XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Civilek: mélyponton?

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.03.31.
 Kedd
Ma Zalán napja van.
Holnap Árpád napja lesz.
   EUR árfolyam
   359,09 Ft
   CHF árfolyam
   339,21 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 11. 28. 04:52     


Civilek: mélyponton?
Egyenlők és még egyenlőbbek...

A 2010 és 2014 közötti négy esztendő önkormányzati történései is azt bizonyítják, hogy eredményesebb és hatékonyabb lehetne Csepel, ha a térségben működő civil szellemi tőkét és aktivitást az önkormányzat behívná (beengedné) a városi döntések rendszerébe, és intézményesen is biztosítaná a társadalmi párbeszéd erőterét. Az együttműködés módszeréről - egy szeptember végi tanácskozáson - már kifejtette véleményét Lotz Károly, Csepel díszpolgára, az OECD korábbi magyarországi nagykövete, volt miniszter; Kuti Éva nonprofit szakterületi kutató (aki korábban az Általános Vállalkozási Főiskola tanára volt), Horváth Gyula, a korábbi önkormányzat civil ügyekért is felelős vezetője, és Kulinyi Márton szakértő.

 

Ezúttal Lénárt Béla, a Szabadkikötő Horgász Egyesület elnöke mondja el a civilek világában szerzett tapasztalatait. 

 

Egyesületünket valószínűleg csak kevesen ismerik, mert viszonylag zárt egyesület volt: a Csepeli Szabadkikötő üzemi területén működtünk. Ma már rendkívül sok problémával küzdünk, mint mindenki más.

Speciális gondunk, amely hozzájárul hangulatunkhoz, hogy a Szabadkikötő belső területeiről kitiltották a horgászatot, ami tulajdonképpen a mi alaptevékenységünk.

 

Negyven éve vagyok ott vezetőségi tag, húsz éve jogi képviselője az egyesületnek. Elmondhatom, hogy olyan mélyponton vagyunk mindenféle értelemben, anyagi és hangulati értelemben is, mint a civil szervezetek többsége Magyarországon! Itt, Csepelen meg különösen. Én itt is laktam Csepelen, másfél éve költöztem el Halásztelekre, de természetesen tovább végzem itt az egyesülettel kapcsolatos tevékenységemet.

 

Rendkívüli módon örülök a közös gondolkodás, a tapasztalatcsere lehetőségének, jó dolog ez a fórum, bár hajdan sokkal nagyobb létszámmal jöttek össze civilek.

 

A civil szervezetek anyagias gondolkodásának felvetésére reagálva azt mondhatom, hogy mi nem igazán voltunk anyagi érdekeltségűek, soha nem is került hozzánk korábban pályázati pénz. A 90-es évek második felében ott tartottunk, hogy Göncz Kinga személyesen írt levelet minden egyesületnek, hogy pályázzanak már, mert itt a sok pénz, nem tudjuk kinek odaadni…

 

Ez így indult. Meg kellett tanulni a rendszert, hogyan kell pályázni? Megtanultuk, pályáztunk, s tartott ez a viszonylagos jó világ 2009-ig, mert 2010-ben, amikor a Fidesz hatalomra került, még a megnyert pályázatokat sem fizették ki, nekünk sem, itt a kerületben!

 

Ha országos szinten nézzük a civil szervezetek helyzetét, akkor azt hiszem, hogy a valamikori jó hangulatból folyamatos romlás következett be.

 

Ha csak a saját szakterületemet nézem, a horgászatot, halászatot – azt kell mondanom, olyan intézkedéseket hozott a kormány, hogy az egyesületeknek minimum az egyharmada az utóbbi három évben befejezte tevékenységét. Olyan törvényt fogadtak el, amelyet a kisebb egyesületek lényegében képtelenek voltak betartani: tíz-húsz éves egyesületek képtelenek voltak számítógépeket venni, illetve olyan hozzáértő tagokat találni, akik képesek a minisztériumokkal elektronikus úton kommunikálni. Ezeket eleve nem tudták felvállalni. Nagyon sok egyesületnek idős emberek a vezetői, akik a számítógép kezelésével is küszködnek, tehát ilyen jellegű tevékenységbe nem kezdenek bele, s inkább feladják, megszűnik az egyesület.

 

Helyzetünkből adódóan bennem is megfogalmazódott a gondolat: adjuk fel. A zárt közösségünkből oda jutottunk, hogy a valamikori 350 fős egyesületből hatvan-hetven főre fogyatkoztunk. Akkor én feloldottam ezt a zártságot és megkerestem a módját annak, hogyan tudunk ismét fejlődni, mindenféle pénz nélkül? Egyszerűen csak a leleményesség, az emberi kapcsolatok révén ismét megnöveltük a létszámot a korábbira, s ezt tudnánk is tartani. De egyre nehezebb a helyzet, különösen így, hogy a pályázati pénzekhez nem jutunk hozzá.

 

Én 2010-ben még pályáztam az egyesület nevében, de hát hiába írtam jó pályázatot (elismerték, hogy nyerő pályázat), csak éppenséggel ötvenkilencediknek tettek be a sorba. Nyilvánvaló, hogy kik részesülhetnek a pályázatnyerés örömein kívül pénzben is, hogy segítsék az egyesületüket a működésben. Ez elég tragikus helyzet!

 

Ahogy itt a civil szférában megjelent a CÖF, az katasztrofális.

Amikor mi elkezdtük ennek az úgynevezett civil törvénynek a végrehajtását, betartottunk minden feltételt. Nem tartottunk kapcsolatot pártokkal, nem fogadtunk el tőlük semmit és nem is adtunk pártoknak semmit. Úgy tűnik, ezt a szabályt most feloldották, de csak bizonyos területeken… Ez tűrhetetlen!

 

Még egyszer hangsúlyozom: olyan mélyponton van a civil társadalom, hogy erről a szintről, ahol most vagyunk – ha nem lesz több kivétel azon kerületek között, ahol másként kezelik a civileket, mint ahogy ezt általánosságban tapasztaljuk –, további romlás várható. Akár el is sorvadhat a valamikor állomány egyharmadára.

 

A társadalmi egyeztetés gondolatával egyetértek, csinálni kell! Amennyi az elképzelésekből megvalósul, annyit ér majd. Arra azonban felhívnám a figyelmet (s ezt saját felsőbb fórumainkon is el szoktam mondani), hogy a MOHOSZ-ban mindenki a saját belső szervezeti problémáival foglalkozik, s az egyesületekről szinte egy szó sem esik. Állandóan mindenféle egyébről beszélgetünk (hogy ki mennyit szenved), de hogy az egyesületek milyen nyomás alatt görnyednek, arról senki nem beszél.

 

A szép elképzelések és a program mellett az is fontos, hogy olyan erős érdekvédelmi szervezetet hozzunk létre kerületi szinten, ahonnan mindenféle jogi jellegű segítséget is megkapnak az egyesületek (olyan esetekben is, amikor a kormányzatnak nem tetsző egyesület vezetői kapnak például adó-ellenőrzést)

 

 21. kerületi Hírhatár Online

 


További hírek

  Csepel - képes levelezőlapokon
2020. 03. 22. 16:23 21keruleti-hirhatar.hu
  Véradás - vészhelyzetben
2020. 03. 12. 18:55 21keruleti-hirhatar.hu
  Nyugodt és biztonságos nyugdíjasévekre vágyik? Itt a megoldás!
2020. 03. 09. 09:42 21keruleti-hirhatar.hu
  A (galamb)szárnyra kelt, ám kissé szárnyaszegett dicsőség
2020. 02. 29. 13:27 21keruleti-hirhatar.hu
  A csepeli rendőrség 100 éve
2020. 02. 25. 22:03 21keruleti-hirhatar.hu
  A martin-acélgyártás Csepelen
2020. 02. 19. 22:34 21keruleti-hirhatar.hu
  Február 14 - véradás a Csepel Plázában!
2020. 02. 11. 16:12 21keruleti-hirhatar.hu
  Szállodahajók a Duna-Majna-Rajna csatornán
2020. 02. 05. 18:06 21keruleti-hirhatar.hu
  Mackós véradás: február 1.
2020. 01. 31. 14:45 21keruleti-hirhatar.hu
  Orbán és a dzsentri lázálom: 50 milliárdért egymillió látogató három hét alatt
2020. 01. 30. 12:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport