XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Fel kellene mérni a lehetőségeket

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.10.01.
 Csütörtök
Ma Malvin napja van.
Holnap Petra napja lesz.
   EUR árfolyam
   364,65 Ft
   CHF árfolyam
   337,31 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 12. 01. 04:13     


Fel kellene mérni a lehetőségeket
Mit kérnek a civilek, és mit tudnak adni?

A 2010 és 2014 közötti négy esztendő önkormányzati történései is azt bizonyítják, hogy eredményesebb és hatékonyabb lehetne Csepel, ha a térségben működő civil szellemi tőkét és aktivitást az önkormányzat behívná (beengedné) a városi döntések rendszerébe, és intézményesen is biztosítaná a társadalmi párbeszéd erőterét. Az együttműködés módszeréről - egy szeptember végi tanácskozáson - már kifejtette véleményét Lotz Károly, Csepel díszpolgára, az OECD korábbi magyarországi nagykövete, volt miniszter; Kuti Éva nonprofit szakterületi kutató (aki korábban az Általános Vállalkozási Főiskola tanára volt), Horváth Gyula, a korábbi önkormányzat civil ügyekért is felelős vezetője, és Kulinyi Márton szakértő.

 

Ezúttal (mások mellett) Zólyominé Kovács Ildikó, - a jelenleg nem működő – Csepeli Magyar-Finn Baráti Kör Egyesület képviseletében szólt hozzá. 

 

Vettem a bátorságot és megkérdezem: ha a szakmaiság mentén gondolkodunk a civilek működéséről és az önkormányzattal való együttműködésről, akkor egy olyan picurka egyesület, mint a mienk, hogyan kaphat megfelelő fórumot, lehetőséget a megnyilvánulásra? Van-e, lesz-e lehetőség a méreteket is figyelembe venni?

 

Egy 10-20-30 fős egyesületnél (ha csak éppen nem pályázunk valamire, s akkor is 50-100 ezer forintos kategóriában gondolkodunk) sokkal nagyobb szükség volna például jogi támogatásra. Nekünk nincs jogászunk, nem tudunk könyvelőt fizetni. Úgy-ahogy, okoskodunk, hogy rendben meglegyen, s reménykedünk benne, hogy nem szúrunk szemet sehol. Mert aki akar, az mindenhol talál problémát…

 

Persze, ha ez a fajta együttműködés beindulhatna, mellékvágányon bizonyára ez a dolog is megoldható lenne.  

 

Egy másik, teljesen civil hozzászóló egy iskolai alapítványnak segít.


Ő arról beszélt, hogy vannak leleményes megoldások, melyekkel pénz nélkül boldogulhatnak civil egyesületek és önkormányzatok is.

Mert nemcsak a civilséget kell erősíteni, hanem az önkormányzatoknál is biztosítani kell az önkormányzatiságot.

A civil egyesületek nem kalapozni indulnak most, hanem ötleteket gyűjtenek. Mindenkinek a maga területén millió, és egy lehetősége van, s ezeket kellene egymás között is megosztani.

 

Mindegy, hogy az önkormányzat balra, vagy jobbra húz: a civilek egyenesen szeretnének tovább menni, s nem akarnak sem jobbra, sem balra kanyarodni!

 

Az iskolai alapítvány – ha van egy kis pénze, azt technikai fejlesztésre fordítja, ezzel támogatja saját iskoláját. Nem mondanak le a kirándulásokról, kulturális eseményekről sem – nem engednek a 48-ból!

 

Ha az önkormányzatnak nincsenek eszközei, vagy csak nagyon kevés van (és itt nemcsak anyagiakról beszélünk), akkor nagyon nehéz ezt az együttműködést kivitelezni a civil szervezetek oldaláról. Persze, nem ártana felmérni, hogy mire lenne szükségük a civil szervezeteknek? A kérdezősködéstől pedig lehet, hogy a civilek megriadnának és bezárkóznának.

Lehet, hogy a kapcsolati lehetőségeket kellene inkább felmérni, hisz most azt sem tudjuk, mire lenne inkább nyitott egy civil szervezet?

Azt sem igazán tudjuk, hogy mire képes (azt láttuk eddig, hogy mire hajlandó) az önkormányzat.

 

Egy másik iskolai alapítvány képviselője azt mondta, ők sem kalapozni jöttek, a bevételeik viszonylag stabilak, ámde a kiadásaik vészesen megnövekedtek!

 

Azokat a dolgokat, melyeket régebben az önkormányzat, vagy az állam finanszírozott, jelen pillanatban az alapítványnak kell fizetnie. Például a diákönkormányzatokat említette. A diákönkormányzatok 2010-ben, még a váltás előtt – kaptak százezer forintot az önkormányzattól, ezt egy-az-egyben ma lenullázták! Nem azért, mert állami lett az iskola, még előtte, 2011-ben, amikor még önkormányzati volt, megszüntették. Egész egyszerűen elvették!

De továbbra is működniük kell, a hagyományos rendezvényeket meg kell szervezniük, s ezt most az alapítványnak kell kifizetnie (s ez elviszi a bevétel egyharmadát).  Az önkormányzat ma már a DÖK-öt biodíszletként használja különböző koszorúzásokon.

Az informatikai támogatás, ami államilag jött, az is jelentősen lecsökkent, vagy megszűnt, s ezt is az alapítványnak kell magára vállalnia!

 

Megemelkedett a kiadási oldalunk, ezért faragnunk kellett a gyerekek támogatásából, a kirándulások hozzájárulásából. Többfelé kell költekeznünk, ennek ellenére nem akarunk több pénzt, az önkormányzattól sem, csak azokat a feladatokat, amelyek az önkormányzat dolog, azt ne mi finanszírozzuk.

 

Elhangzott, hogy kevesebben járnak ma a Munkásotthonba. Persze, mert az iskoláknak előírta az önkormányzat, meg a tankerület, hogy bármilyen rendezvény van, a Királyerdei Művelődési Házat kell használni, oda kell menni, pedig kicsi, levegőtlen és zongora sincs! A munkásotthon színházterme pedig sokkal alkalmasabb volna erre a célra…

Kicsi vagyok én ahhoz, hogy ebbe beleszóljak, de ezt pontosan látom, hogy a tanárok szívják a fogukat, s nem mernek az utasítás ellen cselekedni. A munkásotthon alkalmasabb, de tiltólistára van téve, ugyanúgy, mint a Csepel SC sportpályái!

És ez szörnyű!!! A gyerekekkel tolnak ki! 

 

21. kerületi Hírhatár Online


További hírek

  Kunhalmi: ne a nyilvánosság előtt taglalják a listát
2020. 09. 29. 11:09 hirhatar.hu
  Bajnai Gordon, Jeszenszky Géza, Oszkó Péter is cáfolja Fekete-Győr bejelentését
2020. 09. 29. 11:09 hirhatar.hu
  Októberre várják a halálozások felfutását a minisztérium elemzői
2020. 09. 29. 11:09 hirhatar.hu
  Bajnai Gordon visszatér: Momentum-tanácsadó lesz az egykori miniszterelnök
2020. 09. 26. 16:33 hirhatar.hu
  Volt pornós lehet az utánpótlás-bizottság elnöke a Magyar Tenisz Szövetségben
2020. 09. 26. 16:33 hirhatar.hu
  Átadták a 30 milliárdos lakiteleki népnemzeti élményközpontot
2020. 09. 24. 20:29 hirhatar.hu
  Kiderült, hányszor utazott rendőrségi helikopterrel Szijjártó idén
2020. 09. 24. 20:29 hirhatar.hu
  "Az államtitkár, mint a tahóság csimborasszója"
2020. 09. 22. 16:35 hirhatar.hu
  Lemondott egy fideszes polgármester Fejér megyében
2020. 09. 22. 16:35 hirhatar.hu
  Hogy a csudába ne félnék...?
2020. 09. 20. 21:47 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport