XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Barátság nap: március 23.

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2021.10.26.
 Kedd
Ma Dömötör napja van.
Holnap Szabina napja lesz.
   EUR árfolyam
   364,46 Ft
   CHF árfolyam
   340,97 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 03. 19. 14:54     


Barátság nap: március 23.
Lengyel-magyar, két jó barát...

Március 23-át a magyar-lengyel barátság napjaként ünnepeljük, immár nyolcadik éve. A történelmi barátság az Árpád-korig nyúlik vissza.

A magyar és a lengyel nép kapcsolatait az Árpádok és a Piastok korában dinasztikus érdekek befolyásolták. Családi kapcsolatok fűzték egymáshoz a két uralkodó házat, ha kellett egymásnál találtak menedéket, vagy kértek segítséget. Ez elmondható általában a két nép egész történelmi kapcsolatára.

 A szoros kapcsolatokat egy mondás is megerősíti: „Lengyel-magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.”

 

E kapcsolatnak Csepelen is messzire visszanyúló hagyományai vannak. A jelenlegi csepeli önkormányzat a Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából március 23-án ünnepélyes programokra hívja a csepelieket. Délután kettőtől emléktábla-koszorúzások lesznek, majd 3 órakor Jerzy Popieluszko emlékkiállítás nyílik a Kis-Duna partján, a Hollandi úti sport-, szabadidő- és rendezvényközpontban (a korábbi Ifjúsági Táborban).

 

A hivatalos állami ünnepségek keretében Egerben március 15 és 22. között a magyar-lengyel barátság hete zajlik, rengeteg kulturális programmal.

 

Idén lesz a Varsói Felkelés 70. évfordulója, a budapesti Lengyel Intézet 75. születésnapja, a második világháború kitörése és az 1939-ben megszállt Lengyelországból Magyarországra érkezett több mint százezer lengyel menekült befogadásának évfordulója, Jan Karski (születésének 100. évfordulója), az első világháború (kitörésének századik évfordulója),

 

Az ünnepi alkalom jó apropót ad arra, hogy a Lengyelországba irányuló magyar turizmusról is szót ejtsünk. Azt már a minap, az Utazás kiállítás idején is megállapítottuk, hogy Lengyelország csak egy ugrásnyi távolságra van. A Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet igazgatója, Bakonyi Erika ma nyitott nap keretében tájékoztatta a sajtó képviselőit a lengyel turisztikai lehetőségekről.

 

Egyre népszerűbb a vallási turizmus és kedveltek a zarándokutak is. Április 27-én, II. János-Pál szentté avatásakor Lengyelország-szerte lesznek nagy rendezvények.

(Itt kell megemlítenünk, hogy az utóbbi években egyre inkább dívik a politikai turizmus is: innen oda és onnan ide szállítják a „szolidaritás jegyében” az együtt-érző résztvevőket, busszal-vonattal fuvarozva különféle politikai megmozdulások közönségét – a Szerkesztő megjegyzése.)

 

A Lengyelországba látogató magyar turisták zöme azonban a kulturális és gasztronómiai élményekért kel útra. Sőt, a sportrendezvények is mindig nagy vonzerőt jelentenek. A két évvel ezelőtti Foci EB jó példa volt erre, de az idei Atlétikai Világbajnokság és a hamarosan (augusztus 30. – szeptember 21.) kezdődő Férfi Röplabda Világbajnokság is jó okot ad egy kis kiruccanásra, Bydgoszcz, Gdansk, Katowice, Lodz, Krakkó, Wroclaw meglátogatására.

 

Nincs is jobb propaganda egy ország turizmusa számára, mint az elégedetten hazatérő, majd újra-és újra visszatérő vendégek, akik a sport mellett egyéb fesztiválokat is előszeretettel látogatnak. A legközelebbi igen érdekes program a Húsvéti Pálmakészítő Verseny lesz, virágvasárnapon Lipicen és Rabka Zdrojban.

 

Akik pedig a lengyel jazzbe szerelmesedtek bele, szintén megtalálják a maguk úti célját: április 4. és 6. között Wroclawban, e gyönyörű egyetemi városban rendezik meg a „Jazz nad Odra” Fesztivált. A komolyzene hívei pedig a Húsvéti Beethoven Fesztivált célozhatják meg Varsóban, április 6 és 18. között.

 

Napjaink slágere az egészségturizmus: a lengyelországi gyógyüdülők legendás hírnevét öregbítik az odalátogató magyar turisták is, akik a természeti környezetben megbújó szanatóriumokban speciális terápiákat vehetnek igénybe. Azt mondják, hogy Lengyelország az asztmás, allergiás betegek paradicsoma, ahol különösen jó eredményeket érnek el a gyerekek gyógyításában, s gyógyszermentesen teszik őket több évre tünetmentessé. De Lengyelország azokat is várja, akik csak megőrizni szeretnék egészségüket, a szinte már minden szállodában megtalálható Spa&Wellness részlegekben.

 

Lengyelország várja magyar barátait!

 

 

21. kerületi Hírhatár


További hírek

  Cserhalmi: Azt mondják Árpa Attilára, hogy színész. Akkor mi vagyok én...?
2021. 10. 24. 19:57 hirhatar.hu
  Meghalt a Jászai Mari-díjas színművész, Venczel Vera
2021. 10. 24. 19:57 hirhatar.hu
  Az összefogásról és a kormányváltásról szólt az október 23-ai ellenzéki nagygyűlés
2021. 10. 24. 19:57 hirhatar.hu
  Bauer Tamás: Tiszták...?
2021. 10. 21. 19:35 hirhatar.hu
  Színre lépett Bajnai Gordon is: 20 ezer embert toboroz
2021. 10. 21. 19:35 hirhatar.hu
  Karácsony Gergely elárulta, mivel "zsarolta" Gyurcsány Ferenc
2021. 10. 21. 19:35 hirhatar.hu
  Romlanak a fertőzési adatok: 1 668 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 30 beteg
2021. 10. 20. 19:51 hirhatar.hu
  Kásler újabb milliókkal tömi Zalatnay Saroltát
2021. 10. 20. 19:51 hirhatar.hu
  Orbánék közelében lesz az ellenzék közös ünnepsége október 23-án
2021. 10. 20. 19:51 hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc volt felesége és Joshi Bharat összeköltözött
2021. 10. 18. 17:53 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport