XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Diktálna az önkormányzat az alapítványnak

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.03.31.
 Kedd
Ma Zalán napja van.
Holnap Árpád napja lesz.
   EUR árfolyam
   359,09 Ft
   CHF árfolyam
   339,21 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 03. 20. 10:17     


Diktálna az önkormányzat az alapítványnak
A Csepeli Munkásotthon támogatását feltételekhez köti a polgármester és a képviselő-testület.

A csepeli önkormányzat március 20-án, csütörtökön reggel rendkívüli képviselőtestületi ülést tartott (jelen volt 18 fő), melyen az első napirendi pont (a megtárgyalt hat közül) a Csepeli Munkásotthon támogatásával kapcsolatos feltételekről szóló javaslat volt.

 

Az írásos előterjesztésben a polgármester azt javasolta, hogy a tavaly decemberben megítélt 30 millió forintos támogatásról kötendő szerződést csak akkor írják alá, ha a Csepeli Munkásotthon Alapítvány elfogadja a következő feltételeket:

 

„Az alapítók vállalják, hogy a jelenlegi kuratóriumot megújítják, oly módon, hogy az öttagú kuratóriumba 2 főt az önkormányzat jelöl;

Háromtagú felügyelő bizottságot hoznak létre az alapítók, amelynek elnökét és egy tagját az önkormányzat jelöli;

A kurátorok és a felügyelő bizottsági tagok munkájukat tiszteletdíj és költségtérítés nélkül végzik;

Teljes gazdasági, pénzügyi, szakmai és humán-erőforrási átvilágítást kell elrendelni, az átvilágítás eredménye alapján kell meghozni a stratégiai döntéseket;

Minden pártpolitikai kapcsolatot meg kell szüntetni, fel kell számolni;

Minden működéssel összefüggő adatot transzparenssé kell tenni.”

 

Szenteczky János frakcióvezető (MSZP) javasolta az előterjesztés napirendről való levételét, mert az alapítvánnyal előzetes egyeztetések nem voltak. Németh Szilárd polgármester, a napirend előterjesztője nem támogatta ezt a módosító javaslatot.

A testület 4 igen, 14 nem és 0 tartózkodás mellett elutasította Szenteczky János javaslatát, s az eredetileg előterjesztett napirendet fogadta el 17 igen, 0 nem és 1 tartózkodás mellett.

 

Az ülést vezető Németh Szilárd átadta az előterjesztés jogát Borbély Lénárd alpolgármesternek, aki nem kívánt szóbeli kiegészítéssel élni.

 

Szenteczky János kérdéseket tett fel a napirendi ponttal kapcsolatban: Volt-e valóban tárgyalás, s ha igen, kivel tárgyalt a polgármester, ki képviselte az alapítvány kuratóriumát a tárgyaláson? Ha volt ilyen tárgyaló fél, akkor ő megismerhette-e a jelenlegi előterjesztésben foglaltakat?

 

Dobák István (MSZP) is tett fel kérdéseket: A tárgyaló fél elfogadta-e a polgármester feltételeit (akár úgy is lehetne fogalmazni: diktátumát)? Megküldték-e a javaslatot az alapítvány vezetőjének? Ismeri-e a Csepeli Munkásotthon Alapítvány Alapító Okiratát, működésének jogi hátterét a polgármester?

 

Németh Szilárd válaszai a feltett kérdésekre:

Darvasi Ilona igazgatóasszonnyal tárgyaltam. Ezekről a feltételekről őt tájékoztattam, s ő arról biztosított, hogy a kuratórium elé fogunk vonulni mindketten, amennyiben ezeket a feltételeket megküldjük számára. Én azt gondoltam, hogy ehhez elég egy polgármesteri levél, de a jegyző kívánságára a képviselő-testület elé terjesztettem, hogy képviselő-testületi határozat születhessen a feltételrendszer ügyében.

Előzetesen nem küldtem el a javasolt feltételeket, majd a képviselő-testület döntése nyomán kerül sor erre. Az alapítvány dokumentumait és működését ismerem annyira, mint bárki itt a teremben (ha gondolják bárkit szívesen látok egy kis beszélgetésre a polgármesteri irodában), alaposan áttanulmányoztam. A kezdetektől figyelemmel kísérem a Csepeli Munkásotthonnal kapcsolatos eseményeket, nem újdonság számomra. Mindenki tudja, hogy már régóta töröm a ezen a fejemet, és ebben az irányban szeretném terelni az eseményeket és így megoldani a helyzetet, terelgetni az alapítvány sorsát.

 

A hozzászólások között Szenteczky János mondott véleményt. Szerinte az előterjesztés egyes pontjai nem fedik a valóságot, s ezek arról tanúskodnak, hogy az önkormányzat és a polgármester ismeretei hiányosak a témában. A részleteket konkrétan is ismertette, pontról pontra. Az MSZP frakció megítélése szerint ez a feltételrendszer egy diktátum, mellyel az önkormányzatnak nem a támogatás nyújtása a célja, hanem sokkal inkább a polgármester döntésének keresztülvitele, illetve ráerőltetése a munkásotthon alapítványára. Ezért egy új határozati javaslatot fogalmazott meg, melyet fel is olvasott, majd írásban átadta azt az ülést levezető polgármesternek.

 

Ebben azt fogalmazta meg, hogy az önkormányzat képviselő-testülete a tavaly decemberben megítélt támogatásról szóló megállapodás megkötését feltétel nélkül támogatja, mert a csepeli kulturális élet, jelen esetben a Csepeli Munkásotthon Alapítvány és a művelődési ház munkáját feltétel nélkül kell támogatnia minden felelős döntéshozónak. Így a polgármester a támogatási megállapodást azonnal kösse meg.

 

A képviselő-testület döntött a módosító határozati javaslatról: 3 igen, 14 nem és 1 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A következő döntés az eredeti határozati javaslatról szólt: 14 igen, 0 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta a testület.

 

Az ülésteremben jelen volt – de sajnálatosan nem kapott szót – Nagy József, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Véleményét megosztotta szerkesztőségünk munkatársával, így azt most közzé tesszük.

 

 

Csepeli népművelőként mondok rövid véleményt, bár a CSMO Alapítvány Kuratóriumának elnökeként tevékenykedem, de nincs felhatalmazásom, hogy ezen előterjesztés kapcsán a kuratórium nevében beszéljek.


A 2013. december 18-án elfogadott anyaguk határozatában olvasható:


„A támogatási szerződéssel kapcsolatos tárgyalásokat folytassa le az alapítvánnyal”…

Az elmúlt hónapokban tárgyalás sem szóban, sem írásban nem volt az alapítvánnyal!

 

„A polgármester fontosnak érezte az alapítvány és az önkormányzat együttműködését.”

Sajnos, az elmúlt években együttműködés nem alakult ki az önkormányzat és a munkásotthon között! Ennek a híres művelődési háznak (amely 94 éve szolgálja hűséggel a csepeliek művelődését) a mellőzés és a kirekesztés lett a sorsa, nem voltak évek óta önkormányzati rendezvények a házban.

 

 „Off-shore cég az alapítók között”

Nem volt és jelenleg sincs ilyen az alapító okiratunkban! (Csak a 10 csepeli vállalat volt.)  A tulajdont illetően: a Munkásotthon ingó és ingatlan vagyona a Csepeli Munkásotthon alapítvány tulajdonában van, el nem idegeníthető és csakis az alapítói célt szolgálhatja. Tehát a leírt rész elképzelhetetlen.

 

A JAVASLATRÓL:

 

Nincsenek alapítók, hiszen a Tisztelt Kúria 2013 nyarán hozott döntése értelmében egy alapítói jogú szervezetünk van: a Fővárosi Bíróság őrködik az alapítvány törvényes működése felett! (Sajnos, az elmúlt 24 évben az egykori 10 alapító csepeli vállalat elvesztette alapítói jogát.)

 

–  A jelenlegi kuratóriumban is van az önkormányzat által delegált kurátor: Sára Ernő grafikusművész személyében.

 

–  Évek óta működik a 3 tagú felügyelő bizottság, kiváló szakemberek dolgoznak benne.

 

A kuratórium tagjai soha nem részesültek tiszteletdíjban. Sokat segítették és szponzorálták a kulturális rendezvényeket.

 

–   Alapítványunk adatai nyilvánosak – olvashatóak a Csepeli Munkásotthon és az Országos Bírói Hivatal honlapján is.

 

–   Bár itt alapítványról szól a javaslat, de mindenki tudja, hogy egy híres művelődési házról van szó – így hiányolom, hogy szakmai elvárásokat az anyag nem tartalmaz.

 

 

21. kerületi Hírhatár Online

 


További hírek

  Csepel - képes levelezőlapokon
2020. 03. 22. 16:23 21keruleti-hirhatar.hu
  Véradás - vészhelyzetben
2020. 03. 12. 18:55 21keruleti-hirhatar.hu
  Nyugodt és biztonságos nyugdíjasévekre vágyik? Itt a megoldás!
2020. 03. 09. 09:42 21keruleti-hirhatar.hu
  A (galamb)szárnyra kelt, ám kissé szárnyaszegett dicsőség
2020. 02. 29. 13:27 21keruleti-hirhatar.hu
  A csepeli rendőrség 100 éve
2020. 02. 25. 22:03 21keruleti-hirhatar.hu
  A martin-acélgyártás Csepelen
2020. 02. 19. 22:34 21keruleti-hirhatar.hu
  Február 14 - véradás a Csepel Plázában!
2020. 02. 11. 16:12 21keruleti-hirhatar.hu
  Szállodahajók a Duna-Majna-Rajna csatornán
2020. 02. 05. 18:06 21keruleti-hirhatar.hu
  Mackós véradás: február 1.
2020. 01. 31. 14:45 21keruleti-hirhatar.hu
  Orbán és a dzsentri lázálom: 50 milliárdért egymillió látogató három hét alatt
2020. 01. 30. 12:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport