XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Elhurcoltak emlékezete

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.09.19.
 Szombat
Ma Vilhelmina napja van.
Holnap Friderika napja lesz.
   EUR árfolyam
   360,95 Ft
   CHF árfolyam
   335,03 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 01. 15. 10:20     


Elhurcoltak emlékezete
Önkormányzati megemlékezések a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából, január 18-19-én.

A németeknek a németség lakóhelyéről való tömeges kitelepítése, tervszerű etnikai tisztogatás volt a második világháború után, amit a legtöbb helyen sok halálos áldozattal járó, brutális kegyetlenséggel hajtottak végre.

 

Az NSDAP és a német hadsereg által elkövetett emberiség elleni és háborús bűntettekért a háború után a Szovjetunióban és néhány más országban az egész német népet felelőssé tették és a kollektív megtorlást alkalmaztak velük szemben. Ezekben az országokban a németeket látványosan megbélyegezték, majd Németországba szállították vagy meneteltették őket, a kitelepítés során olyan körülményeket teremtve, amelyek között a jelentős részük (gyerekek, öregeket, nők is) életét vesztette. Gyakori volt a fizikai erőszak és kivégzés, a kitelepítésre ítéltek nagy tömegei pedig a szibériai kényszermunkatáborokban tűntek el (lásd: Gulag). A kitelepítést kísérő tömeggyilkosságok miatt egyesek az eseményeket népirtásnak nevezik

 

A Szovjetunió, Lengyelország, Csehszlovákia és Jugoszlávia, a négy legfontosabb kitelepítő ország a második világháború győztesei közé tartozott. Velük ellentétben Magyarország egyike volt a veszteseknek. A Szovjetunió vezette Szövetséges Ellenőrző Bizottság felügyelete alá tartozott, s területén a Vörös Hadsereg csapatai állomásoztak. Ezért Magyarországnak meg kellett várnia a potsdami egyezmény XIII. cikkelye nyújtotta felhatalmazást, hogy elrendelhesse, s (nemzetközi ellenőrzés mellett) végrehajthassa a német lakosság kitelepítését.

 

A hazai németek kollektív bűnösségen alapuló kitelepítése tömeges, de nem teljes körű volt. Fehér István történész becslésen alapuló adata szerint Magyarországon 1945-ben mintegy 380 ezer német nemzetiségi élhetett. A kitelepítés lebonyolítására felállított Népgondozó Hivatal adatai szerint a magyar kormány 1946 és 1948 között legalább 185 ezer német nemzetiségit fosztott meg állampolgárságától, valamint teljes ingó és ingatlan vagyonától, s telepített ki az éhező és romokban heverő Németországba: 1946 és 1947 közt kb. 135 ezer főt az USA által megszállt övezetbe, majd 1948 végéig még kb. 50 ezer főt a Szovjetunió által megszállt övezetbe. Tóth Ágnes történész adatai szerint összesen mintegy 248 600 kataszter hold föld került a magyarországi németektől a magyar állam tulajdonába. Ugyanő azt írja, 1941-ben a magyarországi németeknek összesen kb. 60 400 háza volt. Ebből 1945 és 1948 közt 44 750 ingatlant (azaz 74,1%-ot) vett el tőlük a magyar állam.


 

Kevesebb szó esik a felvidéki magyarok csehszlovákiai kitelepítéséről, amely szintén a második világháború után zajlott.
Hatvan évvel ezelõtt a magyar kormány - a Szovjetunió nyomására - aláírta a csehszlovák-magyar lakosságcsere egyezményt. (Klikk az aláhúzott mondatra.)

 

 

 

„A Szlovákiában élő 650 000 magyart állampolgárságától, sőt legelemibb emberi jogától is megfosztották. Elrendelték a magyar nemzetiségűek vagyonának elkobzását. Magyar ember törvényesen sem szellemi, sem fizikai munkát nem vállalhat. Jogvédelemben nem részesül, szakszervezeti tag nem lehet, politikai jogokat nem gyakorolhat. A magyar nyelv használata hivatalokban, sok helyen templomokban, általában nyilvános helyeken tilos és büntetendő. Sajtó termék Csehszlovákiában nem jelenhetik meg magyar nyelven.

 

Táviratozni, telefonálni magyarul nem lehet. Magyar ember rádiókészüléket nem tarthat. Semmiféle magyar oktatás nincs, sőt még a magyar nyelvű magánoktatást is büntetik. A csehszlovák hatóságok elrendelték a magyar nemzetiségű köz- és magánalkalmazottak kártérítés nélkül való elbocsátását, a nyugdíjak fizetését beszüntették… a magyar kormány, saját meggyőződésével ellentétben, a nagyhatalmak által is ajánlott közvetlen magyar-csehszlovák tárgyalások során olyan lakosságcsere egyezményt kötött, amelynek értelmében a Magyarországon lakó szlovákok és csehek önként jelentkezhetnek Csehszlovákiába való átköltözésre, a csehszlovák kormánynak viszont joga van az önként jelentkező szlovákok és csehek számának megfelelő magyart kényszerrel Csehszlovákiából Magyarországra áttelepíteni. … a lakosságcserére jelentkezett magyarországi szlovákok száma a szlovákiai magyarságnak legfeljebb 1/8-át teszi ki, tehát még a lakosságcsere lebonyolítása után is maradna Szlovákiában legalább félmillió magyar. Ezt a jelentős magyar lakosságot a csehszlovák kormány részben Magyarországra akarja kitenni, részben egyszerűen el akarja tüntetni azzal, hogy beolvadásra kényszeríti őket. …

 

 

Ha Csehszlovákia meg akarja tartani azt a területet, amelyen magyarok élnek, akkor tartsa meg az ott élő magyarokat is, megadván nekik emberi és állampolgári jogaik teljességét. Ha azonban Csehszlovákia bármely okból nem vállalhatná, és mindenképpen meg akarna szabadulni a magyar kisebbségtől, akkor a magyar kormánynak ragaszkodnia kellene ahhoz az elvhez, hogy a népnek joga van ahhoz a földhöz, amelyen él.

 

(Gyöngyösi János külügyminiszter (1944 -1947) a magyar-szlovák lakosságcseréről)

 

 

 

 


 

Forrás: wikipedia.hu, tudasbazis.sulinet.hu, csepel.hu

 


További hírek

  Skechers, a család cipőmárkája
2020. 09. 17. 21:23 21keruleti-hirhatar.hu
  Exkluzív ajánlatok, exkluzív vendégeknek
2020. 09. 17. 21:20 21keruleti-hirhatar.hu
  Korszerű LED meghajtók a zavartalan világítás biztosításához
2020. 09. 17. 21:17 21keruleti-hirhatar.hu
  Orbán váratlanul eltávolította a titkosszolgálat vezetőjét
2020. 09. 15. 17:49 hirhatar.hu
  A Gyárfás-ügybe keveredett volt főügyészre bízná a DK az elszámoltatást
2020. 09. 15. 17:49 hirhatar.hu
  Hat hónap alatt 40 százalék fölé emelkedett a rosszabb életkörülmények közt élők száma
2020. 09. 15. 17:49 hirhatar.hu
  Bruck András: Julius Caesar intelme
2020. 09. 14. 14:35 hirhatar.hu
  Vesztett a Fidesz a hétvégi időközi választáson
2020. 09. 14. 14:35 hirhatar.hu
  Elhallgattatnák a Klubrádiót
2020. 09. 11. 22:23 hirhatar.hu
  Hozzávetőlegesen mennyi egészségügyi maszkra lehet szükségünk?
2020. 09. 11. 19:21 21keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport