XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Le kell váltanunk ezt a kormányt!

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.03.31.
 Kedd
Ma Zalán napja van.
Holnap Árpád napja lesz.
   EUR árfolyam
   359,09 Ft
   CHF árfolyam
   339,21 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 03. 19. 21:12     


Le kell váltanunk ezt a kormányt!
Orbánnak távoznia kell, hogy véget érjen a megosztottság!

A Szabadság térre a tervezett megszállási emlékmű ellen tüntetett a Kormányváltók szövetsége március 19-én este. A rendezvényen Budai Bernadett, az MSZP szóvivője olvasta fel a párt elnökének levelét.

Mesterházy Attila, a német megszállás hetvenedik évfordulója alkalmából írt levelében  - egyebek között - azt írta: a magyar kormány megpróbálja meghamisítani a történelmet.


„Hetven évvel ezelőtt 1944. március 19-én a hitleri Németország csapatai megszállták Magyarországot. Ez után Horthy Miklós kormányzó maradt és kinevezte az új kormányt, amely kiszolgálta a megszállókat és kiszolgáltatta nekik az egész nemzetet.

A magyar állam folytatta a háborút a náci Németország oldalán. Emiatt történelmének legnagyobb veszteségét szenvedte el, és ez vezetett a nemzet legnagyobb tragédiájához, a magyarországi zsidóság legnagyobb részének kiirtásához is.

Nem a megszállás napján kezdődött, csak ezen a napon vett minden korábbinál nagyobb lendületet és nyert külső bátorítást a magyarországi zsidóüldözés. A magyar hatóságok aktív közreműködésével zajlott a magyar zsidóság kifosztása, szervezett összegyűjtése és deportálása.

Ezek a bűnök nem évülnek el. Ezek alól nem adhat felmentést senki, soha. Magyarország mai kormánya mégis megkísérli ezt. A magyar állam vezetői gyávák és hazugok: gyávák, mert nem mernek szembenézni az állam egykori felelősségével, és hazugok, mert felmentenék az egykori bűnösöket. Mert rehabilitálni akarják a Horthy-korszakot. Ezért próbálják meghamisítani a történelmünket. Ezért lett a szemükben zsidók tömeges meggyilkolásából idegenrendészeti eljárás. És ezért akarnak a német megszállás ürügyén a magyar bűnösöket felmentő emlékművet állítani.

A zsidó szervezetek képviselői, számos józan, bátor demokrata, a történelmi igazság őrzői sem tudták elérni, hogy Orbán Viktor megváltoztassa szándékát.

Az általa továbbra is erőszakkal fölállítani tervezett emlékmű azonban nem valósulhat meg soha! Mert megsérti zsidó honfitársainkat, meggyalázza az áldozatok emlékét és megakadályozza a szembenézést a múlttal. Mert nem a nemzeti megbékélést hozza el, hanem a nemzeten esett egyik legnagyobb és legfájóbb sebét tépi fel.

Magyarországon márpedig soha többé nem lehet emlékműve a bűnösök felmentésének és az elnyomásnak!

A közelgő választás ezért nemcsak arról szól, hogy milyen volt az elmúlt négy év, vagy milyen lesz a következő négy. A magyarság egész múltjáról és hosszú távú jövőjéről hozunk majd döntést. Ezért, illetve azért, hogy megakadályozzuk a történelemhamisítást, le kell váltanunk ezt a kormányt április 6-án!”

 

Tekintse meg a tüntetésen készült képeket Galériánkban!

 

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó Kerék-Bárczy Szabolcs, aki az V. kerületben képviselőjelölt, úgy fogalmazott: a mostani kormánypártok kérkednek hitükkel, de az istenhittel összeegyeztethetetlen a “gyalázatos emlékmű” felállítása.


Horváth Csaba, az MSZP alelnöke azt mondta: céljuk, hogy a Szabadság tér ne legyen Magyarország szégyenfoltja, de a tüntetés azt is jelzi, hogy nem kérnek “Orbán puha vagy félkemény diktatúrájából”, abból, hogy a kormány a nyilasok bűneit is megpróbálja a németekre fogni. Szerinte ez holokauszttagadással ér fel. A szocialisták fővárosi frakcióvezetője szerint ha Tarlós István főpolgármester “tisztességes ember lenne”, ő is eljött volna tüntetni a kormány tervei szerint május végére megvalósuló megszállási emlékmű ellen. Hangsúlyozta: azért is van szükség kormányváltásra, hogy ne álljon ott a szobor, ne gyalázzák meg az áldozatok és hozzátartozóik emlékét.


Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke arról beszélt: nem a németek küldték a Don-kanyarba a magyar katonákat, munkaszolgálatra a magyar zsidókat. Ezt magyarok tették magyarok ellen – mondta, kiemelve, hogy a hetven évvel ezelőtti német megszállást jogfosztások és tragédiák sora előzte meg. Bírálta a Fideszt, amiért gesztusokat tesz a szélsőjobboldali szavazóknak. Szerinte a kormányoldal nem tudja megszelídíteni a radikálisokat, ellenkezőleg, gesztusaival hozzájárul a Jobbik erősödéséhez, és felszámolja a demokratikus pártok közötti konszenzust.


Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa arról beszélt: Magyarországon mindenki tudja, hogy Radnóti Miklóst nem németek lőtték agyon, és a kormány nem használhatja a magyar állam és politikusok bűneit elrejtő paravánként a Szabadság térre tervezett emlékművet. Azt mondta: számára felfoghatatlan, hogy a jobboldal Márai Sándor helyett Nyirő Józsefet, Márton Áron püspök és az embermentő Sztehlo Gábor és Schlachta Margit helyett Prohászka Ottokárt magasztalja. Kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy véget érjen a megosztottság, és a német megszállás évfordulóján a bal- és a jobboldal közösen emlékezhessen – jelentette ki.


Szelényi Zsuzsanna az Együtt – a Korszakváltók Pártja nevében arról beszélt: egyetlen népet sem gyengít az, ha szembenéz múltjával. Szerinte a kormány ehelyett “világbotrányt” okozva a sunnyogást választotta a megszállási emlékmű tervével, noha – folytatta – a magyar állam nem áldozat, hanem bűnrészes volt, ami azonban nem jelent kollektív bűnösséget.

 

A fáklyás tüntetésen több százan vettek részt, a demonstrálók a Szabadság tér parkosított részének nagyjából egyharmadát töltötték meg. A tömegben a baloldali pártok több politikusa is ott volt.

 

Forrás: nepszava.hu, klubradio.hu, mti.hu, gepnarancs.hu


További hírek

  Csepel - képes levelezőlapokon
2020. 03. 22. 16:23 21keruleti-hirhatar.hu
  Véradás - vészhelyzetben
2020. 03. 12. 18:55 21keruleti-hirhatar.hu
  Nyugodt és biztonságos nyugdíjasévekre vágyik? Itt a megoldás!
2020. 03. 09. 09:42 21keruleti-hirhatar.hu
  A (galamb)szárnyra kelt, ám kissé szárnyaszegett dicsőség
2020. 02. 29. 13:27 21keruleti-hirhatar.hu
  A csepeli rendőrség 100 éve
2020. 02. 25. 22:03 21keruleti-hirhatar.hu
  A martin-acélgyártás Csepelen
2020. 02. 19. 22:34 21keruleti-hirhatar.hu
  Február 14 - véradás a Csepel Plázában!
2020. 02. 11. 16:12 21keruleti-hirhatar.hu
  Szállodahajók a Duna-Majna-Rajna csatornán
2020. 02. 05. 18:06 21keruleti-hirhatar.hu
  Mackós véradás: február 1.
2020. 01. 31. 14:45 21keruleti-hirhatar.hu
  Orbán és a dzsentri lázálom: 50 milliárdért egymillió látogató három hét alatt
2020. 01. 30. 12:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport