XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR - Az év botránya?

XXI. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.07.15.
 Szerda
Ma Henrik napja van.
Holnap Valter napja lesz.
   EUR árfolyam
   353,87 Ft
   CHF árfolyam
   329,65 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 03. 10:34     


Az év botránya?
Ki sértett törvényt a kampányban?

A csepeli ellenzék Falus Ferencet látta vendégül, akinek Horváth Gyula polgármester-jelölt bemutatta a Görgey téri szakrendelőt. A rendelő biztonsági kamerája felvette, Németh Szilárd polgármester pedig nyilvánosságra hozta a felvételt. Az ellenzék szerint a polgármester törvényt sértett a video nyilvánosságra hozatalával. A Fővárosi Választási Bizottság később tisztázta Falusékat, az ellenzékiek nem sértettek törvényt.


Ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést az Együtt-PM, miután Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármestere egy választási bizottsághoz benyújtott panaszához a kerületi szakorvosi rendelőintézet kamerájának felvételeit csatolta. A szövetség szerint feltehetően törvénytelenséget követett el az, aki letöltötte és a csepeli kormánypárti politikusokhoz eljuttatta a felvételeket – ezt Szabó Szabolcs, az Együtt-PM országgyűlési képviselője és Borka-Szász Tamás, csepeli önkormányzati képviselő jelentették be hétfői sajtótájékoztatójukon.

 

A kerületi önkormányzat hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a XXI. kerületi helyi választási bizottság szerint Horváth Gyula, a Szövetség Csepelért néven együttműködő demokratikus ellenzéki pártok polgármesterjelöltje megsértette a választási törvényt, amikor orvosi rendelőben kampányolt. A közlemény szerint a helyi választási bizottság Németh Szilárd csepeli polgármester panaszának helyt adva állapította meg a jelölt törvénysértését. A bizottság eltiltotta Horváth Gyulát a további törvénysértéstől.

 

Az Együtt-PM sajtótájékoztatóján Szabó Szabolcs viszont arról beszélt, hogy Németh Szilárd törvénytelenül szerzett adatokkal igyekezett alátámasztani beadványát, mert ahhoz a szakorvosi rendelő biztonsági kameráinak felvételeit csatolta. Ilyen adatot viszont csak bűncselekmény gyanúja vagy megelőzése érdekében kérhet ki a nyomozó hatóság, de egy polgármester nem - ismertette meglátásukat. A magántitok megsértésének bűncselekménye és a személyes adattal való visszaélés vétsége is felmerül, mert kiderül, hogy a felvételen látható betegek közül ki milyen ellátást vesz igénybe - mondta.


Borka-Szász Tamás úgy fogalmazott, hogy "az év botránya van kialakulóban Csepelen", amiben "biztosan érintett és vastagon, nyakig benne van" a kerület polgármestere is. Példátlan, hogy valaki vagy valakik letöltik a kizárólag vagyonbiztonsági okok miatt készülő felvételeket a szakrendelőben, azokat eljuttatják az önkormányzati hivatalba, hogy a felvételeket "politikusok vagy egyéb illetéktelen személyek" megnézik, és a polgármester végül a felvételt csatolja beadványához.

A politikus a sajtótájékoztatón kérdést intézett Németh Szilárdhoz arról, hogy ki adott utasítást a betegadatokat tartalmazó felvételek törvénytelen letöltésére, ki juttatta el azok a felvételeket a csepeli fideszes vezetőknek a polgármesteri hivatalba. Emellett arra is kíváncsi volt, hogy ki nézett bele a felvételekbe, és Németh Szilárd milyen felelősségre vonást tervez az ügyben. Bejelentette, hogy hamarosan feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, és kezdeményezni fogja a kerületi képviselő-testület rendkívüli ülésének összehívását. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a választási bizottság határozata csak első fokú, ezért nem jogerős, és az ellen már fellebbezést nyújtottak be.

Arra a felvetésre, hogy a nyilvánosságra került felvételeken ki van takarva a betegek arca, azt felelte: nem látta a videót, nem ismeri annak tartalmát, arról csak a választási bizottsághoz beadott beadványból tud, de úgy gondolja, hogy már az is törvénysértő, hogy letöltötték az anyagot és kivitték az SZTK-ból. Egy másik felvetésre leszögezte, hogy álláspontjuk szerint Horváth Gyula nem folytatott semmilyen törvénybe ütköző kampánytevékenységet az épületben. Hangsúlyozta, hogy a polgármesterjelöltnél nem volt semmilyen kampányanyag, csak körbevezette vendégét, Falus Ferenc főpolgármester-jelöltet. Eközben "néhány embernek, mint udvarias, jól nevelt emberek odaköszöntek, kezet fogtak, lehet, hogy még meg is kérdezték, hogy hogy van, hogy szolgál a kedves egészsége" - közölte. Arra, hogy a beadvány szerint a két baloldali jelöltet útjukon egy fotós kísérte, aki az épületben végig dokumentálta az eseményeket, annyit mondott: egyfelől nem tudja, hogy az ekkor készített képek nyilvánosságra kerültek-e, illetve, hogy ő maga nem jogász, ezért nem képes megítélni, hogy a fotózás törvénysértő volt-e.

 

– Törvénysértést leleplezni nem törvénysértő – reagált Ábel Attila (Fidesz-KDNP), a XXI. kerület alpolgármestere arra, hogy az Együtt-PM szerint a polgármester törvényellenesen használta fel egy csepeli orvosi rendelőintézet videofelvételét. Az alpolgármester szerint Horváth Gyula és Falus Ferenc orvosi rendelőintézetben kampányoltak és aláírást gyűjtöttek, majd mindezt letagadták – fejtette ki Ábel Attila. Állítása szerint a biztonsági kamerák felvételein látható, hogy három fotós folyamatosan fényképezett vagy filmezett, "eközben dokumentáltan lefotóztak az épületben tartózkodó betegeket, egészségügyi munkatársakat, és befotóztak a nőgyógyászati szakrendelőbe" is, ahol a vizsgálatok zajlanak".

Nem sértette meg a kampányolás szabályait a baloldal polgármesterjelöltje és főpolgármester-jelöltje – állapította meg a Fővárosi Választási Bizottság hétfői ülésén, a DK fellebbezése alapján. A másodfokon eljáró testület ezzel megváltoztatta az első fokon eljáró helyi választási bizottság ezzel ellentétes határozatát, és elutasította a csepeli polgármester kifogását. Az FVB tévesnek ítélte a helyi választási bizottság álláspontját, miszerint a szakrendelő állami hatóság elhelyezésére szolgáló épület lenne, "és mivel az egészségügyi szolgáltató nem tekinthető hatóságnak, ezért nem is tilos ott kampányolni, és így a jelöltek nem is sértették meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét".

 

Ami különösen érdekessé teszi a sztorit: a Fővárosi Választási Bizottság másodfokon felülírta a helyi választási bizottság elsőfokú döntését, mi szerint Falus és Horváth jogszerűtlenül ment be a csepeli SZTK-ba. Vagyis a Szövetség Csepelért nem követett el jogtalanságot, az önkormányzat rendelőintézete és a polgármester viszont nagyon úgy néz ki, hogy igen…

 

Az esteről Németh Szilárd Kálmán Olgával az atv-ben beszélgetett.

 

 

Borka-Szász Tamás pedig az atv reggeli Start műsorában fejtette ki véleményét.

 

 

Horváth Gyula is elmondta álláspontját az atv-ben.

 

 

 

Forrás: nol.hu, csepel.hu, 21 kerületi Hírhatár Online

Videók: atv.hu, youtube.com


További hírek

  Feltehetően öngyilkos lett Bogdán László, Cserdi polgármestere
2020. 07. 14. 10:23 hirhatar.hu
  Luxus lesz a párizsi – eddig negyedével drágult idén
2020. 07. 13. 10:52 hirhatar.hu
  A magyar kormány szigorítja az utazási feltételeket – listázva az érintett országok
2020. 07. 13. 10:52 hirhatar.hu
  Osztálykirándulás helyett perre mennek a pécsi gimnazisták
2020. 07. 08. 17:54 hirhatar.hu
  Zsinagógában került hálatáblára Orbán Viktor neve
2020. 07. 07. 18:02 hirhatar.hu
  615 milliót adott a kormány a ciszterci rend siófoki apartmanházára
2020. 07. 07. 18:00 hirhatar.hu
  Nem megy börtönbe a fideszes pedofil ex-diplomata
2020. 07. 06. 19:53 hirhatar.hu
  Félmilliárd forint közpénzt kap a Kurultáj nevű ősmagyar revü
2020. 07. 05. 17:38 hirhatar.hu
  Lesz baj: Nem taxizhat, akinek priusza van
2020. 07. 03. 19:58 hirhatar.hu
  Szikora Róbert szereti Orbán Viktort – nem kicsit, de nagyon
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport