XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Hősök a játszótéren

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.06.19.
 Szerda
Ma Gyárfás napja van.
Holnap Rafael napja lesz.
   EUR árfolyam
   395,57 Ft
   CHF árfolyam
   416,5& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 07. 28. 10:51     


Hősök a játszótéren
A Vöröskereszt, mint a világ legnagyobb humanitárius szervezete ezen a nyáron is két fontos témával keresi fel a budapesti játszótereket, az újraélesztéssel és a veszélyhelyzeti ismertekkel. Az érdeklődést növelheti, hogy a résztvevők között sorsolás útján értékes nyereményeket oszt szét a Vöröskereszt. Csepelen az első ilyen alkalom július 26-án volt: ekkor a. Rákóczi kertben (1211 Budapest, Rákóczi tér 34.) délután 4 és 7 óra között várták az érdeklődőket. A második lehetőség ma lesz: július 28-án az Elefántos játszótér (1215 Budapest, Zsák Hugó u.) lesz a helyszín. Reméljük, az esős időjárás ellenére sokan lesznek délután négytől hétig...

A Vöröskereszt egyik alaptevékenysége az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, melyet a szervezet 2010-2020 időszakára vonatkozó stratégia is megerősít. Sokan nem ismerik fel az életmentő ismeretek hiányából fakadó veszélyt, így alapvető feladatunk az emberek érzékenyítése ezen a területen annak érdekében, hogy a bekövetkező balesetek, sérülések és rosszullétek esetén a jelenlévők bár laikusként, ám szakszerűen tudjanak segítséget nyújtani a szaksegítség megérkezéséig.

Elhivatottságunkat ezen a területen jól jelzi, hogy a Vöröskereszt Nemzeti Társaságai 190 országban évente mintegy 15 millió embert készítenek fel elsősegélynyújtásra, valamint számos társadalmi program keretén belül hívják fel a figyelmet ennek fontosságára. A sikeres érzékenyítéshez azonban új utakat kell keresnünk.

 

2015-ben kísérleti jelleggel, Játszótéri Hősök címmel új programot indított a Vöröskereszt Újbuda Önkormányzatának támogatásával. A cél alapvetően az volt, hogy az új ismeretekre leginkább fogékony fiatal korosztály számára saját mindennapos környezetükben adják át az elsősegélynyújtás fogásait, valamint a városi környezetben előforduló katasztrófákkal kapcsolatos általános magatartási szabályokat.

Természetesen a gyermekek vonatkozásában a száraz oktatási tananyaggal nehéz gyors eredményeket felmutatni, így az egyes helyszíneken az oktatás mellett a gyermekek arcfestésen és kreatív foglalkozáson vehettek részt, valamint partnercsapatunk jóvoltából egy igazi versenyautóba is beülhettek. Ezek mellett utókommunikációs célra a gyermekek egy 3,5×3,5 méteres molinón saját kézlenyomatukkal festették pirosra a keresztet „a gyermekek már tudnak újraéleszteni, és te?” felirat felett, melyet a program lezárulta után a XI. kerület 6 forgalmas csomópontján helyeztek el.

 

További ösztönzésképpen a partnerek segítségével nyereményjátékot is indítottak, melyen családi ebédet, belépőjegyeket a hungaroringi kamion Európa Bajnokságra, valamint élményautózást nyerhettek a résztvevők.

Az elmúlt évben 461 gyermek sajátította el az ismereteket, vált Játszótéri Hőssé. A rendezvények során a gyermekek révén a szülőket is elértük, így a gyakorlatban családok számára biztosították a lehetőséget az elsősegélynyújtás elsajátítására.

A főváros területén 12 alkalommal 12 különböző helyszínen, játszótértől függően 40-80 gyermek megtanítása az újraélesztés folyamatára, valamint a lakossági veszélyhelyzeti ismeretekre a gyermek felkészítő füzet segítségével, továbbá 1 darab 1,5×1,5×1,5 méteres kereszt formájú installáció elkészítése az utókommunikációhoz.

 

A program 8×4 méteres pavilonban kerül lebonyolításra, melyben a gyermekhez igazított környezetet alakítanak ki.

Elsősegélynyújtás

A gyermekek AMBU fantom segítségével sajátíthatják el az újraélesztés folyamatát, a vérzéssel járó sérülések ellátását, valamint a csonttöréssel kapcsolatos teendőket. A cél az érzékenyítés, nyilván nem várható el 3-10 éves gyermekektől a tökéletes ellátás.

Veszélyhelyzeti ismeretek

A felkésztő füzet tematikája szerint (lakástűz, szén-monoxid, árvíz, vihar), melyet a gyermekek a program után magukkal vihetnek.

Arcfestés/kreatív foglalkozás

Pihenőállomás a gyermekeknek az Ifjúsági Vöröskereszt segítségével.

Installációkészítés

A gyermekek piros kreppapír galacsinokat ragasztanak egy kereszt alakú vázra, mely végeredményben egy 1,5 méteres Vöröskeresztet fog formázni. 

Versenyautó-bemutató

A játszótér adottságainak függvényében az újraélesztést elsajátító gyermekek beleülhetnek a Carcolor Motorsport Suzuki Swift típusú gyorsasági szakági versenyautójába és/vagy a Terepes Csajok Mitsubishi Pajero típusú tereprally autójába.

Tombola

A résztvevők között sorsolás útján értékes nyereményeket sorsolunk ki, két szinten. A helyi támogatók a kerületi résztvevők, a megyei támogatók az összes résztvevő számára ajánlanak fel nyereményeket. Minden kerületben a második helyszínen kerül sor a helyi sorsolásra, majd az utolsó budapesti helyszínen sorsoljuk ki a nagyobb nyereményeket. A Carcolor Motorsport élményautózást ajánlott fel, továbbá egy családi boxutca látogatást a szeptemberi Hungaroring-i Kamion Európa Bajnokság futamára, valamint a Szatyor Bár és Galéria egy 15 000 Ft értékű családi ebédet. A résztvevők között további kisebb tárgynyeremények kerülnek kiosztásra.


Együttműködők

Kerületi  Önkormányzatok

A kerületi önkormányzatok elvi és kommunikációs támogatást nyújtanak a program megvalósításához, lévén a kerület vezetése más területen is elhivatott a kerületben élők életminőségének javításában. Természetesen a lehető legnagyobb célközönség eléréséhez is szükség van az Önkormányzat, illetve annak érintett osztályainak együttműködésére.

Carcolor Motorsport

Partnercsapatunk biztosítja a gyermekek számára a versenyautó-bemutatót, valamint a tombolán nyerhető élményautózást is.

Szatyor Bár és Galéria

Az étterem korábban is támogatta rendezvényeinket, ezúttal egy 15 000 Ft értékű családi ebédet ajánlott fel az újraélesztést elsajátító gyermekek részére, melyet tombolán sorsolunk ki.

 

Helyszínek és dátumok

2016. július 6. szerda - III. kerület – Zsirai Mihály

2016. július 11. hétfő – XI. kerület – Regős köz

2016. július 13. szerda – III. kerület Vérmező

2016. július 14. csütörtök – III. kerület – Hímző utca

2016. július 18. hétfő – XVIII. kerület– Lakatos lktp.

2016. július 19. kedd – XI. kerület – Bikás domb

2016. július 20. szerda – XVIII. kerület – Alacskai lktp.

2016. július 25. hétfő – II. kerület – Vérhalom

2016. július 26. kedd – XXI. kerület – Rákóczi kert

2016. július 28. csütörtök – XXI. kerület – Zsák Hugó u. Elefántos játszótér

 

A program eredményes, ha minden helyszínen legalább 40 fő sajátítja el az újraélesztési és veszélyhelyzeti ismereteket, valamint az elkészült installáció legalább 6 héten keresztül megtekinthető a kerületek különböző pontjain.

 

További információ:


Mészárosné Szilágyi Ágnes

kerületi szervező

Magyar Vöröskereszt Budapest XXI. kerületi szervezete

+36 70 933 8352

szilagyiagnes@voroskeresztbp.hu


Forrás: voroskeresztbp.hu

Foto: hirmagazin.eu


További hírek

  Rónai Egon elismerte, hogy hibázott a Magyar Péter interjúval
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Magyar Péter: a Tisza Párt készen áll az előrehozott választásokra is
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Várkonyi Andrea a Mészáros Alapítvány kuratóriumának új elnöke
2024. 06. 18. 14:16 hirhatar.hu
  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport