XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Megélhetést, biztonságot!

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.07.05.
 Kedd
Ma Sarolta, Emese napja van.
Holnap Csaba napja lesz.
   EUR árfolyam
   404,79 Ft
   CHF árfolyam
   407,23 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 06. 10. 10:51     


Megélhetést, biztonságot!
Vadai Ágnes lakossági fórumot tartott a Csepeli Munkásotthonban, június 9-én.

Alig két órával a fővárosra lecsapó, jégesővel érkező vihar kezdete után, Csepelen lakossági fórum kezdődött: a Csepeli Munkásotthon tánctermében a Demokratikus Koalíció csepeli szervezetének rendezvényén – melyet a visszatérő vihar dörgése többször is pillanatokra megszakított – dr. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke, országgyűlési képviselő volt a meghívott előadó, aki a „Tervezzük újra Magyarországot” című program során válaszolt a jelenlévők által feltett kérdésekre is.

 

Horváth Gyula, a Demokratikus Koalíció Csepel-Soroksár szervezetének elnöke, a rendezvény moderátora köszöntötte a – fákat kidöntő, ágakat leszaggató, átmeneti „árvizet” okozó, közlekedést blokkoló, jégesős vihar miatt – szerény számban megjelent összegyűlteket, megköszönte, hogy az ítéletidő ellenére eljöttek.

 

Bevezető gondolataiban a párt vezetési szintjeinek erős elkötelezettségéről beszélt: a Demokratikus Koalíció felső vezetése – benne a csepeli elnökségi tagokkal: dr. Avarkeszi Dezsővel, Borka-Szász Tamással – erős, és a helyi szervezetek (így a csepeli is) megfelelően erősek, amely főleg a tagságnak és a velük szimpatizáló támogatóknak köszönhető.

 

Nem könnyű a párt csepeli munkája: időnként egyedül marad a helyi politikában dinamizmusával. Az önkormányzatban például egyedül maradt a fővárosi közterületek rendje kapcsán kialakított véleményével. A napirend arról szólt, hogy a Budapest belvárosából kiszorított, és ide a perifériára kerülő hajléktalanokat Csepel belvárosának közterületeiről is kitiltsák. Ezt az előterjesztést Csepelen egyedül a Demokratikus Koalíció utasítja el, s az összes ellenzéki párt megszavazza.

A hajléktalanok így Csepel déli részén, a Vízmű lakótelep környékén jelennek meg, ott próbálnak élelemhez jutni. Vannak emberek, akiknek ez nem tetszik, és azt indítványozzák a csepeli polgármesternek, hogy kerítsék be a Vízmű lakótelepet, mert szerintük ez a probléma megoldása. Ezt egyedül a Demokratikus Koalíció ellenezte, az összes többi párt megszavazta.

 

Horváth Gyula úgy gondolja, hogy elvi szinten gondolkodva, politizálva előre tudnak haladni, akkor is, ha ezen az úton egyelőre egyedül vannak! E - nem túl bíztató - jelek elhatározottságukat, tettvágyukat nem befolyásolják. E gondolatokkal adta át a szót Vadai Ágnesnek.

 

–  A fő feladat, hogy a Demokratikus Koalíció üzenete – a tagokon keresztül – minél több emberhez eljusson. – kezdte beszédét Vadai Ágnes, majd így folytatta – A DK erős felső vezetésénél csak egy fontosabb van, az erős helyi bázis! A DK országjárásai keretében szinte az ország összes településébe eljutott, hiszen csak így lehet támogatókat szereznie egy pártnak – irodában ülve nem.

 

–  Az Országgyűlésben is számtalan alkalommal előfordul, hogy egyedül marad a DK, nemcsak helyi ügyekben. Ez nem azt jelenti, hogy nincs igaza a DK-nak, hanem inkább azt, hogy csak ebben a pártban van meg a kellő bátorság a világos álláspont elfoglalásához, s az igazi ellenzékiként való viselkedéshez. (Az ellenzék többi pártja valamilyen módon – nem lehet tudni milyen okból – lepaktál a kormányzó párttal.) Az eddigi tapasztalatok azt mutatták: valahányszor a DK saját útját járta, mindig sikeres volt – pl. az Európai Parlamenti választásokon.

 

– Ma a demokratikus ellenzéki pártok között jelenleg nincs vezető erő! Egymással versengő, lassan-lassan egyforma méretű pártok vannak: a DK lassan beéri az MSZP-t. Az persze ma is látszik, hogy végül szükség lesz valamiféle együttműködésre a demokratikus ellenzéki pártok között. Nem az dolgunk – mondta Vadai Ágnes – hogy szeressük egymást! A mi dolgunk az, hogy a demokratikus ellenzéket támogató és a rendszerrel szemben álló demokratikus sokaságot megnyerjük magunknak! Ők pedig már egyszer világosan megmondták mit szeretnének látni: az egymással versengő demokratikus ellenzéki pártok a végén valamilyen módon együttműködjenek!

 

–  Teljesen világos, hogy ma ennek az oldalnak csak egy látható, vezető politikusa van, az összes többi nem létezik politikai értelemben. Egyetlen vezető látszik, a Demokratikus Koalíció elnöke: újságokban, televízióban jelen van! Neki is megvan a hendikepje, mint mindenkinek a politikában. Éppen ezért úgy kellene együttműködni a demokratikus ellenzéki pártoknak, hogy mindegyik pártból és mindegyik politikusból a lehető legjobbat hozzuk ki. Ma a legfontosabb, leglényegesebb dolog, hogy egy nagyon világos, hiteles programot tudjunk adni a választópolgárok sokaságának! A DK elkezdte írni új programját. Sok kabinet felállt az Új Köztársaságért Alapítványán belül. A jogi kabinetet dr. Avarkeszi Dezső vezeti, dr. Vadai Ágnes pedig a biztonságpolitikai kabinetet vezeti. Az új program várhatóan elkészül a DK februári kongresszusáig.

 

–  Május elsején Gyurcsány Ferenc, DK elnök a munka világával kapcsolatos, három ügyet ismertetett. Ezeket Csepelen is népszerűsíteni kell, mert itt még él egy pozitív, a munka világát erősítő kép. Annak ellenére, hogy a polgármester itt Csepelen egy nagyon furcsa szerzet, ismerem a parlamentből – mondta Vadai Ágnes – Ő az előző polgármester pincsikutyája volt. Őszintén meglepődtem, hogy ebből az emberből polgármester lehetett. Valószínűleg inkább a Fidesz-logó és a kormányzati nyomás vitte őt ebbe a székbe, s nem a személyes kvalitásai… Képviselői munkássága nem hagyott mély nyomot a Magyar Országgyűlésben. Németh Szilárdé sem, aki pedig szerintem egy (szó szerinti idézet következik) „ótvaros bunkó”, országgyűlési képviselőként, férfiként is minősíthetetlenül viselkedett bizottsági üléseken, s minisztériumi tisztségviselők kértek később bocsánatot Németh Szilárd viselkedése miatt. Ilyen Csepel volt és jelenlegi polgármestere.

 

–  A DK egyéni képviselője a demokratikus ellenzéket is képviseli – dr. Szabó Szabolcs –, remélhetőleg sokat segít itt Csepelen, hiszen ő a DK jelöltje is volt. Közel áll hozzánk, hiszen a Szolidaritás kebelén belül tevékenykedik.

 

–  A munka világát meghatározó három pont közül az első, a rezsi-hazugsággal szembeni rezsi-igazság. A DK álláspontja szerint, aki többet fogyaszt, többet is fizessen! A nagyon rászorultakat kellene támogatni, ám most azok jártak jól, akik nagy medencékkel rendelkeznek, meg télen fűtik a garázsbejárót. Aki átlagos méretű lakásban él, szinte meg sem érzi az effajta csökkentést. Arról nem is beszélve, hogyha létrejön az a nagy állami holding, az nagyon sok pénzébe fog kerülni az adófizetőknek. A piaci szereplők kiszorítása, holding alá gyűrése után következik majd az idő, mikor a veszteséges vállalkozásokat az adófizetők pénzéből finanszírozzák. Ez minimum megkérdőjelezhető módszer. A saját haverjaiknak akarják ezt is odaadni, mint minden mást (például a kaszinókat), s ez mind az államháztartás bevételeit csökkenti.

 

–  Ma Magyarországon a minimálbér 67 ezer forint, s még a hazudós KSH szerint is a létminimum 93 ezer forint! Közben az ország lassan a közmunkások országa lesz. A DK azt tapasztalja, hogy még a közalkalmazottakat is megpróbálják kiebrudalni a közalkalmazotti státuszból, s visszafoglalkoztatják őket, mert így bért spórolnak meg. Átestünk a ló túlsó oldalára: aki nem ment el, s aki nem a közszférában dolgozik, meg néhány még megmaradt multinacionális cégnél, az most csak közmunkás! Ez nem egészséges!

 

– A harmadik pont, amit a DK programja részévé kíván tenni, az elvégzett munka kifizetése. Ma hazánkban a Kft-k tulajdonosának személyi és vagyoni felelőssége csak az okozott környezeti károk megtérítésére terjed ki! A DK szerint ennek a felelősségnek ki kell terjednie a munkabér kifizetésére is! Ez jó a munkavállalóknak és a tisztességes magyar vállalkozóknak is. A tisztességtelen (munkabért és járulékokat nem fizető) vállalkozó ugyanis folyamatosan jogosulatlan piaci előnyökhöz jut a tisztességesen fizetőkkel szemben.

 

–  Készül a DK programjának többi része is: pl. a közjogi keret, amiért dr. Avarkeszi Dezsőék a felelősek, s amelyben bizonyára lesz sok-sok vita is. De februárra egy kiérlelt, a kabinetekben és a szakértői csapatokban, a tagsággal és a maihoz hasonló fórumokon is megvitatott DK program alakul ki, melyben nagyon fontos szerepet játszik majd a mindennapok létbiztonsága, közbiztonsága, jogbiztonsága is. Fontos kérdés az egészségügy, fontos kérdés a szociális világ, és az oktatás is. Most ugyanis azt látjuk, hogy hazánkban a gimnáziumok bezárására készülnek! Ez pedig azt eredményezheti, hogy az emberek nem 18 éves koruk után mennek el innen, hanem már 14 éves korukban, hogy máshol megfelelő oktatásban, általános képzésben részesülhessenek. A magyar gimnáziumi rendszer nagyon sokat hozzátett Magyarország fejlődéséhez! Nem kérdőjelezzük meg a szakiskolák és a szakképző intézmények létjogosultságát. Azért akarják a gimnáziumokat megszüntetni, hogy minél kevesebben juthassanak el főiskolára és egyetemre, mennél kevesebben tanuljanak. A DK szerint az oktatásra költeni kell, mert ez beruházás a jövőbe!

 

– Arról talán beszélni sem kell, hogy milyen ez az orbáni világ – hiszen ezt mindenki tapasztalhatja évek óta. Az állandó ellenség-keresésnek (a legújabb ellenségek a bevándorlók) az a vége, hogy a magyar rendőrség erőforrásait plakátőrzésre csoportosítják át. A plakátkampánnyal szemben óriási polgári engedetlenség bontakozik ki az országban, mert nem éri el a célját, inkább lejáratja az országot! Orbán Viktor Európában magára maradt, lassan nincs, aki szóba állna az EP elnöke által „Helló diktátor”-nak szólított magyar miniszterelnökkel.

 

– Orbán tevékenysége révén is Magyarország egyre mélyebbre süllyed. A korábban ránk, mögülünk irigységgel néző országok már rég elhagytak bennünket (szlovákok, románok, csehek). Nagyon-nagyon lemaradtuk! Ez öt év eredménye, amely nagyon sok mindent átalakított ebben az országban, s ez nagyon rossz hatással volt a hazai kulturális és erkölcsi viszonyokra is.

 

–  A kormányváltás a gazdasági kérdéseket meg tudja oldani. A törvényeket lehet módosítani, de ezt a kulturális-erkölcsi rombolást, amit a Fidesz az elmúlt öt évben végrehajtott nem lehet napok-hónapok alatt helyrehozni. A következmények nélküli  korrupció, a jövedelmek be nem vallása, a haveroknak juttatott munkák és pénzek hatása beláthatatlan. Az átlag magyar polgárt, munkavállalót, vállalkozót pedig folyamatosan nyúzzák, büntetik, ami érthető ellenállást vált ki sokakban, akár az adófizetés ellen is.

 

– A baloldali kormányzású nyolc évben az infrastruktúrális fejlődés mellett szociális előrelépés is volt (csökkent a leggazdagabb és a legszegényebb társadalmi rétegek közötti különbség). Ma azt látjuk, hogy kialakult egy új oligarcha réteg. Azt se tudtuk pár évvel ezelőtt, hogy ki az a Tiborcz István, s nem is nagyon érdekelt senkit. Pofátlanság, hogy ez a gyerek, aki csak azért milliárdos, és nyer el minden közbeszerzést, mert ő Orbán Ráchel férje. Teljesen nyilvánvaló, hogy nem a saját erejükből érték el azt, amit elértek. Mérhetetlenül felháborító. Nekem megalázó lenne, ha pusztán azért gazdagodnék, mert az apám a miniszterelnök! Elképesztő és elfogadhatatlan az erkölcsi rombolás, amit az ilyen fajta magatartás mutat.

 

–  Egy kormányváltás után nyilvánvalóvá kell tenni az állampolgároknak, hogy ez nem elfogadható magatartás. Éppen ezért, akik jönnek majd, vagyis – Vadai Ágnes szerint – a DK is, nagyon világos szabályokat kell felállítaniuk. Ismét be kell vezetni az összeférhetetlenséget, és teljes átláthatóság kell majd a politikai elitben, hogy újra legyen bizalom az intézmények iránt. Ezt a bizalmat iszonyatosan nehéz újra építeni, amelyre egy generáció nem lesz elég.

 

Dr. Vadai Ágnes ezt követően a résztvevők kérdéseire válaszolt.

 

 

(A folytatásban a kérdéseket és válaszokat közöljük majd.)

 

21. kerületi Hírhatár Online


További hírek

  Hatvan éve nem büntetik a melegséget Magyarországon
2022. 07. 03. 11:26 hirhatar.hu
  Este tizenegyig lesz díszkivilágítás Budapesten
2022. 07. 03. 11:26 hirhatar.hu
  Böjte Csaba reagált a gyerekeket szexuálisan is bántalmazó nevelő ügyére
2022. 07. 03. 11:26 hirhatar.hu
  Meghalt egy stábtag a Nyerő Páros forgatásán
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Látszólag az ország legmagasabb hegye volt
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Lemondott a Pornhub pornóoldalt működtető cég vezérigazgatója és egy vezetője
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Az ájult úszónőt kimentő edzőnő keményen bírálta a vizes vb vízimentőit – Merkely szerint más sportágban kellene próbálkozni
2022. 06. 24. 21:14 hirhatar.hu
  A Pegasus kiberfegyver gyártója nem tud megnyugtató válaszokat adni
2022. 06. 24. 21:13 hirhatar.hu
  Ügyészség elé idéznék Varga Judit igazságügyi minisztert
2022. 06. 24. 21:13 hirhatar.hu
  Egerszegi Krisztina: A férfisport az férfisport, a női sport pedig a nőké
2022. 06. 21. 16:52 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport