XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Hagyjuk őket dolgozni!

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.10.22.
 Kedd
Ma Előd napja van.
Holnap Gyöngyi napja lesz.
   EUR árfolyam
   330,39 Ft
   CHF árfolyam
   300,49 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 11. 23. 10:53     


Hagyjuk őket dolgozni!
Civilek és az önkormányzat.

A 2010 és 2014 közötti négy esztendő önkormányzati történései is azt bizonyítják, hogy eredményesebb és hatékonyabb lehetne Csepel, ha a térségben működő civil szellemi tőkét és aktivitást az önkormányzat behívná (beengedné) a városi döntések rendszerébe, és intézményesen is biztosítaná a társadalmi párbeszéd erőterét. Az együttműködés módszeréről - egy szeptember végi tanácskozáson - már kifejtette véleményét Lotz Károly, Csepel díszpolgára, az OECD korábbi magyarországi nagykövete, volt miniszter; Kuti Éva nonprofit szakterületi kutató (aki korábban az Általános Vállalkozási Főiskola tanára volt), Horváth Gyula, a korábbi önkormányzat civil ügyekért is felelős vezetője, és Kulinyi Márton szakértő.

Ezúttal Kiss Imre, a Csepel SC egykori elnöke összegzi tapasztalatait, gondolatait a civilek helyzetéről.

 

 

A Csepel Sport Club elnöke voltam 15 éven keresztül, s a Sportegyesületek Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke vagyok. A Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke voltam 12 éven keresztül.

 

Azért említettem ezeket, - nem dicsekedni akartam –, hogy utaljak rá: rálátásom van a civil szervezetek működésére, hisz végig civil szervezetekkel működtem együtt.

 

Két fontos dolgot szeretnék megemlíteni a civil szervezetek és az önkormányzat együttműködése kapcsán.

Az egyik: a fogadókészség! Hiába akar a civil szervezet dolgozni, hiába vannak jó szándékú baráti társaságok egy témához kapcsolódó érdeklődéssel, időnként tudományos igényességgel, ha nincs fogadókészség a hatalom részéről!

A másik: a kirekesztés! Normális helyen a civil szervezetekkel kapcsolatban szóba sem kerül a politika! A szakmát kell figyelembe venni! Az elképzelhetetlen – de, hát megtörtént – ami itt most Csepelen van! Az önkormányzat a tőlük eltérően gondolkodókkal egyszerűen nem hajlandó szóba állni! Ez lehetetlen! Nem adnak a véleményükre, miközben ők lényegesen kevesebb tapasztalattal, tudással, gyakorlattal rendelkeznek! Nem lehet a civileket így lenézni!

 

Ha ez így működik, akkor ez a közösség, amelyben itt élünk, borzalmasan sokat gyengül…

Ha összefognánk és közösen dolgoznánk, megsokszorozhatnánk erőinket!

 

Ez a kapcsolat úgy működne jól, ha az új önkormányzat programjából kiválasztanák a – széles tömegek érdeklődésére számot tartó – lényegesebb pontokat, témákat, s azok közé a civil embereket, szervezeteket összehozni. Például mérnököknek meghirdetni beszélgetéssorozatot, amelyben előkerülhet húsz-harminc tapasztalt ember, akiknek a véleményére érdemes odafigyelni: ha csak néhány ötlettel rukkolnak elő, akkor is.

 

Tehát az önkormányzatnak kellene döntéseket hozni, melyek azok a területek, ahol be kívánják vonni a civileket a munkába.

 

Itt van például ez az átkozott gerincút (polgári nevén: Teller Ede út). Annak idején arról volt népszavazás, kiváljunk-e a fővárosból? Demszky akkor megígérte – a kutyafáját neki -, hogy meglesz az egész. Az ígéretének egy kisebb részét betartotta, csak jóval később…

Tehát ezt sokkal hamarébb meg kellett volna csinálni!

Ám, amikor átadták, felavatták a gerincutat Tarlós István főpolgármesterrel, az akkori polgármesterünk, Németh Szilárd nem állt ki amellett, hogy azonnal kezdődjön el a gerincút további szakaszainak a tervezése. Nem mondta, hogy üljünk le Szigetszentmiklóssal, Halásztelekkel, Pest megyével! Itt szakmai-közlekedési együttműködésről van szó, ebbe nem kell belekeverni a politikát! Ez a lakosság érdeke! S ez erősebb érv, mint, hogy két-három politikus tud-e együttműködni, vagy nem…

 

Tehát, ha az önkormányzat eldöntötte a témákat, ki lehet szélesíteni a hátteret: több ember többet is tud. Aztán vezetőket a team-ekhez, és hagyni őket dolgozni!


További hírek

  Forradalmi séta Eörsi Lászlóval
2019. 10. 19. 14:33 21keruleti-hirhatar.hu
  Halász Imre (1938-2019)
2019. 10. 17. 19:10 21keruleti-hirhatar.hu
  Ha ősz, akkor véradás!
2019. 10. 11. 09:58 21keruleti-hirhatar.hu
  Csepel közigazgatási változásai, fejlődése
2019. 09. 26. 10:41 21keruleti-hirhatar.hu
  Utazási élményeink
2019. 09. 05. 15:22 21keruleti-hirhatar.hu
  Milyen tokot tervezzünk Apple iPhone 6S-re?
2019. 08. 21. 22:18 21keruleti-hirhatar.hu
  Szeptember 6-án is: van egy órád?...
2019. 08. 07. 14:06 21keruleti-hirhatar.hu
  Nyári véradási akció!
2019. 07. 04. 10:46 21keruleti-hirhatar.hu
  Ingyenes felnőttképzés Csillagtelepen
2019. 06. 18. 12:43 21keruleti-hirhatar.hu
  Iparitanuló képzés Csepelen
2019. 05. 20. 21:42 21keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport