XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Az Ítélőtábla helybenhagyta...

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.06.16.
 Vasárnap
Ma Jusztin napja van.
Holnap Laura napja lesz.
   EUR árfolyam
   397,66 Ft
   CHF árfolyam
   416,86 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 10. 13:11     


Az Ítélőtábla helybenhagyta...
Nem volt törvénysértés a rendelőben.

A Fővárosi Ítélőtábla szerint helyesen állapította meg a Fővárosi Választási Bizottság (FVB), hogy nem történt törvénysértés, amikor Horváth Gyula, a Demokratikus Koalíció (DK) polgármesterjelöltje és Falus Ferenc (Együtt-PM, MSZP-DK) főpolgármester-jelölt választási kampányt folytatott egy csepeli orvosi szakrendelőben adta hírül az MTI szeptember 7-én.

 

Az ítélőtábla szombaton utasította el Németh Szilárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester felülvizsgálati kérelmét, amelyet az FVB határozata ellen nyújtott be. Az ítélőtábla internetes oldalán hozta nyilvánosságra az anonimizált végzést.

Az ügy előzménye, hogy Horváth Gyula és Falus Ferenc a csepeli Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Szakorvosi Rendelőintézetében kampányolt. Németh Szilárd, a kerület polgármestere emiatt a helyi választási bizottsághoz fordult kifogással. A bizottság megállapította, hogy Horváth Gyula megsértette a jogszabályokat, mivel állami, önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületben kampányolt.    

 

A helyi választási bizottság határozata ellen a DK fellebbezett, a Fővárosi Választási Bizottság pedig hétfői ülésén az elsőfokú határozatot megváltoztatta, és a kifogást elutasította. Az FVB szerint téves a helyi választási bizottság álláspontja, amely szerint a szakrendelő állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épület lenne, ezért nem is tilos ott kampányolni.
    

Az FVB szerint továbbá semmilyen jogilag értékelhető hátránya nem származhatott az orvosi ellátásra várakozóknak abból, hogy a jelöltek megjelentek az intézményben, és szóba elegyedtek a várakozókkal, ezért nem állapítható meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének sérelme sem.

 

Ábel Attila, Csepel alpolgármestere kedden közleményben tudatta az MTI-vel: az önkormányzat bírósághoz fordul jogorvoslatért. Az alpolgármester szerint az FVB döntése alapján - elméletileg - "mostantól akkor sem lehet megállítani a kampánycsapatokat, ha azok az orvosi műtőbe vagy az intenzív osztályra próbálnak bemenni, és a magatehetetlen beteget vagy az ott dolgozó orvosokat, nővéreket próbálják győzködni", aki pedig ezt meg akarja akadályozni, azzal - az FVB döntése alapján - "a demokrácia ellenségeként" bánhatnak.

 

Az FVB határozata ellen végül Németh Szilárd nyújtott be bírósági felülvizsgálati kérelmet, ebben kérte a határozat megváltoztatását. A Fővárosi Ítélőtábla szombati végzésében elbírálta a felülvizsgálati kérelmet és helybenhagyta az FVB határozatát.

Az ítélőtábla szerint megalapozott az FVB álláspontja, hogy az egészségügyi szolgáltató nem minősül sem állami, sem önkormányzati hatóságnak. Az ítélőtábla szerint a hatósági jogkör a közhatalom államilag kikényszeríthető gyakorlásának joga, és a hatóságok az e jog gyakorlására jogszabály által feljogosított szervek. A kifogásolt kampánytevékenységet az egészségügyi szolgálat szakorvosi rendelőintézetében folytatták, az egészségügyi szolgálatot pedig a XXI. kerületi önkormányzat a közfeladatát képező és hatósági tevékenységnek nem minősülő egészségügyi alapellátás teljesítésére alapította és tartja fenn, az intézmény nem minősül önkormányzati hatóságnak, ezért az elhelyezésére szolgáló épületre nem vonatkozik a kampányolási tilalom - olvasható a végzésben.

 

Az ítélőtábla szerint az egészségügyi szolgáltatónál az ajánlásgyűjtés tilos, a kampánytevékenységet tiltó rendelkezés azonban nincs a törvényben. Az ítélőtábla szerint a kérelmező feltételezése, - hogy a kampányolás alkalmas volt a rendelés és az egészségügyi dolgozók munkájának megzavarására és a választói akarat befolyásolására - nem elegendő a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elve megsértésének megállapítására. A tábla ezek alapján helybenhagyta az FVB határozatát.

 

Az Együtt-PM és a DK szeptember 8-ai sajtótájékoztatóján elhangzott: Németh Szilárdnak, Csepel fideszes polgármesterének nincs alapja törvénysértésre hivatkozni abban az ügyben, amikor Horváth Gyula, a DK polgármesterjelöltje és Falus Ferenc, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje meglátogatott egy kerületi rendelőt.

 

Erről az Együtt-PM-es Szabó Szabolcs és Borka-Szász Tamás, a DK csepeli politikusa beszélt hétfőn sajtótájékoztatón, emlékeztetve: a Fővárosi Ítélőtábla hétvégén hozott döntése szerint helyesen állapította meg a Fővárosi Választási Bizottság (FVB), hogy nem történt törvénysértés, amikor Horváth Gyula és Falus Ferenc választási kampányt folytatott egy csepeli orvosi szakrendelőben.

 

Szabó Szabolcs szerint az ügyben feljelentést tevő Németh Szilárd "egyértelműen hülyét csinált magából", mert kiderült, hogy nem ismeri a választási törvényt, amit országgyűlési képviselőként ő maga is megszavazott. Felidézte, a DK korábban már rendőrségi feljelentést tett amiatt, hogy Csepel fideszes polgármestere feljelentéséhez a rendelő biztonsági kameráinak felvételeit is csatolta.  Emellett most Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökéhez fordulnak, akitől hivatalos állásfoglalást kérnek – tudatta.

 

Borka-Szász Tamás közölte, még a nap folyamán kérdéseket intéz a polgármesterhez. Tudni szeretné, hogy Németh Szilárd hány olyan esetről tud az elmúlt négy évből, amikor a rendelőintézetben az ott dolgozókat inzultus vagy erőszak érte, illetve ha voltak ilyen esetek, akkor azokat kivizsgálták-e, ehhez pedig használták-e a kamerarendszer felvételeit.

 

Forrás: mti.hu

Foto: legifoto.com


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból a Szigeten
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Azahriah egy Fidesz-influenszer szemével
2024. 05. 31. 10:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport