XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Október 15-ig még látható!

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2023.11.29.
 Szerda
Ma Taksony napja van.
Holnap András, Andor napja lesz.
   EUR árfolyam
   378,16 Ft
   CHF árfolyam
   393,02 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 10. 06. 15:53     


Október 15-ig még látható!
Kerék - fotókiállítás a Csepeli Munkásotthon Galéria 21 kiállítótermében.


Szeptember 17-én nyílt meg a kiállítás.

Kollár József, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma nyugalmazott igazgatója nyitotta meg a Stemmer Ferenc Fotóklub „Kerék” című kiállítását a Csepeli Munkásotthon Galéria 21 kiállítótermében. Nyitó beszédéből idézünk:

 

"- Egy közösségnek nagyon fontos az összetartozás, a jelenünk, a múltunk és a jövőnk. A csepeli gyárban nevelkedtem én is, tanulóként. Láttam, hogy készültünk május elsejére, mindenféle dekorációk voltak, sőt, volt olyan társaság, akik csak ezzel foglalkoztak a gyáron belül. Például egy ismerősöm, úgy hívják, hogy Pantl Mihály (sajnos, 1995 óta nincs közöttünk), ő is ott dolgozott. Később neves grafikus lett belőle, s az ő művei is láthatóak voltak a az iskola galériájában.

–  Ha belegondolunk, a gyárban, a munka mellett az emberek egyék képességeiket is fejleszthették, tehetségüket megmutathatták, adott esetben a művészet útjára is léphettek. Sok művész 1956 után sajnos csak a gyárban dolgozhatott, így járt Vathy Ádám fotóművész is, aki a tervrajzokat fényképezhette csak.

– Hiszem és vallom, hogy a munka, az alkotás és a művészet közeli testvérei egymásnak. A szorgalom és a tehetség mindig, mindenhol felszínre tör. A szépet és a jót akár egy nagy műgonddal elkészített munkadarabban is meg lehet látni. Tanuló koromból szép emlékeim vannak az esztergályos gyakorlatok idejéből, amikor egy kis tengelyt esztergáltunk, melynek felületét szép fényesre alakítottuk… Később, már tanárként mindig azt mondtam a gyerekeinknek az iskolában: az egy jó szakma, ahol az ember látja a kész produktumot, s elmondhatja, ezt én csináltam, ez milyen szép! Nemcsak azért, mert működik, hanem azért is, mert esztétikailag szép…

–  A fényképezés, a fotózás, a fotóművészet egy különleges ága a művészetnek. Nagyon régóta foglalkoznak már a kép rögzítésével (már az 1800-as években az üveglapos daugerrotípiával kezdődött, aztán az évszázadok során eljutottunk a papírig), s ma már a nagyon korszerű digitális technikánál tartunk.  Persze még ma is vannak fotósok, akik esküsznek a hagyományos technikára, mások meg haladnak a korral és a digitális módszer hívei. Tessék, lehet választani: a digitális technika egy olyan lehetőséget adott a művész számára, hogy akár ezer képet is kattinthat egy témára, s utána kiválaszthatja a legjobbat, sőt a számítógép segítségével némileg módosíthatja, manipulálhatja a képet, hozzáadva saját tehetségét.

– Ma már mindenki vehet fényképezőgépet, sőt a mobiltelefonok révén állandóan készíthetünk képeket. Akkor ez már nem is művészet? De igen, hiszen nem mindegy ki áll az objektív mögött! Amikor valaki az objektív mögött áll, a produktum az ember és a gép együttműködéséből születik. Az emberek különbözőek, s így az alkotásaik is: vannak köztük művésziek, s vannak hétköznapiak.

–  Szerencsés gyerek voltak ebből a szempontból, mart apámnak hobbija volt – egyebek között – a fényképezés is. Amikor elvonultunk apámmal a besötétített fürdőszobába, laborálni, anyám örült, mert legalább egy-két óráig csönd és nyugalom volt a lakásban. Apám tanított meg képet előhívni, ő magyarázta el a képbeállítás, a témaválasztás fontosságát, a képkivágás jelentőségét. E sok apróságot mind tőle tanultam. Jól is jártam vele, mert iskolás koromban, amikor minden gyerek hirtelen zenerajongó lett, a zenekarokról pedig nem lehetett fényképet szerezni, az Ifjúsági Magazinból kirepróztam az együttesek képeit, előhívtam, lenagyítottam, s vittem be az iskolába, eladtam néhány forintért. Aztán az egyik tanár – mikor látta mit csinálok – megkért, hogy hívjam elő az ő családi képeit is (később kollégám lett). Így megismertem a tanáraim családjait, hisz a többiek is megbíztak ilyen feladatokkal. Nem lett belőlem milliomos, de sok mindent tanultam a gyakorlás során.

–  Jó dolog a fényképezés, s még jobb dolog ezt klubszerű keretek között gyakorolni, hiszen itt az ember hasonszőrüekkel van együtt: tudják egymást bírálni, segíteni, közösen képeket válogatni, megbeszélni a dolgokat. Ez az, ami fontos: a közösség adja meg a művésznek azt a pluszt, amely szintén nagyon fontos az élethez.

–  A kiállítás témája, a kerék, szinte végigkíséri az életünket a születéstől a halálig, a babakocsitól a halottaskocsiig. Jó ötlet volt ez a kiállítás. S jó, hogy ennyien eljöttek ma ide, mert a művészet a mű élvezői nélkül semmit nem ér. A képekből akkor lesz művészet, ha valami érzést, emóciót kivált a szemlélőből, ha jó érzéssel tölt el…”

 

A kiállítás október 15-éig még megtekinthető!


További hírek

  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Görög Zita: a „dubajozós” ismert celebek bármilyen perverzióra kaphatóak
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu
  Gyanús háttérrel hízik egyre a volt felcsúti gázszerelő Mészáros bankbirodalma is
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu
  Felmérik az óvodások magyarságtudatát is
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu
  Egy beteg, homofób kormány már a gyerekeinket veszélyezteti
2023. 11. 03. 10:50 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport