XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Bérlakások és rászorultak

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.07.10.
 Péntek
Ma Amália napja van.
Holnap Nóra, Lili napja lesz.
   EUR árfolyam
   354,34 Ft
   CHF árfolyam
   333,27 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 12. 31. 14:24     


Bérlakások és rászorultak
Az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérleti díjának befagyasztásáról döntött december 16-ai, rendkívüli ülésén a csepeli önkormányzat, s egy másik előterjesztés nyomán pedig e lakások megvásárlásához nyújtott kedvezmények felülvizsgálati szándékáról határozott.

Tekintve, hogy a testületi ülés nyitott jellege ellenére a csepeli lakosok nem vettek részt azon, s a csepel.hu szóra sem méltatta a témát, ezért – a hivatalos jegyzőkönyv alapján – kicsit körbejárjuk az önkormányzati bérlakások kérdéskörét.

 

1235 önkormányzat bérlakás van a kerületben – mondta Werner Péter a testületi ülésen. Ezek fenntartása évi 400 millió forintos plusz kiadást jelent az önkormányzatnak.

Emellett 3 krízislakást tart fenn a z önkormányzat.

 

Az önkormányzat az elmúlt négy évben emelte bérlakásai díját, s most ezt fagyasztja be – jegyezte meg Szenteczky János.

Borbély Lénárd polgármester pontosított: a 2012. január 1-től alkalmazott mértéken akarják tartani a bérlakások díjait 2015-ben is. A testületnek minden évben döntenie kell a lakbérek mértékéről, most így döntenek.

 

Ezek a bérlakások azonban megvásárolhatók, de nem mindegy milyen áron. Az önkormányzatnak szándékában áll a lakás céljára szolgáló ingatlanjai elidegenítéséről szóló rendeletét felülvizsgálni a kedvezmények tekintetében, s március végéig a szükséges módosításokat előterjeszteni.

 

A korábbi kérvényezők többsége – Pákozdi József szerint – azért lépett vissza, mert számukra túl magas, piaci árat állapított meg az önkormányzat. Ez a megállapított piaci ár szerinte aggályos.

 

Hudák János pontosított: a 150 lakásvásárlási igényt benyújtó közül csak 31 bérlő jelezte, hogy a jelenlegi feltételekkel is megvásárolná bérelt lakását. Ha az önkormányzat több kedvezményt adna, többen vásárolnák meg lakásukat és így csökkenne a fenntartandó lakásállomány. Kérdés, hogy meddig csökkenthető a lakásállomány, hol kell megállj mondani?

 

Borbély Lénárd elmondta, hogy a jelenleg hatályos rendelet szerint a bérlakásokat a felmért piaci áron értékesítik, s ebből az összegből – a befizetett önrész függvényében – maximum 10 százalék kedvezményt biztosít a képviselő-testület. Ha tehát valaki ki tudja fizetni egy összegben a megállapított ár 100 százalékát, az megkapja a 10 százalékos kedvezményt és az ár 90 százalékát kell csak kifizetnie.

Ez azonban felveti a kérdést: vajon miként tekinthető szociálisan rászorultnak az a bérlő, aki egy összegben ki tudja fizetni lakása árát? Azaz ma a szociális bérlakásokban élők egy része nem szociálisan rászorul!

A polgármester szerint soha nem jön el az az idő, amikor az önkormányzat összes bérlakását eladja. Pedig, ha idáig eljutnának, évente 400 milliót spórolhatna az önkormányzat. Borbély Lénárd támogatja az elképzelést, hogy a bérlakásban élők közül többen vásárolhassák meg bérleményüket.

 

Borka-Szász Tamás szerint az önkormányzati tulajdonú bérlakások egy része minősíthetetlen, használhatatlan állapotban van, évek óta bedeszkázva várják a felújítást, mert ebben az állapotban kiadhatatlanok. A használható lakások döntő többségét pedig 15-20 évig ugyanazon családok bérlik.  Ezek a lakások immobilak, olyanok, mintha nem is léteznének szociális bérlakásként. Borka-Szász Tamás azt gondolja, hogy minden olyan szándék, amely az embereket – korrekt feltételek mentén – hozzásegíti a tulajdonszerzéshez, javítja a szociális helyzetet, hiszen, aki lakást tud vásárolni (lakásgondja megoldódik), az onnantól kezdve már nem szorul rá az önkormányzat támogatására.

 

Valamennyi ellenzéki párt képviselője igényli, hogy a polgármester kérje ki és fogadja el előzetesen – még a koncepció tervezetének megalkotása előtt - véleményüket, álláspontjukat.

 

Hudák János szerint az utóbbi két évtizedben radikálisan csökkent a bérlakás-állomány, s ez nem hasznos a társadalom számára. Talán a jelenleg bérlakásban élők rászorultságát kellene inkább vizsgálni.

 

A polgármesternek az a véleménye, hogy a társadalmi mobilitásnak nem sok köze van az önkormányzat bérlakásokhoz. Egy embernek előzetesen legalább három évig kell Csepelen laknia ahhoz, hogy szociális bérlakásra pályázhasson. Csepelen ma nem a lakások szociálisak, hanem a lakbérek. Az elmúlt négy évben azok lakbérét emelték meg, akiknek anyagi helyzetük (dzsip a ház előtt) szemmel láthatóan - és az alaposabb vizsgálatok szerint sem - nem indokolta az alacsonyabb lakbért.

 

21. kerületi Hírhatár Online 

 

 


További hírek

  Nem megy börtönbe a fideszes pedofil ex-diplomata
2020. 07. 06. 19:53 hirhatar.hu
  Félmilliárd forint közpénzt kap a Kurultáj nevű ősmagyar revü
2020. 07. 05. 17:38 hirhatar.hu
  Lesz baj: Nem taxizhat, akinek priusza van
2020. 07. 03. 19:58 hirhatar.hu
  Szikora Róbert szereti Orbán Viktort – nem kicsit, de nagyon
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Elárverezték a „vasalódeszkás” tanár híres szemléltetőeszközét
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Plusz 20 milliárdot kap kormánypropagandára a köztévé
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu
  109 millió forintot hozott az 52 milliárdból épült állami tesztpálya
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu
  Müller Cecília stoppolná a Covid-szűréseket
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu
  A véradókra mindig szükség van!
2020. 06. 24. 10:57 21keruleti-hirhatar.hu
  Túlzás...?; Lekerülnek a polcokról a Johnson & Johnson bőrfehérítő termékei
2020. 06. 23. 17:31 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport