XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Már nem áll mögöttük az ország!

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2021.07.26.
 Hétfő
Ma Anna, Anikó napja van.
Holnap Olga napja lesz.
   EUR árfolyam
   358,76 Ft
   CHF árfolyam
   330,99 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 11. 12. 21:45     


Már nem áll mögöttük az ország!
Magyarországon megváltozott a politikai helyzet - mondta Tamás Gáspár Miklós az ATV-ben.

Tamás Gáspár Miklós filozófus az internetadó elleni tüntetés kapcsán fejtette ki gondolatait az ATV Start+ október 29-ei adásában.

 

– Érdekes korszakot élünk, s valóban kínálkoznak tanulságok.

Hogyha a Kedves Néző elgondolkodik egy picit, akkor rá fog jönni arra, hogy beérett a Fidesz vetése. A Fidesz azt mondja tíz éve, hogy nem kellenek megszorítások! Adókat csökkenteni kell, nem emelni! A közszolgáltatások díjait csökkenteni kell!

És akkor azt hiszi ugyanez a párt, három megnyert választás után, hogy eljöhet az ideje annak, hogy megszorításokat alkalmaz!

Most kimentek az utcára azok, akiket tíz éve nevel arra a Fidesz, hogy minden díjnak a fölemelése erkölcstelen!

Hát, most megkapták! Ez az egyik nagyon érdekes jelenség ebben az ügyben. Ezek az ő embereik, az ő bázisuk, a középosztály. A fiatal középosztály.

 

– A Fidesz megtámadta a saját társadalmi bázisát! Ez nem sok jót jósol a Fidesz kormányzásának és jövendő esélyeinek.

 

– Továbbá, nagyon érdekes dolog az, hogy a Fidesz – szemben azzal, amit hivatalosan állít – mégiscsak része a globális-neoliberális konszenzusnak, amely azt mondja, hogy nem adunk pénzt az államnak! Ugye, egykulcsos adó, satöbbi, satöbbi, satöbbi. Ezt egyébként egy represszív (megtorló) etatizmussal (etatizmus=az állam hatalmának kiterjesztésére irányuló törekvés) egészíti ki a Fidesz. Volt már olyan neoliberális kormányzat, amely nem volt demokratikus – egy bizonyos chilei kormányra szeretnék utalni… (Na, olyan persze nálunk nincsen, félreértés ne essék!)

 

– Régóta nevelik ezt a társadalmat arra, hogy az államtól nem kell olyan sok mindent várni, ugyanakkor viszont nem is kell az államnak túl sok mindent adni! Hát, most itt van az a hatalmas tömeg, amely azt mondja, hogy nem kíván az államnak semmit adni. Különösen megértik ezek az emberek azt, amit a Fidesz nem ért: hogy az internet (ahogy mondják ezt Angliában és Amerikában), az „digital commons”. A „commons” az a terület, amelyet mindenki szabadon használhat! Ősi hagyomány: vannak olyan területek, erdők, legelők, vadászterületek, a városok szabad terei, parkok, amelyet ingyenesen használhat a közösség!

Ennek az analógiájára van az internet! Az internet – természeténél fogva – szabadon hozzáférhető! Ezért jelent ekkora felszabadulást a mai világban!

 

– Nem értik meg, hogy a közparkokat nem lehet feldarabolni, kiparcellázni, privatizálni, és odaadni a barátainknak (ezt a Városligettel is próbálja gyakorolni a kormány és az internettel is próbálja a kormány). Ezt nem lehet megcsinálni! Nem értik a modern világot!

 

– Lassan elmúlik az a pillanat, amikor még értelmes volt engedni. Az első pillanatban mondhatták volna, hogy jó, ha ennyire nem akarjátok, egye fene… (Ezt különösebb presztizsveszteség nélkül lehetett volna mondaniuk.). A Fidesz párt legjobb szónoka pedig eltűnt: úgy hívják, hogy Orbán Viktor! Egy szót nem szól, nem látszik, nem hallatszik! Ilyen még nem volt: konfliktus esetben elmenekül Orbán Viktor, és nem áll ki?! Ez sem jósol túl sok jót a Fidesz politikai esélyeinek.

 

– Látható, hogy ez egy megöregedett párt, amelyik nem érti az idők szavát!!! És fogalma nincs, hogy itt mi van?! Ha tovább húzzák az időt, akkor a követelések listája ki fog bővülni! Ez a civil társadalom ellenállása, és meg is marad annak! Előfordulhat, hogy teret foglal magának az államban, és visszaszorítja az állam hatalmát. Most látszik az, hogy milyen csapda volt az, amit a Fidesz csinált: hogy kiüresítette a politikai intézményeket, a parlamentet és az önkormányzatokat! Ezeknek már semmi jelentőségük nincsen! Egy nem demokratikus államban erre nem figyel senki. A mai, fiatal, közügyek iránt többé-kevésbé érdeklődő középosztály és a fiatal munkások nem fordulnak érdeklődéssel az alkotmányos politikai intézmények felé, amelyeknek látják a tehetetlenségét, a megszálltságát.

 

–  Mi jön le a hivatalos szférából? A Kossuth Rádió, meg az M1. Kinek kell ez, kit érdekel? A legtöbb ember nem is tud róla! Nem is hallott róla!

 

– A civil társadalom általában, egyre inkább szemben áll az állammal általában! Hiszen az állam ma a Fidesz. Következésképpen a civil társadalmat nem érdekli az állam. Az államot visszahódítani a népnek – ehhez forradalom kell, amihez senkinek nincs kedve.

 

–  Két nagyon fontos dolgot kell még megemlíteni, amiről nagyon keveset beszél a média: hogy ez nem egy fővárosi esemény volt, hanem országos tüntetés! Kiskunfélegyházától Pécsig utcára mentek az emberek! Mindenütt tüntettek, s egyáltalán nem csak baloldaliak! Ez a Fidesz egykori bázisa! Mindenféle emberek vannak közöttük, a szószólók között is. Mellár Tamás beszélt Pécsett, egy konzervatív értelmiségi. Ezért figyel ránk a világ, mert ez jelentős! Eddig is voltak rokonszenves és méltányolható megmozdulások Budapesten, egy-két ezer emberrel. De 50-60 ezer ember az más! Akiknek az elsöprő többsége fiatal!

 

– Megváltozott a politikai helyzet Magyarországon! Tartósan megváltozott, akárhogy végződik ez a konkrét ügy! Most még az a kiútja sincs a kormánynak, ami a Gyurcsány-Bajnai kormánynak még megvolt: hogy a népszavazás, amelyet problematikus jogi alapokon lehetővé tett az Alkotmánybíróság, tulajdonképpen eldöntötte ezt a kérdést. Ezt most nem lehet! Marad az utca!!! Semmilyen más lehetősége nincs a civil társadalomnak!

 

– Sok minden történhet. Még az is lehet, hogy a mozgalom még egy ideig tart, aztán elsorvad. De megtörtént a politikai szocializációnak egy nagyon fontos lépése: amelyben immáron a nem-demokratikus állammal szemben lép föl a civil társadalom, s amely ez által önérzetesebb és magabiztosabb lesz! Hiszen látható, hogy mekkora eredményt lehetett elérni szinte egy csettintéssel, a facebook-on! Maguk a követelések és a jelszavak is nagyon jellegzetesek! Ezek tipikusan (s most nem pejoratív értelemben használom a szót) populista követelések! Adó- és járulékcsökkentés, és korrupció-ellenesség! Ezek a középosztály jellegzetes populista követelései. Ezek voltak a Fidesz tipikus követelései, amelyek nem voltak túlságosan őszinték, de kétség kívül reprezentálták ezt a fajta középosztályt.

 

– Most ezt a középosztályt elvesztették! Lehet, hogy ezt a konkrét ütközetet kitartással, türelemmel, sunnyogással meg tudják nyerni formálisan, de soha az a lendület és magabiztosság, hogy mögöttünk áll az ország, az nem jöhet vissza! Mert nem áll mögöttük az ország!

 

– Magyarországon a politikai helyzet a következő évtizedre megváltozott! Ehhez nem kell lángolni a Fidesz-székháznak (nem is volna helyes), ehhez nem kell megostromolni a Parlamentet (mi van ma a Parlamentben? – semmi nincs a Parlamentben!). Egy üres épületet elfoglalni, annak nincsen semmi értelme – bár szimbolikusan meg szokták tenni elmúlt korszakokban!

 

– Amennyiben ez az ellenállás kiterjed más társadalmi osztályokra és rétegekre, akkor persze minden meg fog változni, de már ez maga, ami történt, mindent megváltoztat, s ehhez sok szerencsét, kitartást és türelmet kívánok honfitársaimnak – zárta mondandóját Tamás Gáspár Miklós az ATV-ben.

 

Forrás: atv.hu


További hírek

  Budapest Pride: Magyarország nem kér a kormány kirekesztő politikájából
2021. 07. 25. 13:56 hirhatar.hu
  Díszpolgári címet kapott aranyérme után a sporttörténelmet írt Szilágyi Áron
2021. 07. 25. 13:56 hirhatar.hu
  Orbán és a szexuális felvilágosodás
2021. 07. 25. 13:56 hirhatar.hu
  Ungár és Czeglédy közös nyilatkozatban állítja: Hende Csaba a DK nevében készíttet lejárató szórólapokat
2021. 07. 23. 20:33 hirhatar.hu
  Kiskorú lányokat „futtat” a kormánymédia
2021. 07. 23. 20:33 hirhatar.hu
  Ha nem tudta: megszűnt az értesítési cím
2021. 07. 23. 20:33 hirhatar.hu
  Üzentek Brüsszelből: nem jönnek az EU-s pénzek, amíg nem változtat két területen a kormány
2021. 07. 22. 12:57 hirhatar.hu
  Szijjártó már most a sajtót okolja a negyedik hullám majdani áldozataiért
2021. 07. 22. 12:57 hirhatar.hu
  Laborc Sándor: Meglenne a módja, hogy a képviselők utánajárjanak a Pegasus-ügynek
2021. 07. 22. 12:57 hirhatar.hu
  Állítólag külföldi kémprogrammal hallgatott le a kormány újságírókat és civileket
2021. 07. 19. 20:06 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport