XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Mire lesz alkalmas ez a terem?

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.09.21.
 Hétfő
Ma Máté napja van.
Holnap Móric napja lesz.
   EUR árfolyam
   360,95 Ft
   CHF árfolyam
   335,03 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 07. 06. 11:07     


Mire lesz alkalmas ez a terem?
Nem olyan lesz, amilyet eredetileg szerettek volna...

A „Csepel Kapuja  – Szociális városrehabilitációs program” keretében  – az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával  – új, többcélú létesítmény épül a Kiss János altábornagy utca 20. alatt: sporttermet,  hozzá kapcsolódó öltözőket és mosdókat, fogadóhelyiséget, kiszolgálóhelyiségeket alakítanak ki – hozzávetőlegesen 40,5 millió forintból.
A projekt gazdája, egyszersmind a komplexum fenntartásának felelőse a Burattino Általános és Szakképző Iskola, Gyermekotthon. Felügyeletét az önkormányzat Oktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Ágazata látja el.

 

A Csepel Kapuja program deklarált célja az akcióterület integrált fizikai és társadalmi megújítása, az egységes városszövet megteremtéséhez való hozzájárulás. Az új létesítmény kimondottan a terület nagy létszámú, hátrányos helyzetű lakossági csoportjai, elsősorban a gyermekek és az ifjúsági korosztály, illetve rajtuk keresztül a családok számára kínál szociális–közösségi szolgáltatásokat.


A terv nem azonos a vággyal

 

Minthogy a Burattino Szociális és Kulturális Egyesület fő tevékenységeinek egyike sportszakosztályok fenntartása, és saját kosárlabda-szekcióval bír, olyan létesítmény lenne optimális, amely nem csupán edzésekre, utánpótlásszintű kosárlabdázásra, hanem meccsek lebonyolítására is alkalmas. Ám a szabványos méretű kosárlabdapálya kialakításának két–három méter híja van az épülő terem széltében-hosszában.

 

Amint azt  Csapi András projektmenedzser elmondta, sajnálják, hogy nem olyan sportlétesítmény épül, amilyet igazán szerettek volna, de egy szavuk sem lehet, mert a terem mérete megfelel az elfogadott tervnek; a műszaki lehetőségek adottak. A projektmenedzser úgy véli, nem voltak eléggé figyelmesek, mert jóllehet a konzorcium tagjai betekinthettek a tervbe a közbeszerzési pályázat kiírása előtt, a Burattino nem tett észrevételt, nem volt kifogása ellene.

 

Valójában akkor szembesültek a leendő terem 12 x 24 méteres méretével, amikor a kivitelezők lerakták az alapokat.

 

,,Persze ennek a teremnek is nagyon örülünk, hiszen kétszer akkora lesz, mint amekkorával eddig rendelkeztünk. Tudomásul vettük, hogy nincs nagyobb tér, mert a zuhanyozóknak, az öltözőknek, a kiszolgálóhelyiségeknek is el kell férniük az adott területen. Ami a legfontosabb, az nem szenved csorbát: a célcsoportok javára meg tudjuk valósítani a szakmai programunkat” – tette hozzá.” Az is megjegyezte, hogy egyébként – a közhiedelemmel ellentétben – a kezdet kezdetén sem sportcsarnok építése szerepelt a projektben, tehát nem arról van szó, hogy menet közben zsugorodott teremmé az épülő létesítmény. 

 

A konzorcium tagjai ugyan nem emeltek kifogást, ám az egyszeri, józan paraszti ésszel megáldott ember fejében megfordul, hogy miért nem gazdálkodták ki körültekintőbb, okosabb tervezéssel a szabványos kosárlabdapályához hiányzó néhány négyzetmétert? Például úgy, hogy a kiszolgálóegységek más elrendezésben kaptak volna helyet.


Mi terem a „többcélú teremben“?

 

A többcélú termet mintegy két hónapja kezdték építeni. Ha minden a terv szerint alakul, nyár végére el is készül. Egész héten nyitva tart majd, hétköznap 7–22 óráig, hétvégén a programoktól függően. Az önkormányzattal kötött hármas megállapodás alapján 7–14 óráig elsősorban a Burattino iskola és a Hétszínvirág Óvoda (mint konzorciumi partner) gyerekei vesznek majd részt különböző sportintegrációs és mozgásfejlesztési programokon, míg a 14–22 óráig tartó idősávban a lakosság számára szerveznek nyitott sportfoglalkozásokat. Hétvégénként eseti rendezvényekre, családi sportversenyekre, vetélkedőkre, vasárnapi játszóházra kerül majd sor.

 

A Burattino tevékenységében kiemelten fontos szerepet tölt be a gazdasági, társadalmi, kulturális, földrajzi szempontból hendikeppel indulók segítése. Szakmai programja a sportot nevelőeszközként alkalmazza a fiatalok testi és szellemi fejlesztésében, énképük kialakításában, akaratuk megerősítésében, a csapatszellem kialakításában, küzdésre, életre való nevelésükben. A sportlétesítményre szabott program célcsoportjának tekinti mind az óvodás, mind az általános és középiskolás, mind a fiatal felnőtt korosztályt. Előnyben részesítik a küzdő- és önvédelmi sportokat, amelyek filozófiájukkal is segítik a megfelelő életvitel, életszemlélet kialakítását. Együttműködő szakmai partnerük a Hétszínvirág Óvoda és Király Team.

 

Az óvodásoknak – többek között – tornát, gyermekjógát, ritmikus sportgimnasztikát szerveznek, balettet, önvédelmi sportokat, kick bokszot, karate, birkózást oktatnak, a 6–25 éves korosztály számára – egyebek mellett – reggeli átmozgató torna, szertorna, csapatjátékok (kosár-, kézi-, röplabda), küzdősportok, önvédelmi sportok, tehetséggondozás, személyiségfejlesztés a kínálat. A kosárlabda-foglalkozásokon alkalmanként a szülők is részt vehetnek majd. A hétvégi családi rendezvények, sportnapok keretében drog-prevenciós programokat is szerveznek.


Gazdálkodj okosan!

 

A sportlétesítmény rezsiköltségét a Burattinónak kell állnia. Pedig az intézmény, csakúgy, mint a többi alapítványi iskola, nehéz anyagi helyzetben van. A közelmúltig kapott kiegészítő normatív támogatások megszűntek, így több mint havi három milió forinttal rövidítették meg őket. Az alapnormatívából  – szűken – a bérekre és a járulékokra futja. Mezei Katalin igazgatónőtől megtudtuk: az iskola rendkívül jó társadalmi kapcsolatokat ápol, ezért számos támogatója van. A sok önkéntes munkának, a kitartó marketingtevékenység következtében erősödő vállalati felelősségvállalásnak köszönhetően tudnak talpon maradni. Bíznak abban, hogy a szaktárca ez év július 31-ére ígért új alapítványi szabályozói kedvező fordulatot hoznak.

 

Forrás: hirkomp.hu

 

Fotók: 21keruleti-hirhatar.hu

 


További hírek

  Vigyázat: holnaptól szigorú járványügyi szabályok lépnek életbe
2020. 09. 20. 12:51 hirhatar.hu
  Orbáni bosszú: levágják a gázvezetéket Iványi Gábor hajléktalanokat segítő központjáról
2020. 09. 18. 19:49 hirhatar.hu
  MÚOSZ: Ha a Klubrádió elhallgat, megszűnik a kormánytól független rádiós hírszolgáltatás
2020. 09. 18. 19:49 hirhatar.hu
  Skechers, a család cipőmárkája
2020. 09. 17. 21:23 21keruleti-hirhatar.hu
  Exkluzív ajánlatok, exkluzív vendégeknek
2020. 09. 17. 21:20 21keruleti-hirhatar.hu
  Korszerű LED meghajtók a zavartalan világítás biztosításához
2020. 09. 17. 21:17 21keruleti-hirhatar.hu
  Orbán váratlanul eltávolította a titkosszolgálat vezetőjét
2020. 09. 15. 17:49 hirhatar.hu
  A Gyárfás-ügybe keveredett volt főügyészre bízná a DK az elszámoltatást
2020. 09. 15. 17:49 hirhatar.hu
  Hat hónap alatt 40 százalék fölé emelkedett a rosszabb életkörülmények közt élők száma
2020. 09. 15. 17:49 hirhatar.hu
  Bruck András: Julius Caesar intelme
2020. 09. 14. 14:35 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport