XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Mit ígér a Fidesz Csepelen?

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.06.16.
 Vasárnap
Ma Jusztin napja van.
Holnap Laura napja lesz.
   EUR árfolyam
   397,66 Ft
   CHF árfolyam
   416,86 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 26. 13:31     


Mit ígér a Fidesz Csepelen?
A kampány finiséhez közeledve a pártok egymás után hozzák nyilvánosságra programjaikat. A szombati piaci kitelepülésen megkaptuk a helyi Fidesz programját. Mint terület- és településfejlesztő mindig nagy érdeklődéssel olvasom a kerület fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseket. Még akkor is, hogy a választási programok többnyire nehezen értelmezhetők szakmai szemmel, hiszen azokat jellemzően kommunikációs szempontok alapján állítják össze. A választási program alapjául szolgáló háttértanulmányok pedig többnyire nem nyilvánosak. Ennyi bevezetés után nézzük, hogy mit is ígér a Fidesz - Szabó Szabolcs, Csepel baloldali országgyűlési képviselője így elemezte közösségi oldalán a dokumentumot.

Maga a három oldalas anyag 35 pontba szedve mutatja be a Fidesz ígéreteit. A szöveg részben ötletszerű felsorolással egyfajta víziót kínál (némileg ad hoc jelleggel), másrészt pedig az elmúlt években általuk befejezett, vagy végrehajtott, vagy elkezdett projektek folytatását ígérik. Mindezt persze a kormány támogatásával. Persze bárki is nyeri a választásokat, a kormány támogatni fogja a kerületet, hiszen nem lehet büntetni majd 100 ezer embert azért, mert épp’ nem a kormánypártok jelöltjeire szavazni. Ráadásul ha csak a 2010-14 között baloldali vezetésű önkormányzatokat nézzük (pl. XIII. kerület), ott is bőven láttunk fejlesztéseket az elmúlt években. Szóval ezt a részt tekintsük lózungnak. 

 

Az ígéreteket 7 csoportba rendezték:

 

1. Első körben munkahelyeket ígérnek.

Mondjuk nem igazán érthető, hogy miért pont 5000 munkahelyet ígérnek? Miért nem 4000-et, vagy épp’ 6000-et? Hol vannak a háttérszámítások? Nem igazán értem azt, hogy miért most ígérik az építményadó csökkentését, az önkormányzati üzlet-helységek bérleti díjának csökkentését,inkubátorház építését, a Csepel Művek fejlesztését. Volt rá négy évük. Nem csináltak semmit ezen a téren. Mi változott most, hogy a következő években teljesen más irányba fejlesszék Csepelt? Számomra kicsit hiteltelen a Csepel Művek fejlesztésének emlegetés is, hiszen ahhoz előbb beszélni kellene az ott működő vállalkozásokkal. Javaslom olvassák el az anyagainkat, abból már kilehetne indulni Azt meg végképp nem értem, hogy miért ebbe a pontba került be a Munkásotthon ügye. Egyben jelzem, hogy előbb meg kellene állapodni a tulajdonossal! Akkor ígérjenek bármint a Munkásotthonnal kapcsolatban, ha végre hajlandóak lesznek együtt működni az érintett Alapítvánnyal! Ezt a pontot úgy értelmezem, hogy a Fidesz megbánta, amiért az utóbbi 4 évben csak a konfliktust kereste a Munkásotthon tulajdonosával. Persze eső után köpönyeg.  

 

2. A következő pontban a családok, gyerekek, nyugdíjasok támogatása kerül szóba.

Itt megígérik a panelházak felújítását (csak épp az általuk hivatkozott kormányprogramra alig lesz forrás - a jelenlegi állás szerint nagyjából 10 milliárd forint a következő években - , szóval ilyen módon ezt nem lehet megvalósítani. Ehhez új technológiák, új finanszírozási lehetőségek kellenek. Nekünk erre már megvan az elképzelésünk). Bejelentik ezen kívül a lakbérek befagyasztását, bár emlékeim szerint pont ők emelték meg drasztikusan az önkormányzati lakások bérleti díját az elmúlt négy évben. Persze szóba kerül a rezsi csökkentésfolytatása, újfajta szociális támogatások bevezetése, ingyenes klubhelységekbiztosítása, illetve a nyugdíjasoknak juttatandó ingyenes strandbelépőkbiztosítása. Ezen a téren volt néhány pozitív intézkedése helyi Fidesznek azelmúlt négy évben (pl. az önkormányzat által fizetett tisztasági csomag abölcsődék és óvodák estében), és az elképzelések egy része pedig a mi elképzeléseink között is szerepel (klubhelységek biztosítása a civileknek). Más részük azonban inkább csak populista ígérgetés. Amit nagyon hiányolok, az az oktatással kapcsolatos elképzelések hiánya. Nem elég, hogy a csepeli iskolákat átadták az államnak, de még csak lövésük sincs arról, hogy miként kellene javítani az oktatás színvonalát. A köznevelésben még mindig sokat tehet az önkormányzat. Csepelen különösen fontos lenne, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása (amit persze már az óvodában nagyon hatékonyan kell csinálni). Fontos lenne, hogy a csepeli igényeknek megfelelő szakképzés legyen a kerületben, megfelelő színvonalon stb. 

 

3. A „Közrend, közbiztonság” fejezet kicsit kaotikus és követhetetlen.

Egy konkrét ígéret van benne, mely szerint több rendőr és közterület-felügyelő lesz az utcákon. Mondjuk akkor nem kellett volna elbocsátani egy csomóközterület-felügyelőt idén tavasszal. A mi elképzelésünk elég világos ezen a téren: olyan közbiztonsági pontokat kell létrehozni, ahol együtt dolgozik a rendőr, közterület-felügyelő, valamint a polgárőr.

 

4. Az út, járda és csatornahálózat kapcsán az útépítési program folytatását ígérik, szóba kerül a Gubacsi híd szélesítése, a gerincút befejezése, és egy gyalogos és kerékpár híd építése.

Ezen a téren nincs újdonság, mindez megfelel az érvényben lévő városfejlesztési elképzeléseknek, és a többi csepeli párt is pont ugyan ezeket mondja. Az utcák aszfaltozása kapcsán van is mire hivatkozniuk, hiszen ezen a téren megfigyelhető előrelépés az elmúlt években. Ezen előterjesztéseinket ezek szerint mindig meg fogják szavazni ellenzéki képviselőként a képviselő-testületben.

 

5. A betegellátás kapcsán szóba kerül a háziorvosok támogatása, a várólisták megszüntetése, a gyermek traumatológia visszaállítása, a tüdőgondozó felújítása.

Ezzel kapcsolatban is csak egy kérdés merül fel: mit csináltak az elmúlt négy évben? Mellesleg emlékeznek még, hogy 2010-ben aktív ágyakat ígértek a Csepeli Kórházba? Én emlékszem. Ezt mintha nem sikerült volna teljesíteni. Egy tétel hiányzik innen: mit terveznek a csapadékvíz-elvezetésével? Ez sajnos sok utcában okoz problémát mostanában.

 

6. A következő pont a parkok, zöldfelületek, természeti kincsek felújításáról,használatáról szól. ezen a téren van talán a legtöbb olyan megvalósult beruházás, melyre joggal hivatkozik a Fidesz (Kiserdő, Darudomb, Tamariska-domb stb.).

Ezen a téren én a komplex gondolkodást hiányolom. Arra kellene választ adni, hogy a foltszerűen megvalósult fejlesztések milyen elvek mentén állnak össze egy egységes projekté? Még csak meg sem próbál választ adni arra a kérdésre pl., hogy mit lehet kezdeni a Kis-Duna partjával? Milyen programok, látványosságok, szabadidős- vagy szórakozási lehetősége révén lehet valóban élővé tenni a területet. (Persze egy választási programmal szemben ez túl nagy elvárás. Ezért kellene egy részletesebb program a Fidesz Csepeli Szervezetének honlapjára). Ennek a pontnak igazán egy nagyon gyenge pontja van, nevezetesen a csepeli palackozott ásványvíz emlegetése. ilyen vállalkozást nem az önkormányzatnak kell megvalósítania. Nem hinném, hogy van erre pár száz milliónk (a teljes infrastruktúra, a gyártókapacitás kiépítése, az új márka bevezetése alsó hangon ilyen összeget igényelne). Másrészt nem ártana ígéretet vállalni arra, hogy nem fordulhat elő még egyszer a tavaszi fiaskó, amikor egész Csepelen térdig ért a fű.

 

7.  Végül pedig sportszerető, újszerű élményeket nyújtó Csepelről írnak. Szóba kerül is a sziget északi részén építendő vízisport központ, a gyermeksport támogatása, a Csepeli Strand további fejlesztése, újsportpályák létesítése.

Ez idáig rendben is van, a sport tényleg nagyon fontos. A szövegben megígérik a Csepel SC helyzetének a rendezését is. Mi ezt régóta szorgalmazzuk, szóval örömmel látjuk a helyi Fidesz álláspontjának megváltozását. Sajnos az utóbbi években az együttműködés helyett az önkormányzat csak a konfliktust kereste a tulajdonossal, ezért pusztulnak a sportlétesítmények. Örömmel nyugtázzuk, hogy támogatnák a fejlesztéseket. Ellenzéki képviselőként lesz majd lehetőségük megszavazni az ilyen irányú előterjesztésünket. Ebben a pontban használják az Élmények Szigete elnevezést. Nekem már az is nagy élmény lenne, ha lenne független helyi média, lenne demokratikus közélet, kicsit fellendülne a lepusztított kulturális élet, lenne néhány szórakozóhely, lenne néhány turistákat vonzó program, végre vonzó márkanévvé tennénk a kerület nevét. Azt kellene néhány határozott intézkedéssel elősegíteni, hogy Csepelről mindenkinek pozitív asszociációi legyenek. 

 

Összefoglalva elmondható, hogy az anyag tartalmaz néhány jó ötletet, de többségében inkább csak a szokásos választási ígéreteket, az elmúlt négy éves gyakorlatukkal teljesen szembe menő ötleteket tartalmaz. Én nem igazán tudom megmondani azt a szöveg alapján, hogy milyen kép él a jelenlegi városvezetők fejében Csepelről, és milyen Csepelt szeretnének látni a jövőbe. Márpedig ha ez nemvilágos, akkor egy program semmit sem ér. Legfeljebb arra, hogy kijelentsék: ez is megvan.

 

(Megjegyzés: Mi már a tavaszi országgyűlési választások előtt leírtuk, hogy milyen Csepelt képzelünk el. Mindez elolvasható az egyuttcsepel.hu honlapon. Érdemes összevetni a kettőt. A mi anyagunk pontos választ ad arra, hogy milyen Csepelen akarunk élni (vagyis van egy világos víziónk). Ráadásul az utóbbi hónapokban az MSZP-vel és a DK-val egyeztetve kidolgoztuk a következő öt évre vonatkozó programot, és kidolgoztuk az erre épülő választási programot is. Mindezt napokon belül olvashatják. Össze lehet hasonlítani. Mindenkinek kitartást kívánok a programok tanulmányozásához, összevetéséhez.)

 

Szabó Szabolcs

 

Forrás: facebook.com


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból a Szigeten
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Azahriah egy Fidesz-influenszer szemével
2024. 05. 31. 10:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport