XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Magyar Vöröskereszt

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2021.01.26.
 Kedd
Ma Vanda napja van.
Holnap Angelika napja lesz.
   EUR árfolyam
   358,30 Ft
   CHF árfolyam
   332,18 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 12. 15. 15:23     


Magyar Vöröskereszt
Több figyelmet érdemel tevékenysége.

A karitatív tevékenységet végző szervezetek között az utóbbi években a médiában kitüntető figyelmet kaptak a Magyar Ökomenikus Szeretetszolgálat segélyszervezete, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és más, hasonló, elismerésre méltó munkát folytató csoportok. Ezzel párhuzamosan – meglehetősen méltánytalanul – a sajtóban háttérbe szorult a Magyar Vöröskereszt sokrétű és sokszínű tevékenysége, pedig a kormány Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsának és az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett működő Karitatív Tanácsnak (melyben a Magyar Vöröskereszt is helyet kapott) nem a kifejezetten egyházi alapon álló segélyszervezetek sztárolása volna a célja.

 

A véleményünk szerint jól érzékelhető kormányzati elhallgatás ellensúlyozásaként most egy csokornyi vöröskeresztes hírt nyújtunk át a tisztelt olvasóknak, melyeket az elmúlt egy-két hónap terméséből válogattunk.

 

 

A legfrissebb adatok szerint több mint 5,4 millió károsultja van a Fülöp-szigetek központi részén, végig söprő Haiyan (lánynevén  Yolanda) tájfunnak. A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) sürgősségi katasztrófa alapjából (DREF –Disaster Response Emergency Fund) 475.495 CHF értékű pénzbeli gyorssegélyt biztosított a Fülöp-szigeteki tájfun áldozatainak megsegítésére. A Magyar Vöröskereszt, a nemzetközi szervezet felhívása alapján gyűjtést indított 1359-es adományvonalán és katasztrófaszámláján.

 

A számos érintett területről érkező jelentések azt jelzik, hogy a Haiyan tájfun következményei a Fülöp-szigeteken már drámaiak. A szupervihar mintegy 11 millió embert sújtott, és az élelmiszert-, menedéket vagy tiszta ivóvizet nélkülöző emberek százezrei most a túlélésért küzdenek. Bár a halálos áldozatok hivatalos száma meghaladja a 2300 főt, a helyi tisztviselők és segélyszervezetek munkatársai attól tartanak, hogy ez a szám sokkal magasabbra is emelkedhet. A Nemzetközi Vöröskereszt és a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt is hatalmas segélyműveletet hoz létre a károk enyhítésére.

 

A Vöröskereszt mozgalom 150 éves évfordulójának tiszteletére rendeztek fotókiállítást a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. Jean Mohr svájci fotóművész „Háború az áldozatok szemszögéből” című kiállítása a Vöröskereszt humanitárius tevékenységébe nyújt betekintést, különös tekintettel a menekültek életébe. A kiállítás a budapesti Svájci Nagykövetség szervezésében valósult meg, a kiállítást Jean-Francois Paroz nagykövet nyitotta meg november 28-án.

 

Veterán véradók, véradószervezők és véradóbarát munkahelyek vehettek át elismerést november 27-én, a Véradók Napján. A legtöbbször egy Hajdú-Bihar megyei férfi adott vért. Élete során 141 alkalommal nyújtotta segítő karját véradásra. November 27-e a Véradók Napja Magyarországon. A jeles napot a Magyar Vöröskereszt jóvoltából, 1988 óta ünnepeljük hazánkban. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat ezen a napon tartotta Véradók napi, központi ünnepségét Budapesten. Az évente megrendezett eseményen sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek és a véradó-mozgalom támogatói részesültek elismerésben. Idén összesen hatvanan. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat felterjesztése alapján a 20 kiemelkedő véradásszámot elért véradó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható Pro Vita díjat vehet át. A húsz veterán véradó összesen 2333 alkalommal nyújtotta karját véradásra, ezzel közel hétezer beteg emberen segítettek. Teljesítményük példaként szolgál a társadalom számára. Ahogy azon önkéntes véradószervezőké is, akik munkahelyükön, lakóközösségeikben véradásokat szerveznek és véradásra buzdítják az embereket. Kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért húszan kaptak „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérem kitüntetést ebben az évben. A Véradóbarát Munkahely díjat húsz olyan hazai munkahely  érdemelte ki, amelyek rendszeresen teret adnak a munkahelyi véradásoknak és dolgozóikat is arra ösztönzik, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a társadalmi felelősségvállalás ezen formájában.

 

A Vöröskereszt világszerte élen jár az úttörő kommunikációs megoldások alkalmazásában az adománygyűjtés területén is. Nincs ez másképp a Magyar Vöröskereszt esetében sem. A megszokott adományozási (1359, számlaszám, adhat.hu) lehetőségek mellett, ezúttal QR-kód segítségével is segítheted humanitárius munkánkat a tájfun sújtotta Fülöp-szigeteken. A Cellum által fejlesztett MasterCard Mobile alkalmazáson keresztül néhány kattintással küldhető adomány a Magyar Vöröskereszt facebookos akciójában a tájfun áldozatainak.

 

A Magyar Vöröskereszt, a Nemzetközi Vöröskereszt felhívása alapján gyűjtést indított 1359-es adományvonalán és katasztrófaszámláján. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet gyűjtést indított 1359-es adományvonalán. Mindenki, aki felhívja vagy az ’ADOMANY’ szót elküldi a 1359-es vonalra, 250 forinttal járul hozzá a Fülöp-szigeteki tájfun miatt bajba jutott emberek megsegítéséhez. A Magyar Vöröskereszt ezen felül várja a cégek és magánszemélyek felajánlásait.

 

A magyar oktatásban részt vevő moldvai csángó gyerekek és oktatóik számára előkészített karácsonyi ajándékot adott át a Magyar Országgyűlés Hivatala és a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete december 3-án a moldvai Pusztinán.

 

Különleges Mikulás-váró ünnepséget szervezett december 6-án a devecseri és kolontári gyermekeknek a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezete. Összesen 400 gyermek kapott ajándékcsomagot a Magyar Vöröskereszt Mikulásától.

 

A Fővárosi Vízművek és a Magyar Vöröskereszt szakemberei segélycsapatot indítanak a tájfun sújtotta Fülöp-szigetekre. A misszió feladata, hogy segítse a tiszta ivóvízellátást a leginkább érintett területeken.

 

December 6-án ismét megnyitotta kapuit a MikulásGyár. A hagyományos karácsonyi adománygyűjtési akció keretein belül december 22-ig várják az adományokat, melyeket a Magyar Vöröskereszt juttat el a mélyszegénységben élő családok számára.

 

Közel 55 ezer kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze a Magyar Vöröskereszt háromnapos élelmiszergyűjtése során. Az adományokból több mint tízezer családnak lehet szebb a Karácsonya. A legtöbben Egerben adományoztak.

 

A Magyar Vöröskereszt idén első alkalommal csatlakozott a Coca-Cola Karácsonyi Karavánjához. Az egyes helyszíneken vöröskeresztes önkénteseink és munkatársaink várják adományaitokat. Az összegyűlt tartós élelmiszereket és szaloncukrokat megyei és területi szervezeteink juttatják el a legrászorultabbaknak.

 

Jól vizsgáztak az egyedülálló, rászoruló édesanyák. A Magyar Vöröskereszt és az ausztriai H. Stepic Közép-Kelet-Európai Alapítvány munkaerőpiaci-felzárkóztató programjában 23-an szereztek bolti pénztáros részszakképesítést igazoló bizonyítványt. Van olyan édesanya, aki azóta már munkát is talált. A programban a Magyar Vöröskereszt átmeneti otthonaiban élő, gyermeküket egyedül nevelő, rossz anyagi helyzetben lévő édesanyák vehettek részt, akik piacképes szakma hiányában nem tudtak visszatérni a munka világába. A képzések finanszírozása mellett a humanitárius szervezet az útiköltséget is megtérítette az anyáknak, valamint felügyeletet biztosított gyermekeiknek. A program az álláskeresésben és a munkahelyi helytállásban segítő képességfejlesztő tréninggel folytatódik jövő év februárig. Az édesanyák munkába állását az egyik hipermarketlánc is segíti.

 

 

Forrás: 21. kerületi Hírhatár Online, Magyar Vöröskereszt.


További hírek

  Az orosz tesztek alapján kapta meg a hazai engedélyt a Szputnyik V
2021. 01. 25. 18:19 hirhatar.hu
  Szanyi Tibor pártja önállóan indul a 2022-es választáson
2021. 01. 25. 18:19 hirhatar.hu
  Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért
2021. 01. 23. 19:45 hirhatar.hu
  Este nyolc után is kimehetnek majd az utcára, akiket már beoltottak
2021. 01. 22. 18:21 hirhatar.hu
  Cseh Katalin - ne járjon uniós támogatás Tiborcz Istvánnak
2021. 01. 22. 18:21 hirhatar.hu
  Orbán Viktor: A kormány várhatóan meghosszabbítja majd a rendkívüli jogrendet
2021. 01. 22. 18:21 hirhatar.hu
  Szikorának is elment az esze vénségére: „A Csikidamm hazaárulóktól el kell határolódni, meg kell tisztulni"
2021. 01. 21. 20:00 hirhatar.hu
  Erős gesztus: Jakab Péter a gettó felszabadításának emlékére gyújtott gyertyát
2021. 01. 19. 20:12 hirhatar.hu
  Nem kell több stadion – ezt maga az MLSZ elnöke közölte
2021. 01. 19. 20:12 hirhatar.hu
  Mennyibe kerülhet a csomagküldés?
2021. 01. 19. 18:20 21keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport