|
|
|
Tweet |
|
|
|
Sárga túró Ezzel az étellel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találkoztam, s az itt olvasható két (sós és édes) recept az eredeti recept némileg módosított változata. Boldogult anyósom – Isten nyugosztalja – minden húsvétkor megalkotta sárgatúró költeményét, amelyet elkészülte után gondosan elrejtett a kamrában, hogy maradjon belőle hétfőre is, mikor jönnek majd a locsolók… Veje, lánya és a két fiú-unoka, azaz mi, igencsak imádtuk.
Hozzávalók: 1 liter tej, 15 tojás, só, őrölt kömény, fehérbors, ételízesítő, fokhagyma, metélő hagyma.
Elkészítése: a tejet felforraljuk, beleöntjük a jól felvert (én a gépi habverőre esküszöm) tojásokat, és folytonos keverés közben közepes tűzön együtt forraljuk. Beleteszünk 2 csapott evőkanál sót, 1 teáskanál őrölt köményt, 1 teáskanál fehérborsot, 1 teáskanál ételízesítőt, 1 fej apróra vágott fokhagymát. Amikor jól összesűrűsödik, beleöntünk 1 marék apróra vágott metélőhagymát (snidlinget), és levesszük a tűzről. Ezután formára vágott tüllzacskóba öntjük, fellógatjuk, és hagyjuk kicsöpögni 1 éjszakát. Másnap szelhető, és olyan állagú lesz, mint a sajt. E kifejezetten hagyományos húsvéti ételből – aki édesszájú – elkészítheti a másik változatot is, melyhez 1 liter tej, 10 tojás, 10 dkg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor és 10 dkg mazsola szükséges. Ezt sem nehéz elkészíteni: a hideg tejbe beleöntjük a felvert tojásokat, majd együtt melegítjük állandó keverés mellett. Amikor elkezd sűrűsödni, beletesszük a kristálycukrot, majd a vaníliás cukrot. Ha besűrűsödött, belekeverjük a mazsolát és levesszük a tűzről. A fentiek szerint leszűrjük, lecsöpögtetjük.
Húsvéti kelt kalács Aki a kalácsot kedveli, rossz ember nem lehet, legfeljebb túlsúlyos. Tehát a fogyókúrázók inkább csak a készítésben, mint a kész mű elfogyasztásában jeleskedjenek!
Hozzávalók: 1 csomag szárított élesztő, 125 ml langyos tej, 80 g cukor, 500 g liszt, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 80 g sütőmargarin, só, 2 tojássárgája a kenéshez.
Elkészítése: A szárított élesztőt a tejjel és 1 teáskanál cukorral csészében elkeverjük, és lefedve körülbelül 15 percig pihentetjük. A lisztet tálba szitáljuk, és mélyedést nyomunk a közepébe. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a tojásokat. A kisebb darabokra vágott margarint a liszthalom szélére rakjuk, majd rászórjuk a vaníliás cukrot és a sót. Az egészet kézzel sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. (A lustábbak a kenyérsütő gép dagasztó programját használják, s ha a tészta kész, vegyék ki a gépből.) A tésztát 3 egyforma része osztjuk, és mindegyiket mintegy 60 cm hosszú rúddá formázzuk. A három rúdból copfot fonunk, majd koszorúvá alakítjuk. A két végét összenyomjuk. A koszorút kizsírozott sütőlemezre fektetjük, letakarjuk konyharuhával, és hozzávetőlegesen 20 percig kelesztjük. A sütőt 200 °C fokra felmelegítjük, s a koszorút körülbelül 30 perc alatt aranysárgára sütjük. 20 percnyi sütés után megkenjük a simára kevert tojássárgájával, majd készre sütjük. Végül kivesszük a sütőből, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat!
Húsvéti reggeli Aki ezt megkóstolja, a jövőben már hagyományos ételként készíti majd a családban, mert annyira megkedveli. Hozzávalók: kenyérszeletek, 5 tojás, 3 decis konzerv sűritett tej (nem az édes kondenzált!), 1 pohár víz, 2 csésze (összesen fél liternyi) reszelt sajt, csipetnyi csili, 40 deka sonka, és/vagy kolbász, bacon szalonna, másfél kávéskanál mustár, 1 kiskanál só. Elkészítés: a kenyérszeleteket megfosztjuk héjuktól, s kibélelünk velük egy tepsit (jusson az oldalára is). Erre vagdalt kolbászt, sonkát, kipirított szalonnát, végül pedig reszelt sajtot szórunk. Aztán összekeverjük a tojásokat a tejjel, a vízzel, a mustárral és a sóval. Az egészet ráöntjük a tepsibe helyezett dolgokra. Lefedjük és betesszük éjszakára a hűtőszekrénybe. Reggel behelyezzük a forró sütőbe és szép pirosra sütjük. Aki még gazdagabban szeretné, tehet bele 10 deka párolt gombát és 2 aprózott zöldhagymát is. A diétázók hagyják el a kolbászt, sonkát, szalonnát, s csak a gombát, és a zöldhagymát használják. Jó étvágyat kívánok! Bárány Tibor |
|
|
|