XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Harminc éves a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.06.16.
 Vasárnap
Ma Jusztin napja van.
Holnap Laura napja lesz.
   EUR árfolyam
   397,66 Ft
   CHF árfolyam
   416,86 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 12. 23. 15:26     


Harminc éves a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény
A Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület nyílt levele Csepel polgármesteréhez és önkormányzatához.

Tisztelt Képviselő-testület, Tisztelt Polgármester Úr!

A 2017. esztendőben bekövetkező fontos csepeli évfordulók miatt keressük fel Önöket a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület nevében.
Mielőtt azonban rátérnénk a jövő esztendőre, előbb még megemlékezünk egy idei évfordulóról.

 

2016-ban volt harminc éve, hogy negyedszázados erőfeszítésünk eredményeként megalapítottuk és megnyitottuk rangjához méltó helyen, a Szent Imre téren, a Csepeli Helytörténeti Gyüjteményt, melyet szocialista elődeik – a növelendő bürokráciának helyt adva – a kies Királyerdőbe telepítettek.

 

Innen Önök bennünket - az intézményt létrehozó és működtető egyesületet - az utcára száműztek, dokumentációnknak csak az udvari féltető alatt találtak helyet.
Törvényesen bejegyzett székhelyünkről való kilakoltatásunkra nem adtunk okot. Nem vállaltunk politikai szerepet, egyetlen párt szolgálatába sem szegődtünk. Az Önökébe sem! Talán ezért is jutottunk – több mint fél évszázada eredményesen működő, független civil egyesületként - erre a sorsra.

 

Egyesületünk szerteágazó tevékenységéből csak néhány példát említünk: kezdeményezésünk nyomán került Nepomuki Szent János szobra az ipari övezetből a Szent Imre térre 1973-ban; mi állítottuk a Csepeli Temetőben a Mindenki Keresztjét; mi kezdeményeztük a Tamariska-domb és a Kis-Duna Öböl védetté nyilvánítását; vezető szerepet töltöttünk be a millecentenáriumi évfordulós ünnepségek lebonyolításában, és az 1838-as csepeli árvíz évfordulójának megünneplésében.
Emlékművek és emléktáblák állítását kezdeményeztük, avatásukban közreműködtünk. Folyamatosan kutatjuk lakóhelyünk gazdag múltját, kiállításokon, előadásokon, helyi és országos kiadványokban tesszük közzé kutatási eredményeinket.
Szívügyünk természeti értékeink védelme, lakókörnyezetünk értékeinek megőrzése, Csepel hírnevének növelése.

 

A jövő évben, 2017-ben, lesz - történetileg hitelesen igazolhatóan – Csepel törökdúlást követő újjászületésének háromszázadik évfordulója.

1712. július 18.-án, Savoyai Jenő herceg megbízásából, Csepel falu újratelepítésére vonatkozó, fontos úrbéri szerződést szövegeztek meg, melyet azonban csak öt év múlva követett a betelepülés. Ennek korábbi megtörténtére vonatkozó, hiteles dokumentumot az elmúlt évszázadok alatt senki sem talált.
Az 1715. évi országos összeírásban nem szerepelt Csepel.

 

Viszont az 1720-as összeírás szerint a faluban 19 család élt, a dokumentum „lakói csak három éve kezdtek betelepülni e helyen” megállapítást tartalmazza.
„Eszerint a község csak három évvel ezelőtt, tehát 1717-ben /és nem 1712-ben/ települt meg.” - írta Kubinyi András akadémikus, a középkori történelem és régészet kiemelkedő, iskolateremtő alakja, Csepel népessége a XVIII. században és a XIX.század első felében című művében, 1959-ben.
Ennek ellentmondó adattal semmilyen korábbi és későbbi, szakszerű, hiteles történeti tanulmányban, de - egy kivételtől eltekintve - ismeretterjesztő írásban sem találkoztunk.

 

Önök hitelt adtak annak a tévedésekkel, feltételezésekkel kreált, Csepel történetére vonatkozó, valótlan állításokat tartalmazó írásnak, mely szerint az 1712-es év az újjátelepülés éve volt. Ezért öt évvel korábban, a lakosságot megtévesztve ünnepelték a hamis, kitalált évfordulót.
Most, a jövő évben beismerhetik megtévesztésük miatti tévedésüket, és tényleg hitelesen ünnepelhetik meg a háromszáz éve megújult Csepelt.

 

Mi megünnepeljük!

 

Jövőre lesz száz éve, hogy 1917. június 17-én megnyílt a rendőrség csepeli kirendeltsége. A testület működésről, a közrend védelméről megemlékezést tervezünk és könyvet jelentetünk meg.

Szinten száz éve, 1917-ben kezdte meg csepeli tevékenységét az azt követő közel három évtized helytörténetének két, meghatározó, fontos – konzervatív - személyisége: Dr. Koncz János községi főjegyző és Róbl János római katolikus plébános.

Mindhárom évfordulóról való megemlékezést Önöknek is javasoljuk.

 

Együttműködésünket, amely nem miattunk szakadt meg öt évvel ezelőtt - bár nem számítunk annak elfogadására –, ezennel újra felajánljuk Önöknek.

 

A Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület tagsága nevében békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és boldog, eredményes újesztendőt kívánunk Önöknek és Csepel lakosságának.

 

Csepel, 2016. december 19.

 

Üdvözlettel:

 

Zémann István
titkár

 

Dr.Bolla Dezső
elnök

 

Forrás: http://cshve.hu/?q=node/67


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból a Szigeten
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Azahriah egy Fidesz-influenszer szemével
2024. 05. 31. 10:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport