XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Kerüld a betegséget!

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.01.25.
 Szombat
Ma Pál napja van.
Holnap Vanda napja lesz.
   EUR árfolyam
   336,17 Ft
   CHF árfolyam
   313,77 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 03. 10. 10:38     


Kerüld a betegséget!
Kormányváltás nélkül nem lesz biztonság az egészségügyben!

A Csepeli Munkásotthon volt a helyszíne a demokratikus ellenzéki összefogás egészségügyi szakpolitikai fórumának. A nagyszámú közönséget dr. Szabó Szabolcs, az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP közös országgyűlési képviselőjelöltje köszöntötte. Dr. Szabó Szabolcs kifejtette, hogy az oktatás mellett az egészségügy az a terület, ami mindenkit érint, ezért tervezték meg a kampányukat oly módon, hogy a február közepén megrendezett oktatási fórum után ez alkalommal az egészségügyi ellátórendszer kerüljön a figyelem középpontjába. A csepeliek.blog.hu beszámolóját – melynek címe: Inkább ne legyél beteg! Biztonságot csak a kormányváltás hozhat a gyógyításban, az egészségügyben - mi is közreadjuk.

 

A fórum meghívott előadója dr. Falus Ferenc, egykori országos tiszti főorvos, egészségügyi szakpolitikus, az ellenzéki pártok közös egészségügyi programjának egyik szerzője volt.  Falus doktor részletesen kifejtette véleményét arról, hogy miért nem működik rendesen a jelenlegi ellátórendszer. Véleménye szerint az Orbán-kormány prioritásai között nem szerepel az egészségügy, amit jól mutat az otthoni pálinkafőzés engedélyezése, a dohánykereskedelem átszervezés, az egészségügyből történt hatalmas összegű forráskivonás, az ANTSZ szétzilálása, a gyógyszerár-támogatások összegének csökkentése. Az egészségügyi ellátás véleménye szerint jelenleg szervezetlen és nem hatékony: a legjobban képzett, nagy szaktudással rendelkező orvosokat nyugdíjba küldték, a térségi ellátás megszervezése ésszerűtlen beutalási rendszert követel meg, a várólisták nagyon hosszúra nyúltak, vagyis az Orbán-kormány által kidolgozott Semmelweis terv gyakorlatilag megbukott.

 

Falus Ferenc kiemelte, hogy jelenleg kevés magas színvonalú diagnosztikai eszköz van az országban (MR, CT), így a betegek csak későn jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz, ami végül sokkal költségesebbé teszi a kezelést. Az áldatlan állapotok miatt ráadásul nem csak a jelenlegi ellátás színvonala esett vissza, hanem az egészségügyi dolgozók külföldi munkavállalása miatt hosszú távon bizonytalanná vált annak jövője is. Az utóbbi években ugyanis sok magasan képzett szakorvos hagyta el az országot, így nehéz lesz biztosítani az új orvos generációk képzést. A jelenlegi helyzetben azt javasolta a rendezvényen részt vevőknek, hogy lehetőleg ne betegedjenek meg, mert nem biztos, hogy megfelelő ellátást kapnának.

 

A fórum vendége ezt követően kifejtette, hogy az ellenzéki pártok egészségpolitikusai tisztában vannak az ellátórendszer problémáival. Véleménye szerint már rövidtávon, egy-két éven belül is érezhető változást lehet elérni. Jelenleg a GDP-nek mindössze 4%-át fordítjuk az egészségügyre, ami tarthatatlan. Mindenképpen növelni kell a ráfordításokat, hogy csökkenteni lehessen a várólisták hosszát, melynek érdekében át kell alakítani a teljesítményvolumen korlát rendszerét is. Meg kell szüntetni azt a gyakorlatot is, hogy évente többször változik a támogatott gyógyszerek köre, mert az már a kezelés hatékonyságát is csökkenti.

 

Falus Ferenc kiemelt jelentőségűnek tartja, hogy az ellátás kapuját jelentős háziorvosi rendszer működési feltételeinek javítását. Véleménye szerint nem az a jó háziorvosi ellátás, ha érdemi vizsgálat és diagnózis nélkül gyorsan továbbküldik a betegeket a szakorvosokhoz. Az ellenzéki pártok elképzelése szerint megfelelően felszerelt, a jelenleginél több egészségügyi szakdolgozóval működő alapellátásra van szükség, melyhez biztosítani kell a forrásokat.

Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi ellátás színvonala önmagában, a ráfordított összeg növelésével nem fog javulni. 

 

Jobb szervezés, átgondolt irányítás kell. Olyan egészségügyi ellátórendszerre van szükség, amely lehetőleg megelőzi a betegségek kialakulását, de ha már megbetegedik valaki, akkor képes azt hatékonyan kezelni.

 

A fórum végén Falus Ferenc válaszolt a nézőtéren ülő vendégek által megfogalmazott kérdésekre is. Az egykori tiszti főorvos őszinte örömmel nyugtázta, hogy a közönség által megfogalmazott kérdések szakmai szempontból is kifejezetten fontos részleteket érintettek, így a fórum végén valódi szakmai véleménycsere alakulhatott ki. 

 

Forrás: csepeliek.blog.hu

 


További hírek

  Végre megérkezett a várva-várt fátyolmaszk!
2020. 01. 23. 17:41 21keruleti-hirhatar.hu
  Elhunyt Imre Erzsébet újságíró
2020. 01. 15. 00:22 21keruleti-hirhatar.hu
  A Mahart Container Center és a Csepeli Szabadkikötő
2020. 01. 01. 15:06 21keruleti-hirhatar.hu
  VÉRADÁS! VÉRADÁS!
2019. 12. 12. 12:57 21keruleti-hirhatar.hu
  Eldekázta magát Orbán kedvenc miniszternője – most ügynökmúltú apja miatt magyarázkodhat
2019. 11. 28. 11:55 hirhatar.hu
  Titkos szobát tartott fenn a hivatalában a volt ferencvárosi polgármester
2019. 11. 22. 14:55 hirhatar.hu
  Happy Dog kutyatáp
2019. 11. 21. 12:51 21keruleti-hirhatar.hu
  Válassz valami menőt a kamasz gyermekednek!
2019. 11. 21. 12:33 21keruleti-hirhatar.hu
  Volt öböl - nincs öböl...
2019. 11. 14. 19:29 21keruleti-hirhatar.hu
  Munka vagy ellehetetlenítés?!
2019. 11. 13. 21:23 21keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport