XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Engedély nélkül végezhető építési munkák

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.12.04.
 Péntek
Ma Barbara, Borbála napja van.
Holnap Vilma napja lesz.
   EUR árfolyam
   359,01 Ft
   CHF árfolyam
   331,54 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 05. 10. 17:59     


Engedély nélkül végezhető építési munkák
Ezekhez szabadon nyúlhatunk...

A jogszabályok változása miatt sokan bizonytalankodnak, melyik felújítási, átalakítási munkához kell építési engedélyt kérni, és melyekhez nem – írja a hazforum.hu, amely egyszerűen összefoglalja a lakástulajdonosokat érintő szabályokat onnan nézve, hogy mihez nyúlhatunk szabadon. Az információkat mi is közreadjuk.

 

 1. Korszerűsítés tartófalak kihagyásával

Tavaly óta nem biztosan nem kell építési engedély, ahhoz ha a házat felújítjuk, korszerűsítjük, megváltoztatjuk a homlokzatát, ha az ezzel a tartószerkezeti rendszert vagy tartószerkezeti elemeit (tartófalak, oszlopok, gerendák) nem kell megváltoztatni, lebontani, kicserélni vagy változatlanul hagyva, de újjáépíteni. Ez az alapszabály, amely minden további pontra is igaz. Vagyis például az előtető építése engedélyhez nem kötött, de ha tartószerkezetet érint, akkor már igen.


2. Hőszigetelés

Engedélymentes a meglévő építmény utólagos hőszigetelése, ablak vagy ajtó – áthidalóját nem érintő – cseréje, a homlokzat színezése, vakolása.

 

3. Kémény

Lakás-átalakításkor – alapozást nem igénylő – új kémény létesítése, ha annak megvalósítása nem jár a meglévő építmény tartószerkezetének megbontásával, átalakításával, megerősítésével. Új, önálló (homlokzati falhoz rögzített vagy szabadon álló) kémény építése is szabad, ha az nem magasabb 6 méternél. Az elkészült kéményre azonban használatba vételi engedélyt kell szerezni, amelyet a kéményseprő adhat meg, 20 ezer forintért.

 

4. Előtető

Az épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása, ha ehhez az épület tartószerkezetéhez nem kell nyúlni.


5. Szobák átalakítása

Nem vagyunk kötelesek engedélyt kérni, ha a házfalakon belül dolgozunk, vagyis csökkentjük vagy növeljük a szobák számát, változtatjuk funkcióikat, növeljük a területüket.


6. Melléképület

A szabályozás szerint szabadon építhető, bővíthető „nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény”, amelynek mérete az építkezés után sem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3 méteres gerincmagasságot.


7. Játszótér

Park, játszótér, sportpálya megfelelőségi igazolással vagy teljesítménynyilatkozattal és műszaki specifikációval rendelkező műtárgyainak építése, egyéb építési tevékenység végzése.


8. Kisebb üvegház és fóliasátor

Növénytermesztésre szolgáló üvegház építése, bővítése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, megváltoztatása, melynek legmagasabb pontja az építési tevékenység után sem haladja meg
a) beépítésre nem szánt területen a 9 métert
b) beépítésre szánt területen a nettó 100 m2 alapterületet és a 4,5 métert.

Fóliásátor esetén hasonlók a szabályok, de az alapterület 500 mlehet.


9. Kerti medence

Az 50 m3-nél nem nagyobb térfogatú vagy a 1,5 m-nél nem mélyebb magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence, kerti tó építése szintén nem igényel engedélyt


10. Terepmunka és támfal

Szabad a telek természetes terepszintjének – építési tevékenységgel összefüggő – egy méternél vagy annál kisebb mértékű végleges jellegű megváltoztatása. Támfal építése, bővítése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, megváltoztatása, melynek mérete az építési tevékenységgel nem haladja meg a rendezett alsó terepszinttől számított 1 méteres magasságot.


11. Kerti építmények

Kerítés, kerti építmény, tereplépcső, járda és lejtő, háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, valamint zöldségverem építése, építménynek minősülő növénytámasz, növényt felfuttató rács építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése. Ugyanilyennek minősül az építménynek minősülő szelektív és háztartási célú hulladékgyűjtő és -tároló, sorompó, árnyékoló elhelyezése.


 12. Szerkezetek a házon

Napenergia-kollektor, szellőző-, klíma-, riasztóberendezés, villámhárító-berendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó, zászlótartó építményen vagy építményben való elhelyezése. Természetesen itt is igaz a tartószerkezeteket változatlanul hagyó kitétel.


13. Pince

A legfeljebb 2 métermélységű és legfeljebb 20 m3 légterű pince építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése.


14. Magas tárgyak bizonyos határig

Zászlótartó oszlop (zászlórúd) építése, melynek terepszinttől mért magassága a 6 métert nem haladja meg. Magasles, vadetető, erdei építmény, kilátó építése, amelynek a terepcsatlakozástól mért legfelső pontja az 5 métert nem haladja meg


15. Telken belül közmű

Telken belüli közmű-becsatlakozási és -pótló műtárgy építése.


 Amire érdemes figyelni:

Az építési engedélyhez vagy bejelentéshez nem kötött építési tevékenységek esetében is teljesíteni kell a településrendezési tervek, a helyi építési szabályzat és az általános érvényű kötelező építésügyi és más hatósági előírásokat.
A helyi önkormányzati rendeletében felsorolt és bejelentési eljárás lefolytatásához kötött tevékenységek esetében a bejelentési eljárást le kell folytatni! Műemlékek esetében örökségvédelmi hatósági engedélyhez kötött tevékenységek is léteznek.

 

Forrás: hazforum.hu

 


További hírek

  Csaknem 11,5 milliárdba került a koronavírusos nemzeti konzultáció
2020. 12. 02. 19:44 hirhatar.hu
  Demszky a Szájer-botrányról
2020. 12. 02. 19:44 hirhatar.hu
  A kormány megtiltja az egészségügyi dolgozók felmondását
2020. 11. 29. 19:51 hirhatar.hu
  Többmilliós jutalmat ad magának Gyál fideszes polgármestere
2020. 11. 27. 20:27 hirhatar.hu
  A kormány 204 milliárdot szán az atlétikai vb infrastruktúrájára
2020. 11. 27. 20:27 hirhatar.hu
  Csaknem megduplázódott a napi új fertőzöttek száma - meghalt Balázs Fecó zenész is
2020. 11. 27. 20:27 hirhatar.hu
  A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége
2020. 11. 25. 10:36 hirhatar.hu
  A kormánymegbízásokon gazdagodott Orbán apja már újságírókat fenyeget
2020. 11. 25. 10:36 hirhatar.hu
  Gerge Clooney válasza az Orbán-kormánynak
2020. 11. 25. 10:36 hirhatar.hu
  Tökéletes ajándékötletek Warhammer-fanoknak
2020. 11. 24. 19:28 21keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport