XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Híd - októberig

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.06.16.
 Vasárnap
Ma Jusztin napja van.
Holnap Laura napja lesz.
   EUR árfolyam
   397,66 Ft
   CHF árfolyam
   416,86 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 05. 18:32     


Híd - októberig
A száz éves (?) Réti Pál Fotóklub kiállítása.

Október másodikáig tekinthető meg az idén 86 éves (vagy talán 100 évnél is idősebb?) Réti Pál Fotóklub „A HÍD” című kiállítása a Csepeli Munkásotthonban, a Galéria 21 kiállító-teremben. A kiállítást szeptember 4-én Borbély Lénárd alpolgármester nyitotta meg.

 

Szegedi Péter, a Galéria21 vezetője köszöntötte a kiállítás-megnyitó vendégeit, majd Tímár Ádám, az Egressy Béni Zeneiskola diákja gitáron játszott (s a rendezvény záró akkordjait is tőle hallhattuk).

 

Majd Darvasi Ilona igazgató üdvözölte a megjelenteket, köztük az önkormányzat tisztségviselőit.

 

Borbély Lénárd megnyitójában hangsúlyozta: olyan civil szervezet rendez most tárlatot, amely valódi, érték alapon működő, alulról szerveződő egyesület, amely kézzelfogható dolgokat produkál, azaz jelen esetben képeket akaszt fel a falra. A Réti Pál Fotóklub olyan civil szervezet, amely – a kiállítás címéhez kapcsolódva – híd szerepet is betölt, hiszen sokféle ember megtalálható tagjai között, mindenféle gondolkodású ember, s ez így van jól, mert van egy dolog, amit mindannyian szeretnek, s ez a fotózás, ez az ami összekapcsolja őket.

Megtekintve a képeket azt mondhatom – folytatta az alpolgármester – nagyon érdekes a kiállítás: színes és ötletes képeket láthatunk az egyszerű hidaktól az aktképekig. Vannak a képek között csepeli vonatkozásúak is, természetesen: a Kis-Duna parti fahíd is szerepel több változatban, felújítás előtt, közben és felújított állapotban is.

A 85 éves múlt jelent valamit, éppen ezért a Réti Pál Fotóklub 85 esztendős évfordulóján megjelent kiadványt az önkormányzat nagy örömmel támogatta. Befejezésül az alpolgármester még hosszú, tevékeny alkotói munkát kívánt a klub tagjainak, egyetértésben, függetlenül attól, hogy ki mit gondol a világról.

 

Lengyel Géza költő, a Csepeli Munkásotthonban 52 éve működő Tamási Lajos Olvasó Munkás Klub vezetője egy versét olvasta fel, melynek „Budapest” volt a címe (a tárlaton látható munkák nagy része is Budapesten készült), hiszen a főváros története is egy híd, amely évszázadokat köt össze.

 

Oberlander Sándor, a Réti Pál fotóklub nevében szeretettel köszöntötte a klub támogatóit, elsősorban Darvasi Ilonát , a Csepeli Munkásotthon Kulturális központ igazgatóját, az önkormányzat részéről a két alpolgármestert, Borbély Lénárdot és Ábel Attilát. Tisztelettel köszöntötte a kiállítás vendégeit is, köztük kiemelt figyelemmel a díszvendégeket: Stemmer Teréziát és férjét Benkő Imrét.

Ők különleges alkalomból jöttek el – Stemmer Terézia egy levelében, majd a Hírkomp újság vele készített riportjában is megkérdőjelezte a Réti Pál Fotóklub 85 éves múltját, s azt állítja (s ezt édesapja fotóival bizonyítja is), a fotóklub ennél sokkal öregebb, akár 100 évnél is idősebb lehet!

Terézia édesapja, Stemmer Ferenc 1895. január 29-én született a hajdani Torontál vármegye Jabuka községében. Már 17 éves korában érdeklődött a fotózás iránt és készített felvételeket is. Feltehetőleg társaival együtt már akkor megalapították a mai fotókör kezdeményeit. Ezt bizonyítja az 1912-ben létrehozott csepeli szikratávíró irodájában készített felvétele. Katonaként is fotózott: az első világháborúból küldött haza katonaképeket – ezek a felvételek 1916-ban készültek (a hátoldalon szereplő feliratok is tanúsítják). E képek nagy része a Hadtörténeti Múzeum tulajdonában van.

A következő kiállításon, melyet a Csepeli Munkásotthon rendez az Első Világháborúra emlékezve, elképzelhető, hogy Stemmer Ferenc fotóit is be lehet majd mutatni. Ugyanúgy, mint ahogy A HÍD kiállításon is szerepel Stemmer Ferenc egy felvétele – mindjárt ezzel kezdődik a kiállítás -, amely kapcsolódik a hidakhoz: 1936-ban a Gellért-hegy tetejéről fotózta a fővárosi dunai hidakat. (Egy kis technikai beavatkozás azért szükséges volt. A digitalizálás alkalmával némileg javítottunk a régi, levelezőlap nagyságú, megfakult papírkép minőségén, hogy élvezhetőbb legyen a látvány.)

A fotóklubunk téli, karácsony előtti kiállításán egy falfelületet szeretnénk szentelni Stemmer Ferenc emlékének, archív fotóinak nagyításával mutatnánk be hajdani munkásságát. Ezzel is emlékezünk arra a fotósra, aki klubunk történetének kezdetét jelentette. Ugyan a száz éves múltnak nincs írásos bizonyítéka, de 1940-ben, a Fotószemlében már olvashattunk arról, hogy Stemmer Ferenc valóban a fotólabort vezette, és az akkor már javában működő fotóklub szertárosa volt.

 

A megnyitó után a klub frissitőre és süteményre látta vendégül a megjelenteket.

(Tekintse meg az eseményen készült képeinket Galériánkban.)

 

21. kerületi Hírhatár Online


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból a Szigeten
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Azahriah egy Fidesz-influenszer szemével
2024. 05. 31. 10:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport