XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Húsvéti receptek

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2018.12.11.
 Kedd
Ma Árpád napja van.
Holnap Gabriella napja lesz.
   EUR árfolyam
   323,44 Ft
   CHF árfolyam
   287,97 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2011. 04. 14. 23:50     


Húsvéti receptek
Sárga túró, kelt kalács, húsvéti reggeli

Sárga túró

Ezzel az étellel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találkoztam, s az itt olvasható két (sós és édes) recept az eredeti recept némileg módosított változata. Boldogult anyósom – Isten nyugosztalja – minden húsvétkor megalkotta sárgatúró költeményét, amelyet elkészülte után gondosan elrejtett a kamrában, hogy maradjon belőle hétfőre is, mikor jönnek majd a locsolók… Veje, lánya és a két fiú-unoka, azaz mi, igencsak imádtuk.

 

 

Hozzávalók:

 1 liter tej, 15 tojás, só, őrölt kömény, fehérbors, ételízesítő, fokhagyma, metélő hagyma.

 

 

Elkészítése:

a tejet felforraljuk, beleöntjük a jól felvert (én a gépi habverőre esküszöm) tojásokat, és folytonos keverés közben közepes tűzön együtt forraljuk. Beleteszünk 2 csapott evőkanál sót, 1 teáskanál őrölt köményt, 1 teáskanál fehérborsot, 1 teáskanál ételízesítőt, 1 fej apróra vágott fokhagymát. Amikor jól összesűrűsödik, beleöntünk 1 marék apróra vágott metélőhagymát (snidlinget), és levesszük a tűzről. Ezután formára vágott tüllzacskóba öntjük, fellógatjuk, és hagyjuk kicsöpögni 1 éjszakát.

Másnap szelhető, és olyan állagú lesz, mint a sajt.

E kifejezetten hagyományos húsvéti ételből – aki édesszájú – elkészítheti a másik változatot is, melyhez 1 liter tej, 10 tojás, 10 dkg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor és 10 dkg mazsola szükséges.

Ezt sem nehéz elkészíteni:

a hideg tejbe beleöntjük a felvert tojásokat, majd együtt melegítjük állandó keverés mellett. Amikor elkezd sűrűsödni, beletesszük a kristálycukrot, majd a vaníliás cukrot. Ha besűrűsödött, belekeverjük a mazsolát és levesszük a tűzről. A fentiek szerint leszűrjük, lecsöpögtetjük.

 

Húsvéti kelt kalács

Aki a kalácsot kedveli, rossz ember nem lehet, legfeljebb túlsúlyos. Tehát a fogyókúrázók inkább csak a készítésben, mint a kész mű elfogyasztásában jeleskedjenek!

 

 

Hozzávalók:

1 csomag szárított élesztő, 125 ml langyos tej, 80 g cukor, 500 g liszt, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 80 g sütőmargarin, só, 2 tojássárgája a kenéshez.

 

 

Elkészítése:

A szárított élesztőt a tejjel és 1 teáskanál cukorral csészében elkeverjük, és lefedve körülbelül 15 percig pihentetjük. A lisztet tálba szitáljuk, és mélyedést nyomunk a közepébe. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a tojásokat. A kisebb darabokra vágott margarint a liszthalom szélére rakjuk, majd rászórjuk a vaníliás cukrot és a sót. Az egészet kézzel sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. (A lustábbak a kenyérsütő gép  dagasztó programját használják, s ha a tészta kész, vegyék ki a gépből.) A tésztát 3 egyforma része osztjuk, és mindegyiket mintegy 60 cm hosszú rúddá formázzuk. A három rúdból copfot fonunk, majd koszorúvá alakítjuk. A két végét összenyomjuk. A koszorút kizsírozott sütőlemezre fektetjük, letakarjuk konyharuhával, és hozzávetőlegesen 20 percig kelesztjük. A sütőt 200 °C fokra felmelegítjük, s a koszorút körülbelül 30 perc alatt aranysárgára sütjük. 20 percnyi sütés után megkenjük a simára kevert tojássárgájával, majd készre sütjük. Végül kivesszük a sütőből, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat!

 

 

Húsvéti reggeli

Aki ezt megkóstolja, a jövőben már hagyományos ételként készíti majd a családban, mert annyira megkedveli.

Hozzávalók:

kenyérszeletek, 5 tojás, 3 decis konzerv sűritett tej (nem az édes kondenzált!), 1 pohár víz, 2 csésze (összesen fél liternyi) reszelt sajt, csipetnyi csili, 40 deka sonka, és/vagy kolbász, bacon szalonna, másfél kávéskanál mustár, 1 kiskanál só.

Elkészítés:

a kenyérszeleteket megfosztjuk héjuktól, s kibélelünk velük egy tepsit (jusson az oldalára is). Erre vagdalt kolbászt, sonkát, kipirított szalonnát, végül pedig reszelt sajtot szórunk. Aztán összekeverjük a tojásokat a

tejjel, a vízzel, a mustárral és a sóval. Az egészet ráöntjük a tepsibe helyezett dolgokra.

Lefedjük és betesszük éjszakára a hűtőszekrénybe. Reggel behelyezzük a forró sütőbe és szép pirosra sütjük. Aki még gazdagabban szeretné, tehet bele 10 deka párolt gombát és 2 aprózott zöldhagymát is. A diétázók hagyják el a kolbászt, sonkát, szalonnát, s csak a gombát, és a zöldhagymát használják.

Jó étvágyat kívánok!

Bárány Tibor


További hírek

  Észrevétel - 2.
2018. 11. 23. 17:14 21keruleti-hirhatar.hu
  Észrevétel - 1.
2018. 11. 23. 17:08 21keruleti-hirhatar.hu
  Kit érdekel?!
2018. 11. 23. 16:53 21keruleti-hirhatar.hu
  A KÉK – Csepelről, Csepelen (is)
2018. 11. 23. 15:33 21keruleti-hirhatar.hu
  Csepeli véradás
2018. 11. 23. 14:24 21keruleti-hirhatar.hu
  Tanuljon szakmát ingyen!
2018. 11. 21. 14:01 21keruleti-hirhatar.hu
  A lakáspiacról
2018. 11. 09. 23:20 21keruleti-hirhatar.hu
  Önkéntesen, önzetlenül...
2018. 11. 09. 22:19 21keruleti-hirhatar.hu
  Az adománybolt megnyitott
2018. 11. 06. 10:22 21keruleti-hirhatar.hu
  November 5., 11 órától nyitva: adománybolt Csepelen!
2018. 10. 30. 15:06 21keruleti-hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport