XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Késelés Szigethalmon

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.07.21.
 Vasárnap
Ma Dániel napja van.
Holnap Magdolna napja lesz.
   EUR árfolyam
   391,11 Ft
   CHF árfolyam
   404,72 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 01. 05. 15:21     


Késelés Szigethalmon
Sportolók sérültek meg.

Több ember sérülésével járó tömegverekedés tört ki egy szigethalmi szórakozóhely előtt szilveszter éjjelén. Egy fiatalt emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vettek. A szigetszentmiklósi sportklub, a Sziget SC sportolója a szilveszteri szigethalmi verekedésben megsérült 19 éves birkózó - erősítette meg Joszkin János, a klub birkózó szakosztályának vezetőedzője az MTI-nek. A másik sérült az MTK 17 éves ökölvívója.

    

Az MTK ökölvívó-szakosztálya honlapján azt közölte, hogy egy, a klub kötelékébe tartozó sportoló szüleinek a vendéglátó-ipari helyiségében a szórakozó sportolókba belekötött egy másik társaság, a szóváltás vége késelés lett. A 17 éves támadó nyolcszor megszúrta az ökölvívót, akinek a nyaki artériája megsérült, egy másik szúrás pedig majdnem a szívburkát is átszakította. Az MTK Facebook-oldalán azt írták, hogy a verekedésben egy másik sportolójuk is megsérült.

Joszkin János elmondta, hogy bár egyik sportolótársa már volt benn a sérült birkózónál a kórházban, a 19 éves sportoló még nem látogatható.
    

A fővárosi Merényi Gusztáv Kórház tájékoztatása szerint a kedden kora reggel szúrt sebekkel hozzájuk szállított két fiatal közül a 19 éves birkózó hasfalán áthatolt a szúrás, emiatt "hasi feltárás történt", és a hasüregben szervsérüléseket is találtak. A sérült az intenzív osztályon van, állapota súlyos, életveszélyes.
    

A 17 éves ökölvívó testén számos, a fejet, a mellkast és a végtagokat érintő "szúrt sebzéseket" találtak, ezek izomsérüléseket okoztak, a testüregbe nem hatoltak be. A beteg sérüléseit műtőben látták el, a sérült jelenleg jó általános állapotban van, sérülése nyolc napon túl gyógyuló - közölte a kórház.
    

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint két férfi szúrt sérüléseket szenvedett szilveszter éjjelén egy szigethalmi szórakozóhelyen kitört verekedésben. Az egyik támadót, a 17 éves J. János helyi lakost már január elsején gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették, ellene emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás. A fiatalkorú elkövetőt csütörtökön a Budakörnyéki Járásbíróság harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte; a másik támadót jelenleg is keresi a rendőrség.


A Jobbik szerint a szilveszter éjjelén Szigethalmon történt késelés tulajdonképpen egy lincselési kísérlet volt, ami a "cigányterror legtipikusabb és legaljasabb" esete - mondta Mirkóczki Ádám pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki képviselő bejelentette, a Jobbik a közeljövőben demonstrációt szervez Szigethalomra, hogy megmutassák: a magyar társadalom nem fél és a Jobbik fellép a "cigánybűnözés" ellen.

    

A jobbikos politikus szerint felháborító volt a rendőri intézkedés a szilveszteri esetnél, hiszen az egyik áldozatot már akkor késelték meg, amikor egy rendőr már a helyszínen tartózkodott, aki azonban "a magyar áldozatokat vegzálta a cigánybűnözők helyett" és csak "hosszas győzködés után hívott erősítést". Mirkóczki Ádám szerint az is a magyar igazságszolgáltatást minősíti, hogy a 40 támadóból mindössze egyet állított elő a rendőrség.  Hangsúlyozta: a 2006-os zavargások idején Budapesten több tucat olyan embert állítottak elő, akik esetében az eljárás során a "pszichikai bűnsegédlet" elkövetését rótták fel. A Jobbik szerint a 40 fős cigány társaság minden tagjára is minimum igaz lenne akkor ez a tényállás.
   

 Mirkóczki Ádám leszögezte: ehhez hasonló esetek százával, sőt ezrével történnek Magyarországon, azonban az esetek többségében a megtámadott magyarok kihátrálnak a konfliktusból. Mikor viszont élsportolókkal történik ilyen, akik fel mernek lépni a cigánybűnözők ellen, akkor a támadók részéről előkerülnek a kések. A Jobbik szerint a mostani eset nagyon hasonlít a Marian Cozma veszprémi kézilabdázó halálához vezető 2009-es esethez. Mirkóczki Ádám pénteken kiemelte: ehhez az esethez az vezetett, hogy a "cigányság esetében 22 éve a jogokat a kötelességek elé helyezték". Hozzátette: 2012-ben több mint 20 százalékkal több gyilkosság történt Magyarországon, mint 2011-ben, vagyis a kormány intézkedései a három csapás, vagy a szigorúbb Btk. bevezetésével nem hoztak eredményt. A jobbikos politikus úgy fogalmazott, "igenis van rasszizmus ma Magyarországon, méghozzá a magyarok elleni rasszizmus a cigánybűnözők részéről".
   

 Éppen ezért a Jobbik egy új, "még radikálisabb, még szigorúbb" rendvédelmi koncepciót dolgoz ki, amelynek része lesz egy a cigánybűnözéssel foglalkozó speciális rendőri egység létrehozása, továbbá a cigány-magyar együttélést vizsgáló eseti parlamenti bizottság felállítása is.


A Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) elnöksége és "az egész MTK sportcsalád elfogadhatatlannak tartja és felháborodással, valamint szomorúsággal teli szívvel elutasítja" azokat a kijelentéseket, amelyek az MTK fiatal sportolójának tragédiájával kapcsolatban gyűlölködő, rasszista nézeteket fogalmaznak meg - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Deutsch Tamás elnök.

    

Az MTK vezetője, európai uniós parlamenti képviselő leszögezte: az MTK mindenkor elítélte és elítéli a gyűlölködés és gyűlöletkeltés minden formáját. Az MTK nevében Deutsch Tamás megköszönte az együttérzést. Hozzátette: "ugyanakkor szégyellje magát mindenki, aki egy 17 éves sportoló életveszélyes sebesülése kapcsán nem az együttérzés, hanem a gyalázatos cigányozás hangján szólalt meg". Az eset után több internetes fórumon is utaltak az elkövető származására.


A szigethalmi késelés csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottjának több ok miatt is inkább börtönbe, mint javító intézetbe kellene vonulnia az előzetes fogva tartás időtartamára, ezért nyújtottak be ügyészi fellebbezést a Budakörnyéki Járásbíróság döntése ellen - tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

   

 Kállai Gábor elmondta: a bíróság egyebek mellett J. János fiatal korára, illetve állítólagos betegségére tekintettel határozott úgy, hogy az emberölési kísérlet megalapozott gyanúja miatt eljárás alá vont fiatalember az előzetes letartóztatás idejére - egyelőre 30 napra - ne börtönbe, hanem javító intézetbe kerüljön.
    

A megyei főügyészség nem ért egyet a fenti érveléssel, ezért fellebbezett - tette hozzá a szóvivő. Mint mondta, J. János pár hónap múlva betölti a 18. évét, tehát kora nem indokolja, hogy túlságosan "félteni" kelljen őt a büntetés-végrehajtási intézetben elhelyezettektől.
    

A terhére rótt bűncselekmény súlya is ezt az érvet támasztja alá - magyarázta Kállai Gábor, kiemelve: J. János a főügyészség rendelkezésére álló információk szerint négyszer szúrt.
    

A gyanúsított esetleges betegségére való hivatkozásra reagálva az ügyészségi szóvivő úgy fogalmazott: a tököli börtönkórházban ugyanúgy megfelelően kezelhetnék J. Jánost, mint egy javító intézetben.
    

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szerint valótlanságokat állított Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő a szigethalmi késelés helyszínén történt rendőri intézkedésekkel kapcsolatban pénteki sajtótájékoztatóján.

    

A főkapitányság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: nem igaz, hogy az egyik áldozatot azután késelték volna meg, hogy a rendőrség a helyszínre érkezett.A PMRFK az ellenzéki politikus azon kijelentésére reagált így, amely szerint felháborító volt a rendőri intézkedés a szilveszteri esetnél. Az egyik áldozatot akkor késelték meg, amikor egy rendőr már a helyszínen tartózkodott, aki azonban "a magyar áldozatokat vegzálta a cigánybűnözők helyett", és csak "hosszas győzködés után hívott erősítést" - jelentette ki Mirkóczki Ádám. A képviselő a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az is a magyar igazságszolgáltatást minősíti, hogy a negyven támadó közül csak egyet állítottak elő.
    

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság leszögezte: a rendőri intézkedések bevezetése után a szórakozóhelyen támadás, atrocitás senkit nem ért, és valótlan az az állítás is, hogy az ott intézkedő rendőr csak hosszas győzködés után hívott volna erősítést. A valóság ezzel szemben az, hogy az intézkedést megfelelő létszámú rendőri erő hajtotta végre, a bűncselekmény ismertté válása után késedelem nélkül. A rendőrök elsődleges feladata az életmentés, a vagyonbiztonság fenntartása volt, miközben a sérültek orvosi ellátása folyamatosan zajlott - írták.
    

Hozzátették: a helyszínen csak egy 17 éves szigethalmi lakossal szemben merült fel bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja, őt őrizetbe vették, majd később a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Vele szemben a PMRFK bűnügyi osztálya emberölés kísérlete bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. Az ügy másik sértettjének a támadójára vonatkozóan a helyszínen adat nem merült fel, a támadó személyének azonosítása folyamatban van - olvasható a közleményben.
    

A tájékoztatás szerint a PMRFK Szigethalom térségében fokozott ellenőrzést tart, a konkrét ügyben pedig folyamatosan nyomoznak, tanúkat hallgatnak ki a körülmények pontos tisztázása és a bűncselekmény valamennyi elkövetőjének azonosítása érdekében.

 

A büntetőeljárásokat a jövőben sem sajtótájékoztatókon elhangzottakra alapozva, hanem az eljárásjogi szabályok előírásai szerint, a törvényesség messzemenő figyelembe vételével kívánja folytatni a rendőrség - szögezte le a PMRFK.

 

Forrás: mti.hu


További hírek

  A Hír TV-ből kirúgták, polgárőr lett Pálffy István
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Harmadával kevesebb orvosi ügyelet lesz Budapesten
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Tovább hízik Orbán apjának földbirtoka
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Pénzért erőszakolt erdei túrák
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Sziget – FutureGrounds: Gondolj a jövőre!
2024. 07. 18. 12:48 hirhatar.hu
  Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Kilép az MSZP-ből a második került újraválasztott polgármestere, Őrsi Gergely
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport