XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Faházat tojt a nyuszi a piacra

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2021.09.23.
 Csütörtök
Ma Tekla napja van.
Holnap Gellért napja lesz.
   EUR árfolyam
   355,39 Ft
   CHF árfolyam
   328,18 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 04. 06. 09:02     


Faházat tojt a nyuszi a piacra
Öt napja még – csaknem egyheti információzárlat nyomán, és a tapasztalt tények ismeretében még nőtt – dagadt a botrány a faház körül a csepeli piacon. Aztán csütörtökön balhé nélkül átadták a faházat...

Öt napja még – csaknem egyheti információzárlat nyomán, és a tapasztalt tények ismeretében még nőtt – dagadt a botrány a faház körül a csepeli piacon. Különböző és sokszínű elméletek, információk keringtek a vásárlókés a kereskedők között. A Csepeli Önkormányzat részéről azonban egy fél mondat sem hangzott el, ami segítette volna az eligazodást.

 

A szóbeszéd szerint (ez nem hivatalos információ), egyesek tudni vélték, hogy még sem lesz WC a faházban. Ha ez igaz, akkor ez egy örvendetes koncepció-váltás. Persze az ott lévő WC kagyló (fényképen dokumentálva) azért a kétkedőket erősítette, hivatalos megnyilatkozás hiányában.

 

Azt is emlegették, hogy még a Húsvéti Ünnepek előtt komoly átadási ceremónia keretében kívánják megnyitni a boltot. Kiváló időzítés. Az ünnep előtti bevásárlási roham finisében. Erről bevillant az a híradó részlet, melyen az egyik vidéki kormányhivatal átadási ünnepségét mutatták be. Óvodások zengtek ódát a „kormányablakról”.

 

Elgondoltam, hogy ez itt Csepelen, hogy történhetne meg a piacon? A helyi hivatalosság lezárja a csarnok egy részét, hogy kellő távolságot biztosítson a zsörtölődő közönségtől. Valaki az önkormányzat részéről (mondjuk a polgármester) méltatja az ötlet nagyszerűségét, és széleskörű támogatását. Majd a faházban érintett cég képviselője meleg szavakkal ecseteli az önkormányzattal történt együttműködés magas színvonalát, a csepeli polgármester segítőkészségét, valamint azt, hogy mindent megtesznek a kedves vásárló magas szintű kiszolgálása érdekében és a kapott bizalmat hétszeresen megszolgálják.  Ezután óvodások következnek ódát zengve a faházhoz és az ott kapható földi jókhoz. Slusszpoénként megszólal a zene és népviseletbe öltözött fiatalok egy beregi karikázót adnak elő. Végezetül az ámuló publikumnak szatmári pálinkát osztanak, hogy az ünnepi kábulatot ezzel is elősegítsék.

 

 

Brr. Remélem ez egy elvetélt gondolat volt részemről, mert itt ilyen Csepelen a valóságban még véletlenül sem történhet meg. Persze az sem történhetne meg, hogy a helyi hivatalosság napok óta néma, és egy megveszekedett információt sem közöl az érintettekkel.  Borka-Szász Tamás önkormányzati képviselő (Demokratikus Koalíció) az eset kapcsán kérdéseit nyílt levél formájában hozta nyilvánosságra közösségi oldalán – persze válasz erre sem érkezett.

 

Aztán eljött április másodika, ám a várakozások ellenére a Csepeli Piacon semmilyen rendbontás nem történt. Délelőtt fél tízkor azonban a Csepeli Piac díszkertjében - a húsos és az őstermelői csarnokok közötti területen - egészen érdekes látvány fogadta az arra járó vásárlókat.

 

A piac e területe egy ostromra készülő vár belsejéhez hasonlított. Hozzáteszem, csak annyiban, hogy rövidebb időszakokban több volt az egyenruhás, mint a az esetleges néző. Komoly létszámmal és kamerával jelen volt a Csepeli Közterület-felügyelet, valamint a piac, valószínűleg teljes biztonsági állománya (szolgálatban lévők, és szabadnaposak) és még néhány civilben lévő hivatali dolgozó. Komolyan mondom, ennyi biztonsági embert még életemben nem láttam a Csepeli Piacon.

 

Véleményem szerint ezt a készültséget a faház átadási ünnepségét szervezők azon félelme indukálta, hogy lesznek majd jó néhányan, akik neveletlen módon meg akarják zavarni az Önkormányzat átadási ünnepségét.

Erre azonban nem került sor – s az ünnepség sem pontosan úgy zajlott, ahogy korábban elképzeltem.

 

Az ünnepséget egy fiatal néptáncos pár nyitotta meg. Ezt követően Borbély Lénárd, Csepel polgármestere mondott rövid beszédet. Utána a faházat üzemeltető cég képviseletében Szoboszlai Zoltán kapott szót, majd befejezésül Németh Szilárd országgyűlési képviselő, az ötlet szellemi atyja szólt a jelenlévőkhöz.  

A résztvevő közönség döntő többsége a Csepeli polgármesteri Hivatal és intézményei dolgozóiból, a Csepeli Önkormányzat FIDESZ-KDNP képviselő csoportjának tagjaiból, valamint néhány érdeklőből állt.

 

A piacon vásárló közül többen megálltak, amikor észlelték, hogy a díszkertben valamilyen rendezvény zajlik, majd amikor megtudták, hogy miről szól, sietős léptekkel tovább álltak. Mentek tovább intézték a bevásárlást.

 

Nem vált önbeteljesítő jóslattá a rendzavarástól való félelem. Csepel vásárlói, a piac kereskedői példát mutattak demokráciából. Ahova nem hívták Őket nem mentek el. Nem mentek el akkor sem, ha az egész faház üggyel nem értettek egyet. Nem mentek oda, rendet zavarni, fütyülni, kiabálni, kereplőkkel hangoskodni.

 

Megmutatták, hogyan kell mások ünnepségét tiszteletben tartani! Még akkor is, ha az ünneplés céljával, annak megvalósítási módjával nem értettek egyet.

Köszönet érte! Ez így volt tisztességes!

 

Kál Károly


További hírek

  Újabb MSZP-s politikust „győzött meg” DK, hogy jobb lesz náluk
2021. 09. 22. 20:45 hirhatar.hu
  Elk*rta: Gubás Gabi szívesen kimaradt volna az Elk*rtukból című Gyurcsány-filmből, mégis vállalta
2021. 09. 22. 20:45 hirhatar.hu
  Orbán apja(?) hatvanpusztai birtokáról: A gyerek nem beszél bele a szülő dolgába
2021. 09. 22. 20:45 hirhatar.hu
  Iványi Gábor szerint félreértették: ő nem kizárólag Dobrev Klárát támogatja, hanem őt is
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Békesi: Bukásuk után Orbánéknak felelniük kell a hazugságaikért
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Forró Zugló: etikai vizsgálatot kezdeményez Tóth Csaba ellen Jakab Péter
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  15 éve került nyilvánosságra az őszödi beszéd
2021. 09. 17. 21:15 hirhatar.hu
  Póka Egon emlékére
2021. 09. 17. 21:15 hirhatar.hu
  Jelentősen nőtt a járvány alatt az öngyilkos magyar férfiak száma
2021. 09. 17. 21:15 hirhatar.hu
  10 milliót kapott életműkoncertre, aláírta Zalatnay a „Stop Gyurcsány, Stop Karácsony” brossurát
2021. 09. 14. 19:48 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport