XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Kálvária a Csikó sétányon

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.01.29.
 Szerda
Ma Adél napja van.
Holnap Martina napja lesz.
   EUR árfolyam
   337,61 Ft
   CHF árfolyam
   314,79 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 04. 15:40     


Kálvária a Csikó sétányon
MUNKA ÉS EGYEZTETÉS HELYETT, HAZUDOZOTT ÉS FENYEGETŐZÖTT A FIDESZES ÖNKORMÁNYZAT.

Az önkormányzat Fideszes vezetésének négy év alatt erre nem volt ideje. Kizárólag hatalmi szóval, erővel próbálta rendezni a hatalommal rendezhetetlent. Képtelen volt az érintettekkel közösen gondolkodni, tárgyalni, együttműködni és a megoldásokat kimunkálni. 

Négy éven keresztül a politikai ellenfelei lejáratására irányuló folyamatos politikai kampányt csinált az ügyből, a közös megoldás, keresése helyett.

 

A CSIKÓ SÉTÁNYI ISKOLA KÁLVÁRIÁJA CSAK A SÉTÁNYOK LAKÓIVAL EGYÜTTMŰKÖDVE SZÜNTETHETŐ MEG

 

1) Csepelen 1990-ben 90.288 fő volt a lakónépesség. Ezen belül a 6-14 éves korosztályba tartozott 12.620 fő.(13,9%) Abban az esztendőben, a kerületben 19 általános iskola működött, amelyekben összesen 13.360 gyermek tanult. 
Az ezt követő nyolc év alatt azonban komoly demográfiai változások mentek végbe a kerületben. Sokan elköltöztek, ezért 1998-ban már 25,8 %-kal kevesebb volt a 6-14 éves korú gyermekek összlétszáma.
1990. év őszén, még 427 általános iskolai osztály indult a kerületben, de 1998-ban már csak 303 osztály indítására volt szükség. 
Ezek a változások felvetették az általános iskolák kihasználatlanságának a problémáját, és szükségessé vált néhány általános iskola bezárása.

 

2) 1997-ben Németh Szilárd jelenlegi polgármestert bízta meg az önkormányzat képviselő-testülete a kerület legnagyobb és legkorszerűbb iskolájának számító Csikó sétányi iskola igazgatói teendőinek az ellátásával, de Németh Szilárd egy éven belül lemondott, és sorsára hagyta az iskolát. 
Később, az iskola megmentése érdekében az önkormányzat vezetése tárgyalásokat kezdett a Kölcsey Ferenc Általános Iskola vezetőivel a Csikó sétányi iskolába való átköltözésről, ami sokkal jobb szakmai körülményeket biztosíthatott volna a kerület egyik legjobb iskolájának számító Kölcsey Iskola számára. Az iskola vezetése, tantestülete és a szülői munkaközösség azonban elutasította a költözést. 
Ezután az önkormányzat vezetése a csepeli Csete Balázs Általános Iskola áthelyezését kezdeményezte, de a kezdeti támogatás ellenére az iskola vezetése visszalépett a Csikó sétányi iskolába való költözéstől. 
Ezután hazai és nemzetközi megoldásokat keresett az akkori önkormányzat a létesítmény iskolaként történő további hasznosítása érdekében, de ezek a próbálkozások eredménytelenek maradtak, ezért 2003-ban – amikor az iskola kihasználtsága már 30 % alá csökkent - az önkormányzat bezárta az iskolát.

 

3) 2006-ban az IBIZA Kft. megvásárolt Fővárosi Fürdőigazgatóságtól a csepeli Kis-Duna partján egy területet amelyre lakóparkot akart építeni, de a választás időszakában ez az ügy a politika középpontjába került, és Csepeli Fidesz által támogatott környékbeli lakosságnak a lakópark-építés elleni tiltakozását figyelembe véve, az önkormányzat területcserére irányuló tárgyalásokat kezdett az IBIZA Kft-vel.
Az IBIZA Kft. hajlandóságot mutatott a Fürdőigazgatóságtól vásárolt terület cseréjére, de mivel az önkormányzat által felajánlott terület sokkal kisebb, és alacsonyabb értékű volt, mint az IBIZA Kft. csere területe. Felvetődött, hogy a bezárt, és évente 30-35 millió Ft őrzési és fenntartási költségű Csikó-sétányi iskolát is átadják az IBIZA. Kft.-nek. Terv szerint úgy, hogy az iskola lebontása után lakópark építésre rendelkezésre álló terület értékkülönbözeteként, az IBIZA Kft. 358 millió 536 ezer Ft-ot fizet a csepeli önkormányzatnak.

 

4.) A csereügyletet a 2007. január 23-án tartott testületi ülésen tárgyalta meg a csepeli önkormányzat képviselő-testülete. A testületi ülés jegyzőkönyve bizonyítja, hogy az évenkénti 30-35 millió Ft veszteséget termelő üres iskola cseréjével Németh Szilárd jelenlegi polgármester és fideszes társai is egyetértettek, és csak az iskoláért az önkormányzathoz befolyó 358 millió 536 ezer Ft felhasználásával kapcsolatban fogalmaztak meg elvárásokat. 
Így hozta meg a képviselő-testület a 20/2007.(I.23.) Kt határozatot, amelyben felhatalmazták Tóth Mihály polgármestert az ingatlancserével kapcsolatos szerződés aláírására.

 

5) Az IBIZA Kft. a csereügylettel megszerzett Csikó-sétányi iskola helyére lakóparkot akart építeni, de a Németh Szilárd jelenlegi polgármester Fideszes csapata által megszervezett lakossági tiltakozás miatt, a lakópark építésre irányuló szabályozási terv jóváhagyására sem kerülhetett sor.

 

6) 2010-ben a jelenlegi önkormányzati vezetés megszakította a tárgyalásokat az iskola tulajdonosával, majd a képviselőtestület Fideszes többsége olyan józan-ésszel felfoghatatlan határozatokat hozott, amelyek az időközben csődbe ment új tulajdonos számára teljesen elfogadhatatlanok voltak. Például egy forintos vételárat ajánlottak fel a jelenlegi tulajdonos által az önkormányzattól 358 millió 536 ezer Ft-ért megvásárolt Csikó-sétányi iskoláért. 
A karbantartás hiánya miatt, a bontásra ítélt mindössze 35 éves korszerű iskolaépület állaga folyamatosan romlik, különösen azóta, hogy a 2012. augusztus 27-én Németh Szilárd vezetésével tartott látványos helyszíni ellenőrzés után nem zárták be az iskola ajtóit. Ezután a nyitva hagyott ajtókat is ellopták és átjáró-házzá vált az épület egészen addig, amíg a közelmúltban faforgács lapokkal „betakarták” az iskola ajtó- és ablak nyílásait. 

 

7) A Csikó-sétányi iskola ügyét az elmúlt négy évben a Fideszes többségű önkormányzati vezetés szinte kizárólag a szocialista párt helyi szervezetének és képviselőinek lejáratására irányuló kampánycélokra használta fel, de semmi érdemi intézkedést nem tett a helyzet javítása érdekében.

 

8) Szerintem csak a jelenlegi tulajdonossal és a lakótelepen élő emberekkel közösen lehet megoldást találni. Az ingatlan visszavásárlása több százmillió forintba kerülne az önkormányzatnak, ráadásul az épület bontása további több százmillió forintot emésztene fel. Az iskola területére tervezett közpark létrehozása és fenntartása újabb százmillióval terhelné az önkormányzat költségvetését, ezért az iskola tulajdonosával és az itt lakókkal, valamint fejlesztéshez szükséges szakemberekkel kidolgozott mindenki számára elfogadható koncepció elfogadásával lehet elkerülni az értelmetlen kiadásokat. Az önkormányzat Fideszes vezetésének négy év alatt erre nem volt ideje. Kizárólag hatalmi szóval, erővel próbálta rendezni a hatalommal rendezhetetlent. Képtelen volt az érintettekkel közösen gondolkodni, tárgyalni, együttműködni és a megoldásokat kimunkálni. 

 

Négy éven keresztül a politikai ellenfelei lejáratására irányuló folyamatos politikai kampányt csinált az ügyből, a közös megoldás, keresése helyett.

 

Én, a választókörzet önkormányzati képviselő-jelöltjeként a megoldást akarom szolgálni. A körzet minden lakosának megelégedésére.

 

Dobák István önkormányzati képviselő (MSZP),
az Erdősor és a sétányok baloldali képviselőjelöltje /3. körzet/

 

Forrás: facebook.com


További hírek

  Végre megérkezett a várva-várt fátyolmaszk!
2020. 01. 23. 17:41 21keruleti-hirhatar.hu
  Elhunyt Imre Erzsébet újságíró
2020. 01. 15. 00:22 21keruleti-hirhatar.hu
  A Mahart Container Center és a Csepeli Szabadkikötő
2020. 01. 01. 15:06 21keruleti-hirhatar.hu
  VÉRADÁS! VÉRADÁS!
2019. 12. 12. 12:57 21keruleti-hirhatar.hu
  Eldekázta magát Orbán kedvenc miniszternője – most ügynökmúltú apja miatt magyarázkodhat
2019. 11. 28. 11:55 hirhatar.hu
  Titkos szobát tartott fenn a hivatalában a volt ferencvárosi polgármester
2019. 11. 22. 14:55 hirhatar.hu
  Happy Dog kutyatáp
2019. 11. 21. 12:51 21keruleti-hirhatar.hu
  Válassz valami menőt a kamasz gyermekednek!
2019. 11. 21. 12:33 21keruleti-hirhatar.hu
  Volt öböl - nincs öböl...
2019. 11. 14. 19:29 21keruleti-hirhatar.hu
  Munka vagy ellehetetlenítés?!
2019. 11. 13. 21:23 21keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport