XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Miska huszár - kabátban

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.04.19.
 Péntek
Ma Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
   EUR árfolyam
   393,76 Ft
   CHF árfolyam
   405,86 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 05. 11. 21:47     


Miska huszár - kabátban
Impozánsan magasodik a pákozdi Bogárdombon Miska huszár szobra - egyenlőre még "kabátban", azaz az öntőformák szorításában. De hamarosan lekerül róla a "kabát", s ott áll majd előttünk teljes valójában a szoborkolosszus. Már csak néhányat kell aludni, s a csepeli kötődésű Vlaszák Mihály nagy álma beteljesül: Miska huszár előbújik...

Március 6-án adtunk hírt Miska huszár előéletéről és a jövőbeli tervekről.

 

Négy nap múlva, március 10-én Vlaszák Mihály a közösségi oldal Miskahuszár csoportban mondott köszönetet a figyelemért, a drukkolásért:

„Kedves Miskahuszár csoport tagok! Önök ismeretlen ismerősök,barátok,kósza ismerősök. Köszönöm hogy figyelemmel kíséritek/ kísérik a tevékenységünket. Álmunk lassan valóra válik állni fog a szobor ami hirdetni fogja magunk részéról 11 év küzdelmét.Voltak jó néhányan akik 2006 februárjától hittek bennünk! Jól esett. Szerencsére sok támogató neve fog felkerülni a szobor melletti táblára. Amikor a csoportot alapítottuk nem gondoltuk hogy ilyen népes társaság jön össze. Viszont mivel telhetetlenek vagyunk szeretnénk tovább növelni csoportunk illetve erkölcsi támogatóink táborát. Aki jelenleg a csoport tagja kérem ajánljon bennünket ismerőseinek,"Léptesse be "huszárnak". Legyünk minél többen akiknek tetszik Miska! A "toborzásban" élenjárókat Miska relikviákban részesítjük! Aki 50 fő feletti "toborzó" mindenképpen jogosult lesz a relikviára. Nehéz dönteni hogy mik legyenek a dobogós díjak, de ha továbbra is hisztek bennünk nem fogtok csalódni.”

 

Tíz nappal később, március 20-án elkezdődött a munka, a Miskahuszár szobor lépcsős talapzatának öntése. Kb 100-120 tonna beton került a talapzat zsaluzatába. Valamivel több, mint egy héttel később - tizenegy évnyi felkészülés, épülés-szépülés után útra kelt leendő szálláshelyére Miska, a rekordhuszár, s rendben meg is érkezett a helyszínre, a LimeLog kft.  önzetlen segítségével..

 

 

Április 3-án  Görög István honvéd ezredes – egy Miskahuszár szimpatizáns – így számolt be látogatásáról:  

„Ma a Miskahuszár építkezésén töltöttem a szabadidőm egy részét. Örömmel számolok be a Pákozd határában, gyönyörű környezetben épülő szobor munkálatairól! Hogy miért? Azért mert nem gondoltam volna, hogy minden milyen hatalmas méretű, súlyú, és ennek ellenére milyen precízen és nagy alapossággal végzik a feladatukat a kaposvári építők. 
A képek többet elmondanak, ennek ellenére elmondom, hogy az első öntőforma a huszár csizmája egy részét foglalta magában, a formába 3,5 köbméter betont eresztettek, ami rendkívüli szilárdságú anyag. Ezt követte a második és a harmadik öntőforma beemelése, ami nagyon nagy pontosságú illesztést kíván, ennek előkészítése hosszú fáradtságos munka eredménye. Nem gondoltam, hogy porszívóval távolítottak el minden oda nem való anyagot, pontosan kitöltöttek minden rést. Én már a harmadik elem előkészítése során is szédültem, mi lesz még, ha mindegyik a helyén lesz amikor a tetejére kerül a csúcs formája, úgy 13 méter magasan...”

 

 

A munka folyamatosan zajlott: április 12-én már az  ötödik szint beemelését megelőző előkészületek folytak, másnapra már az Ötös öntőforma a helyére került, a Hatos szintet is illesztették és kiöntötték. Április 16-án már az arra járók murvás úton közelíthették meg az építkezés helyszínét.

Április 25-én zajlott a Hetedik és Nyolcadik szint felhelyezése és feltöltése, 28-án a nyolcadik szint kiöntésével is végeztek.

 

 

 

A munka ünnepének másnapján, május 2-án pedig már Kilencedik és a Tizedik szintet is beemelték és a formákat kiöntötték betonnal. Május 5-én a Tizenegyedik szinttel is végeztek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Május 9-én, a Győzelem Napján, az utolsó elem, a zászló, a zászlórúd díszcsúcs öntőformáját is beemelték, s az építmény elérte a végleges magasságát. A felső szinteket is feltöltötték betonnal.

Ezzel a szobor készítésének első szakasza befejeződött!

A daruzás felősségteljes munkáját a Langmähr Kft végezte. Nagy feladat vár még rájuk a kibontásnál! A generál kivitelezés kitűnő munkáját az ÖKO2002 Kft szorgos munkatársai végzik Somfalvi László vezetésével!

 

Némi száradás után kezdődhet majd a „báb” kibontása – az építmény az M7 autópályáról is látható.

 

 

 

 

 

Vlaszák Mihály örömmel pillanthatott körbe a „világ tetejéről”, azaz az impozáns szobrot rejtő öntőformák csúcsáról.

 

 

Mi is történt eddig? Miskahuszár tulajdonképpen újraépült. Hiszen látványosságnak sem utolsó munkafolyamatok során szállították át a rácalmási régi lovarda udvarán álló betonmintázatokat, majd azokat daru segítségével emelték rá a már elkészült alapra.

Amikor a felszeletelt mintázat egy újabb szintjét ráemelték a már meglévőkre, ezután következhetett a vasalás, majd speciális betont öntöttek bele a formába a szakemberek. Amikor ez szilárdan megkötött és terhelhető lett, akkor érkezhetett az újabb legókocka. Maga az építési folyamat ennél természetesen sokkal bonyolultabb, hiszen komoly statikai és egyéb számítások voltak szükségesek ahhoz, hogy a huszárkolosszus fokról fokra magasodjon.

 

 

 

 

 

Az építők az órára is gyakran pillantottak, hiszen az alkotócsapat és az ötletgazda-mecénás Vlaszák Mihály tervei szerint május második felében ünnepélyes keretek között avatják majd fel Miskát a pákozdi Bogárhalmon.

Amíg a valóban látványos munkafolyamatok zajlanak, addig ROHO, a tervező sem tétlenkedik, hiszen számos apróbb kiegészítést kell még elvégezni Miskán, pár héten belül pedig lekerül a szoborról a betonkabát, és kezdődhet a finomítás, csinosítás.

 

21. kerületi Hírhatár Online – Bárány Tibor

 

Forrás: facebook.com/miskahuszar, duol.hu


További hírek

  Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport