XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Lakás 2018

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.04.19.
 Péntek
Ma Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
   EUR árfolyam
   393,76 Ft
   CHF árfolyam
   405,86 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 10. 15. 17:58     


Lakás 2018
Országos kiállítás volt a hét végén a Hungexpo területén. A Lakás 2018-hoz kapcsolódó szakmai rendezvény előadásai főként az újépítésű lakások kedvezményes áfakulcsának közelgő megszüntetésére koncentráltak.

Most még alacsonyabb áfatartalommal lehet vásárolni újépítésű lakásokat – jövő év végéig. De mi lesz az után?

Ezt járták körbe a Portfólió Lakásáfa Klub előadói október 12-én, pénteken.

 

Elmondta álláspontját a Magyar Nemzeti Bank embere, kifejtette véleényét az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal elnöke, s egy panelbeszélgetés keretében a szakemberi kör kiegészült finanszírozási, értékesítési, fejlesztési, pénzügyi reprezentánsokkal.

A tény, ma még senki nem tud semmit, csak sejtik, mint macska az esőt, mi is fog történni 2020. január 1-től. Minimum 21 százalékos drágulás vár az újépítésű lakások piacára. A jelenleg folyó fejlesztések gazdái kétségbeesetten igyekeznek befejezni a projekteket, s még időben átadni a lakásokat. Úgy tűnik új projektekbe kevesen vágnak bele, - talán a szakember-hiány miatt is – a fejlesztők nagy óvatosan kivárásra rendezkednek be.

A vásárlóknak is komolyan végig kell gondolni döntéseiket: nem mindegy, hogy egy 50 milliós lakás áfájára 2,5 millió forintot, vagy 13,5 millió forintot kell az államnak befizetni...

Ezzel a komoly különbséggel a beruházók és a kivitelezők is tisztában vannak.

Sok kérdés felvetődik, nagy a bizonytalanság. Vannak olyan információk, hogy ha a lakás átadása átcsúszna 2020-ra, akkor is elkerülhető a magasabb áfa fizetése, ha a vevő előre, még 2019. december 31-ig kifizeti a teljes vételárat. A pénznek azonban az eladónál kell landolnia, nem mehet zárolt számlára.

Márpedig egyre inkább látszik, hogy csúszások bizony lesznek...

 

A nagy fejlesztők tehát jövőre szeretnék lezárni programjaikat (pl.: Cordia Young City első két üteme, Sasad Resort Hill és Sun, Metrodom Park és Panomára, OTP Csoport Tetris Ház és somfa Liget). Nagy a választék az ingatlanpiacon az újépítésű lakásokból – van még miből választani jövő év végéig.

 

Másnap, október 13-án, szombaton a Portfólió Lakás Klub 2.0 rendezvényen a jelzáloghitelezés és a finanszírozás volt a téma, de a hallgatóság információkat kapott a hegymenetben közlekedő lakáspiac kilátásairól, az idei első háromnegyed év forgalmáról és a jövő év végéig terjedő kilátásokról, továbbá hasznos tanácsokat kaphattunk jogi, pénzügyi szakemberektől a veszteségek, csapdahelyzetek elkerülésére.

 

A szakértők arra is figyelmeztettek: a csökkenő jelzáloghitel-kamatok és az emberek lázasan megnövekedett hitelfelvételi hajlandósága (bár már nem kell számolni árfolyamkockázattal) azért rejt magában kockázatokat.

Figyelem: az előrejelzések szerint a kamatok valamikor majd elindulnak felfelé! Mikor és milyen mértékben? Ezt nem lehet előre megjósolni! Tudni kell tehát, hogy egy kölcsön felvétele kockázatokkal jár, de ezt a kockázatot lehet csökkenteni.

Például minél hosszabb időre válasszunk fix kamatperiódust! Sok szakértő szerint a 10 évre, vagy ennél hosszabb időre fixált kamatok nyújtanak csak valós védelmet az adós szempontjából.

A másik módja a kockázat csökkentésének, ha az adósok úgy választanak futamidőt, hogy a törlesztőrészlet fizetése mellett is legyen még pénzük megtakarítani. Szombaton még a jelzáloghitel kiegészítésére kézenfekvő megoldásnak látszott egy lakás-takarékpénztár (LTP) nyitása, a 30 százalékos állami támogatás miatt. A hétfői hírek azonban mintha keresztülhúznák ezt az elképzelést: a kormány – úgy tűnik – a jövőben meg akarja voni a lakástakarékpénztárak állami támogatását...

 

A fővárosban az utóbbi évtizedekben erősen lecsökkent az önkormányzati bérlakások száma, az űrt a magántulajdonosok töltötték be: az ingatlanpiaci fellendülés kezdete óta nagyon sokan vásárolnak befektetései szándékkal lakást. Így összességében a bérlakásállomány Budapesten szinte változatlan nagyságú, de tulajdonosi összetétele alaposan megváltozott.

A bérlakások tulajdonosai szeretnk magukat biztonságban érezni, azért egyre gyakoribb a közjegyző előtt tett nyilatkozattal kiegészített lakásbérleti szerződés. A közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés kapcsán megtett egyoldalú kötelezettségvállalási nyilatkozat alapján ugyanis szerződésszegés esetén azonnal végrehajtás indítható, azáltal akár ki is költöztethető a bérlő az ingatlanból. A bérleti díj fizetésének elmaradása erre jó apropót kínál, de a közjegyzők szerint az elmaradt bérleti díj behajtására, és a bérlő kiköltözésének hatósági úton történő kikényszerítésére még a problémás esetekben is csak ritkán kerül sor. A közjegyzői okirat megléte ugyanis máér önmagában növeli a fizetési és teljesítési hajlandóságot. A közjegyzői okirat egyaránt védi a bérbeadót és a bérlőt is.

 

A kétnapos szakmai disputa tapasztalata: eladónak is, vevőnek is érdemes hozzáértő, gyakorlott szakemberhez fordulnia: a jogi és egyéb biztonságot a hitelközvetítők, az ingatlanközvetítők, az ügyvédek, közjegyzők nagymértékben növelik, s még ezen túlmenően is érdemes midkét oldal szereplőinek széleskörűen tájékozódni, informálódni. Műszaki kérdések esetén pedig bátran forduljanak műszaki szakemberekhez.

 

Bárány Tibor

21. kerületi Hírhatár Online


További hírek

  Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport