XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Hagyjuk őket dolgozni!

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.07.12.
 Vasárnap
Ma Izabella napja van.
Holnap Jenő napja lesz.
   EUR árfolyam
   353,73 Ft
   CHF árfolyam
   332,79 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 11. 23. 10:53     


Hagyjuk őket dolgozni!
Civilek és az önkormányzat.

A 2010 és 2014 közötti négy esztendő önkormányzati történései is azt bizonyítják, hogy eredményesebb és hatékonyabb lehetne Csepel, ha a térségben működő civil szellemi tőkét és aktivitást az önkormányzat behívná (beengedné) a városi döntések rendszerébe, és intézményesen is biztosítaná a társadalmi párbeszéd erőterét. Az együttműködés módszeréről - egy szeptember végi tanácskozáson - már kifejtette véleményét Lotz Károly, Csepel díszpolgára, az OECD korábbi magyarországi nagykövete, volt miniszter; Kuti Éva nonprofit szakterületi kutató (aki korábban az Általános Vállalkozási Főiskola tanára volt), Horváth Gyula, a korábbi önkormányzat civil ügyekért is felelős vezetője, és Kulinyi Márton szakértő.

Ezúttal Kiss Imre, a Csepel SC egykori elnöke összegzi tapasztalatait, gondolatait a civilek helyzetéről.

 

 

A Csepel Sport Club elnöke voltam 15 éven keresztül, s a Sportegyesületek Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke vagyok. A Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke voltam 12 éven keresztül.

 

Azért említettem ezeket, - nem dicsekedni akartam –, hogy utaljak rá: rálátásom van a civil szervezetek működésére, hisz végig civil szervezetekkel működtem együtt.

 

Két fontos dolgot szeretnék megemlíteni a civil szervezetek és az önkormányzat együttműködése kapcsán.

Az egyik: a fogadókészség! Hiába akar a civil szervezet dolgozni, hiába vannak jó szándékú baráti társaságok egy témához kapcsolódó érdeklődéssel, időnként tudományos igényességgel, ha nincs fogadókészség a hatalom részéről!

A másik: a kirekesztés! Normális helyen a civil szervezetekkel kapcsolatban szóba sem kerül a politika! A szakmát kell figyelembe venni! Az elképzelhetetlen – de, hát megtörtént – ami itt most Csepelen van! Az önkormányzat a tőlük eltérően gondolkodókkal egyszerűen nem hajlandó szóba állni! Ez lehetetlen! Nem adnak a véleményükre, miközben ők lényegesen kevesebb tapasztalattal, tudással, gyakorlattal rendelkeznek! Nem lehet a civileket így lenézni!

 

Ha ez így működik, akkor ez a közösség, amelyben itt élünk, borzalmasan sokat gyengül…

Ha összefognánk és közösen dolgoznánk, megsokszorozhatnánk erőinket!

 

Ez a kapcsolat úgy működne jól, ha az új önkormányzat programjából kiválasztanák a – széles tömegek érdeklődésére számot tartó – lényegesebb pontokat, témákat, s azok közé a civil embereket, szervezeteket összehozni. Például mérnököknek meghirdetni beszélgetéssorozatot, amelyben előkerülhet húsz-harminc tapasztalt ember, akiknek a véleményére érdemes odafigyelni: ha csak néhány ötlettel rukkolnak elő, akkor is.

 

Tehát az önkormányzatnak kellene döntéseket hozni, melyek azok a területek, ahol be kívánják vonni a civileket a munkába.

 

Itt van például ez az átkozott gerincút (polgári nevén: Teller Ede út). Annak idején arról volt népszavazás, kiváljunk-e a fővárosból? Demszky akkor megígérte – a kutyafáját neki -, hogy meglesz az egész. Az ígéretének egy kisebb részét betartotta, csak jóval később…

Tehát ezt sokkal hamarébb meg kellett volna csinálni!

Ám, amikor átadták, felavatták a gerincutat Tarlós István főpolgármesterrel, az akkori polgármesterünk, Németh Szilárd nem állt ki amellett, hogy azonnal kezdődjön el a gerincút további szakaszainak a tervezése. Nem mondta, hogy üljünk le Szigetszentmiklóssal, Halásztelekkel, Pest megyével! Itt szakmai-közlekedési együttműködésről van szó, ebbe nem kell belekeverni a politikát! Ez a lakosság érdeke! S ez erősebb érv, mint, hogy két-három politikus tud-e együttműködni, vagy nem…

 

Tehát, ha az önkormányzat eldöntötte a témákat, ki lehet szélesíteni a hátteret: több ember többet is tud. Aztán vezetőket a team-ekhez, és hagyni őket dolgozni!


További hírek

  Osztálykirándulás helyett perre mennek a pécsi gimnazisták
2020. 07. 08. 17:54 hirhatar.hu
  Zsinagógában került hálatáblára Orbán Viktor neve
2020. 07. 07. 18:02 hirhatar.hu
  615 milliót adott a kormány a ciszterci rend siófoki apartmanházára
2020. 07. 07. 18:00 hirhatar.hu
  Nem megy börtönbe a fideszes pedofil ex-diplomata
2020. 07. 06. 19:53 hirhatar.hu
  Félmilliárd forint közpénzt kap a Kurultáj nevű ősmagyar revü
2020. 07. 05. 17:38 hirhatar.hu
  Lesz baj: Nem taxizhat, akinek priusza van
2020. 07. 03. 19:58 hirhatar.hu
  Szikora Róbert szereti Orbán Viktort – nem kicsit, de nagyon
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Elárverezték a „vasalódeszkás” tanár híres szemléltetőeszközét
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Plusz 20 milliárdot kap kormánypropagandára a köztévé
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu
  109 millió forintot hozott az 52 milliárdból épült állami tesztpálya
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport