XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Közbringák Csepelről

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2018.12.15.
 Szombat
Ma Valér napja van.
Holnap Etelka napja lesz.
   EUR árfolyam
   323,72 Ft
   CHF árfolyam
   287,44 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 02. 28. 10:18     


Közbringák Csepelről
Telebike, molBuBi, Stringbike Csepelről a Bringa Expon.

Az Utazás Kiállítással párhuzamosan rendezik meg a Port.hu Bringa Expot a budapesti vásárváros G pavilonjában. A kerékpár-rengetegben megtalálhatjuk a formálódó kerékpáros közösségi közlekedés eszközeinek bemutatóját is, a Csepel Kerékpárgyártó Zrt. közreműködésével. Sőt a járműveket akár ki is próbálhatják a látogatók.

 

A közbringa egy újfajta, alternatív közösségi közlekedési szolgáltatás, amely jól egészíti ki a tömegközlekedést: a közlekedési csomópontokban elhelyezett, mindenki számára hozzáférhető, ingyenesen, vagy minimális díjért kölcsönözhető kerékpárokat működtet. Jól szolgálja a környezetvédelmi és egészségügyi célokat, idő-hatékony és költségtakarékos megoldás, sőt a turizmus növekedését is eredményezheti.

 

A közbringa rendszerhez dokkoló állomások, kerékpárok és ezek működését biztosító informatikai rendszerek szükségesek. Ilyen rendszerek szerte a világban már régóta működnek, s most a budapestiek is hamarosan igénybe vehetik.

 

A magyar megoldás próbája jól sikerült: a Magyar Telekom tavaly tavasszal indította el a Telebike projektet, amely a Telekom 54 irodaépülete között, 4 állomáson összesen 40 – a Telekom dolgozók által igénybe vehető -  kölcsönözhető kerékpárt működtet. Októberig a próbaüzem zajlott, s a siker láttán a Telekom idén további helyszínek bevonásával fejleszti Telebike hálózatát.

 

Tekintse meg a Bringa expo képeit Galériánkban.

 

A budapesti belvárost kiszolgáló, idén tavasszal induló rendszer a molBuBi nevet kapta. A főváros területén 73 dokkoló állomást és 1000 kerékpárt tartalmaz majd a rendszer. A BuBi projekt teljes költségvetése 1 milliárd forint, melyből kb. 900 millió forintot az EU támogatásából fedeznek. A Budapesti Közlekedési Központ tavaly augusztusban írta aláa megvalósítási szerződést a közbeszerzés nyerteseivel, a T-Systems Magyarország Zrt., és a Csepel Kerékpárgyártó Zrt. (amely a Nextbike megoldását használja fel) képviselőivel.

 

Amint arról korábban beszámoltunk, az egykori Csepel Művek területén már tavaly ősszel hozzáláttak a molBuBi kerékpárok összeszereléséhez és a dokkoló állomások előkészítéséhez. A Csepel Kerékpárgyártó Zrt. közreműködésével indulhatott el a Telebike programja, s ennek gyakorlati tapasztalatait is hasznosítják a fővárosi hálózat kialakításában.

 

A Magyar Telekom Nyrt. leányvállalata, a T-Systems Magyarország Zrt. a teljes infokommunikációs spektrumot lefedő, szolgáltató vállalat: tevékenysége kiterjed a telekommunikáció, az informatika, valamint az alkalmazás- és üzleti integráció minden területére. Felkészültsége révén teljeskörű megoldás portfólióval rendelkezik mind a helyi, mind a helyközi közlekedés tervezésében, lebonyolításában, elszámolásában.

 

A szervezők a kiállításon az élményről is gondoskodnak: több különböző bringás pálya és számtalan látványosság, bemutató színesíti a programot. A legkisebbek számára üzemel a Shimano KRESZ-park, ahol játszva tanulhatják meg a biztonságos kerékpározás alapjait.


Egy különálló Csepel GoldSprint Royal Fixie Club színpadon kettesével mérkőzhetnek a látogatók a görgőre szerelt kerékpárokon. A táv 500 méter, a versenyzők által megtett útvonal pedig egy látványos kivetítőn követhető a szpíker kommentálásával.

A Csepel Kerékpárgyártó Zrt. standján pedig a széles bringaválaszték mellett a hazai fejlesztésű újdonság, a Stringbike is megcsodálható.

A 600 m2-es látogatói tesztpályán elsősorban különleges kerékpárokat (elektromos, fekvő, tricikli stb.) próbálhatnak ki az érdeklődők, miközben a hamarosan már teljes egészében, kerékpárúton körbetekerhető Velencei-tó makettje körül tesztelnek. Az izgalmas pump track pályán, a hullámos nyomvonalon tehetik próbára ügyességüket a bringások, szombat délután pedig a Tioga Pumpa Pálya Párbajban zajlanak az egyenes kieséses rendszerben páros versenyek . A szervezők mindegyik pálya használatához kerékpárokat és bukósisakokat is biztosítanak.

A színpadi programok között helyet kap a BMX-flatland-világbajnok, Kun Ádám  fellépése, hazánk legjobb triálosa, Hegedűs László bemutatója, Northwave bringás divatbemutató, valamint az újjáépülő Millenáris-kerékpárpálya bemutatása is. A Bringaexpóval egy időben zajló pályakerékpáros-világbajnokság küzdelmeit pedig óriáskivetítőn követheti a közönség.

A kerékpárral érkezőket idén is nagyméretű ingyenes MOL bringatároló várja a Hungexpo I-es számú főkapujánál, a Magyar Kerékpárosklub üzemeltetésében.

 

21. kerületi Hírhatár Online


További hírek

  Észrevétel - 2.
2018. 11. 23. 17:14 21keruleti-hirhatar.hu
  Észrevétel - 1.
2018. 11. 23. 17:08 21keruleti-hirhatar.hu
  Kit érdekel?!
2018. 11. 23. 16:53 21keruleti-hirhatar.hu
  A KÉK – Csepelről, Csepelen (is)
2018. 11. 23. 15:33 21keruleti-hirhatar.hu
  Csepeli véradás
2018. 11. 23. 14:24 21keruleti-hirhatar.hu
  Tanuljon szakmát ingyen!
2018. 11. 21. 14:01 21keruleti-hirhatar.hu
  A lakáspiacról
2018. 11. 09. 23:20 21keruleti-hirhatar.hu
  Önkéntesen, önzetlenül...
2018. 11. 09. 22:19 21keruleti-hirhatar.hu
  Az adománybolt megnyitott
2018. 11. 06. 10:22 21keruleti-hirhatar.hu
  November 5., 11 órától nyitva: adománybolt Csepelen!
2018. 10. 30. 15:06 21keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport