XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Mindenki számít!

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2021.09.19.
 Vasárnap
Ma Vilhelmina napja van.
Holnap Friderika napja lesz.
   EUR árfolyam
   351,42 Ft
   CHF árfolyam
   321,79 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 12. 04. 12:51     


Mindenki számít!
A szolidáris, igazságos, élhető Magyarország megteremtéséhez vezető egyik lehetséges út. A Párbeszéd Magyarországért vitairatáról beszélgettek a PM lakossági fórumán.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke volt a vendégünk a Csepeli Munkásotthonban tartott lakossági fórumon, október 26-án - írta saját blogjában Hudák János, csepeli önkormányzati képviselő. A párt Mindenki számít! című vitairatának bemutatója volt a téma, ugyanis október elején egy 11 pontból álló javaslatcsomagot jelentettünk meg, melyben felvázoljuk egy szolidáris, igazságos, élhető Magyarország felépítéséhez szükséges lépéseket.

 

Nem választási programról van szó, részletesen kidolgozott szakpolitikai cselekvésekkel, hanem inkább egy vízióról, hogy milyennek képzeljük el azt az országot, amiben élni szeretnénk. Ennek ellenére a javaslatok jelentős része nem csak álom, hanem több olyan elem is van közöttük, melyek más országokban már működnek. Sok a mai Magyarországon is megvalósítható lenne, ha lenne rá politikai akarat.

 

Ilyen többek között az Alapjövedelem, ami azonnal bevezethető lenne. Tavasszal a Párbeszéd be is nyújtott egy olyan költségvetési módosító indítványt 2017-re, ami egy 2200 milliárdos átcsoportosítással, a többkulcsos adó visszaállításával, a pazarló beruházások és a korrupció megszüntetésével teremtett volna forrást a bevezetésre.

Fontos tudni az Alapjövedelem javaslatról, hogy a legforradalmibb eleme szerint egy teljes állásban dolgozó munkavállaló sem kaphatna kevesebb bért mint 105.000 forint és 10 emberből 8 jól járna vele. A most bejelentett 15 %-os minimálbér emelkedésnél ez sokkal nagyobb segítség lenne az alacsony jövedelmű dolgozó réteg számára. Emellett a szegénységet is drasztikusan csökkentené és megadná mindenkinek azt az alapvető biztonságot, hogy nem válhat teljesen nincstelenné.

 

 

Szintén akarat kérdése, hogy az oktatásban, egészségügyben meginduljon végre az újjáépítés és eltakarítsuk azokat a romokat, amiket az Orbán kormány hagy maga után. Vissza kell állítani a 18 éves tankötelezettséget, drasztikusan növelni kell a szegényebb sorsú gyermekek továbbtanulási esélyeit. Meg kell adni a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy újra birtokba vehessék iskoláikat. Az egészségügyben rendezni kell a béreket, biztosítani kell az ellátáshoz szükséges eszközöket és sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre.

 

Talán a legtöbbet vitatott pont a négynapos munkahét bevezetésének gondolata. Bár ez ma utópisztikusnak hangzik, a mi álláspontunk szerint sokkal egészségesebb, boldogabb társadalomban élhetnénk, ha nem önmagunk kizsákmányolása árán tudnánk csak tisztes megélhetéshez jutni. Az embereknek több időt kellene a családjukkal tölteni és olyan tevékenységekkel, amiket szívesen csinálnak, ahelyett, hogy napi 8-10-12 órát dolgoznak. Természetesen a munkaidő csökkentésének ötlete azon alapul, hogy ezzel nem csökken a jövedelem, hiszen csak így van értelme a változtatásnak.

 

Ahhoz, hogy minderre kellő fedezet legyen, vissza kell szerezni az elmúlt években ellopott pénzt, meg kell adóztatni a mérhetetlenül gazdag oligarchákat, az offshore jövedelmeket. Be kell vezetni a valóban nagy vagyonok adóját. Itt az ideje, hogy megállítsuk a társadalom kettészakadását, mely során egy nagyon szűk réteg mérhetetlen gazdagságra tesz szert, miközben milliók élnek a létminimum alatt, gyermekek tízezrei éheznek nap mint nap.

 

Természetesen szükség van a demokratikus intézményrendszer megerősítésére és az emberek bevonására. A férfiak és nők közötti megkülönböztetés felszámolására, az Európai Unió jövőjének újragondolására. Zöld pártként pedig nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ország “újratervezésekor” tekintettel legyünk a jövő generációk lehetőségeire. A saját jólétünk megteremtésekor nem élhetjük fel gyermekeink, unokáink jövőjét. Éppen ezért egy fenntartható fordulatra is szükség van, át kell állni a megújuló energiaforrásokra, a mezőgazdaságban ösztönözni kell a kisebb birtokméretet és az élelmiszerek minél közelebbről való beszerzését.

 

A vitairat ismertetése után sok fontos kérdést tettek fel a nézőközönségből. Többeket az érdekelt például, hogy milyen ütemezésben lehet ezeket az intézkedéseket bevezetni. Válaszként elmondtuk, hogy sok elemet egy kormányváltás után azonnal meg lehet valósítani, de természetesen vannak olyanok is, amik hosszabb előkészítést igényelnek. Az Alapjövedelem kapcsán előjöttek azok a félelmek, amelyek szerint ezzel nőni fog a láblógató emberek száma. Amit egyébként az eddigi kísérleti próbálkozások egyáltalán nem támasztanak alá. Még sok más kérdés is elhangzott, így a jó hangulatú, inspiráló estének a tervezettnél kicsit később lett vége.

 

Köszönjük mindenkinek, aki megtisztelte jelenlétével közösségünket. Az eddigi vitaestek tapasztalatai megerősítettek minket abban, hogy nagyon nagy igény van világos, érthető, az emberek valós problémáira megoldásokat kínáló javaslatokra. A Mindenki számít! vitairat ezt az igényt elégíti ki, vállaltan, jó értelemben vett baloldali, a szolidaritást és az esélyegyenlőséget zászlajára tűző programpontjaival.

 

A jövőben is folytatjuk a munkát, hogy minél több emberhez eljussunk javaslatainkkal, melyeket teljes terjedelmükben a www.mindenkiszamit.hu oldalon is megismerhetnek.

 

Forrás: hudakjanos.blog.hu


További hírek

  15 éve került nyilvánosságra az őszödi beszéd
2021. 09. 17. 21:15 hirhatar.hu
  Póka Egon emlékére
2021. 09. 17. 21:15 hirhatar.hu
  Jelentősen nőtt a járvány alatt az öngyilkos magyar férfiak száma
2021. 09. 17. 21:15 hirhatar.hu
  10 milliót kapott életműkoncertre, aláírta Zalatnay a „Stop Gyurcsány, Stop Karácsony” brossurát
2021. 09. 14. 19:48 hirhatar.hu
  Tóth Gabi kiborult: Arra kér mindenkit, ne bántsák azért, mert keresztény
2021. 09. 14. 19:48 hirhatar.hu
  Kiirtotta a családját és önmagát is fejbelőtte egy férfi Dunakeszin
2021. 09. 14. 19:48 hirhatar.hu
  Kétezer forintos órájában jött Ferenc pápa Budapestre
2021. 09. 12. 18:01 hirhatar.hu
  „Csak abban bízhatok, hogy még a Földön megbűnhődnek mindazért, amit az országgal tettek”
2021. 09. 12. 18:01 hirhatar.hu
  Ferenc pápa hamis Istenről beszélt, akitől elvárjuk, hogy erővel uralkodjon
2021. 09. 12. 18:01 hirhatar.hu
  Puzsér: „Tóth Gabi nagyjából úgy megtért keresztény, ahogy Baukó Éva zaklatott úrinő”
2021. 09. 09. 20:21 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport