkötelezettségét Budapest hosszú távú városfejlesztési koncepciója, Csepel nemrégen elfogadott Integrált Településfejlesztési Stratégiája (ITS) és hosszú távú Településfejlesztési Koncepciója (TFK) mellett, illetve az abban foglalt 5-ös metró (Észak-Déli regionális gyorsvasút) megvalósítása mellett.

 

Nos, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere ismét elmulasztott egy alkalmat, hogy a csepeli HÉV-vel kapcsolatos álláspontját vitában védje meg. A február 25-ei képviselő-testületi ülésén a Fidesz ugyanis leszavazta, hogy napirendre kerüljön a HÉV jövőjével foglalkozó Hudák-féle előterjesztést. Még az sem derült ki, hogy pontosan milyen indokkal nem vette napirendre a polgármester az előterjesztést.

 

A polgármester  lesöpörte a javaslatot annyival, hogy pusztán politikai haszonszerzés az előterjesztő célja. Annyit azért még cinikusan hozzátett, hogy nagyon szívesen hív össze rendkívüli ülést és tárgyal is az ügyről, amennyiben beviszik neki a tiltakozó aláírásokat. Úgy látszik, nem hiszi el, hogy tényleg rengeteg ember van felháborodva a tervükön.

Így hát nincs más út a PM előtt – írta Hudák János saját blogjában –, mint tovább gyűjteni az aláírásokat és a mostani kb. 2000 mellé még sokkal többet gyűjteni, hogy egyértelmű legyen számára, itt nem az ellenzék hisztériakeltéséről van szó, hanem az emberek valódi nemtetszéséről.

 

A PM a www.csepelihev.info oldalon on-line aláírásgyűjtést működtet és a következő felhívást tette közzé:

„NEM ADJUK A CSEPELI HÉV-ET!

Követeljük, hogy a Főváros és a kormány az M5-ös metró (Észak-Déli regionális gyorsvasút) megvalósítását támogassa, a csepeli HÉV vonalának teljes és a ráckevei HÉV részleges villamossá lefokozása helyett! A fideszes vezetés meg akarja szüntetni a csepeli és ráckevei HÉV-et.

Minden érintett nevében tiltakozunk ez ellen, mert:

- a HÉV helyére tervezett villamossal lassabban lehetne bejutni a városba;

- hosszú gyaloglással lehetne csak átszállni;

- a járműveken hatalmas lenne a zsúfoltság;

- a HÉV felszámolására költendő 28,5 milliárdból felújíthatnák, fejleszthetnék a vonalat; összeköthetnék az agglomerációt, Csepelt és a belvárost.

Elegünk van abból, hogy a fejünk fölött döntenek az életünkről!

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében az olimpia rendezése kapcsán el akarják szabotálni a Budapest hosszú távú településfejlesztési koncepciójában 2030-ra megvalósítani tervezett M5-ös metró (Észak-Déli regionális gyorsvasút) megépítését. Ez a csepeli és ráckevei HÉV vonalak összekötésével és föld alatti továbbvezetésével a belvárosig szállítaná az utasokat, illetve a szentendrei HÉV vonallal történő összekapcsolás után még tovább is. Meggyőződésünk, hogy az e helyett megvalósítani tervezett villamos vonal, nem képes kiszolgálni akkora embertömeget, amely naponta az említett HÉV vonalakon közlekedik, ezért nem szolgálja sem a csepeli lakosok, sem a zömében Csepel-szigeten agglomerációban élő további több tízezer ember érdekét sem.

Követeljük, hogy ne megszüntessék, hanem fejlesszék a csepeli és ráckevei HÉV-et: kezdjék meg a felújítást és a vonal meghosszabbítását!”

 

Forrás: hudakjanos.blog.hu, csepelihev.info

 

 

 


További hírek

  Rónai Egon elismerte, hogy hibázott a Magyar Péter interjúval
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Magyar Péter: a Tisza Párt készen áll az előrehozott választásokra is
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Várkonyi Andrea a Mészáros Alapítvány kuratóriumának új elnöke
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport